"Az indiai vírus már itt van a szomszédban, és még okozhat meglepetéseket"

Az operatív törzs keddi tájékoztatója.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2021-05-04 12:07

MTI/Balogh Zoltán

Elsőként György István számolt be az oltási program jelenlegi állásáról az operatív törzs keddi tájékoztatóján. Mint fogalmazott, “az indiai vírus már itt van a szomszédban, a szakértők szerint nagyon gyorsan terjed, és még okozhat meglepetéseket”.

Már minden 2. felnőtt be van oltva, ez a magyar lakosság 43 százaléka – mondta el az államtitkár.

A következő napokban folyamatos lesz az oltás. Jelenleg a múlt héten érkezett egymillió Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinára lehet időpontot foglalni, de megnyitják 200 ezer Szputnyik-védőoltásra is az online rendszert. Az orosz vakcinára jelentkezőket SMS-ben fogják értesíteni, mások nem fognak tudni élni ezzel a lehetőséggel – hangsúlyozta György István.

Ma érkezett 330 ezer Pfizer-vakcina, ennek egy része a 2. oltási körre kell, a másik részét elteszik a 16-18 év közötti korosztály oltására – mondta el az államtitkár. Hozzátette: e korosztály legkésőbb május 7-éig regsztrálhat a jövő hét 2. felében esedékes oltásra. Számukra majd jelezni fogják, hogy mikor nyitják meg az olnline időpontfoglaló oldalt.

A héten a Janssen vakcinájával is elkezdik az oltásokat, ezeket az oltóbuszokon adják be.

Megkezdődik a Magyaországon élő külföldiek oltásának előkészítése – tájékoztatott György István. Mindt elmondta: ők itt élnek, dolgoznak, tanulnak, érdekünk a védettségük elérése. Mától regsiztrálhatnak.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak, de őket az itt élő külföldieket követően fogjkák oltani.

Nincs még vége a harmadik hullámnak

A hétfői járványügyi adatok ismertetését követően Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre nem ismert, milyen hosszú védelmet biztosítanak számunkra a vakcinák. Magyarországon továbbra is a brit vírusvariáns dominál.

A WHO összefoglalta a Sinopharm-védőoltás szakirodalmi adatait, és a hétvégére fog megszületni az ajánlása a vakcinára vonatkozóan – mondta el az országos tiszti főorvos. 

A fürdők megnyitásával kapcsolatban  Müller Cecília elmondta: a víz nem terjeszti a vírust, a vendégeknek a távolságtartásra kell figyelniük.

Még nem jelenthető ki, hogy vége van a járvány 3. hullámának, jelenleg leszállóágban van – válaszolta újságírói kérdésre a tiszti főorvos.

Mai nap hírei

Elérhető a védettséget igazoló mobilapp

pcworld.hu12 órája

Megtalálod a macskát a képen? Csak az emberek 5%-ának elég magas hozzá az intelligenciaszintje

femcafe.hu12 órája

Milliók fordítanak hátat az uniónak, hogy az Egyesült Királyságban telepedjenek le

vg.hu14 órája

Ez történhet hat hónap múlva a Covid-ápoltak 60 százalékával

hirado.hu16 órája

Rókalyukban élő kutyacsaládot találtak Bács-Kiskun megyében

agroinform.hu17 órája

Mindenkinek jó, ha Petrytől és Gulácsitól hangos a média

eurosport.hu18 órája

Mercedes: 15 emberrel az üres gyárában nem jut sokra a Red Bull…

m4sport.hu19 órája

A budapesti rendőrök megkülönböztető jelzéssel kísértek kórházba egy ismert énekesnőt

168.hu19 órája