Az EU mai döntését nem fogja lenyelni Moszkva

Startlap - Startlap
A Tanács végül elfogadta a határozatot, így 15 év szabad utazgatás után újra nagyon megnehezítik a belépést Európába az orosz állampolgárok számára. Esti hírösszefoglaló.

Az EU mai döntését nem fogja lenyelni Moszkva

Az Oroszország és az unió közötti vízumkönnyítési megállapodás teljes felfüggesztéséről döntött az Európai Unió Tanácsa. A napokon belül életbe lépő határozat értelmében az orosz állampolgárokra is az általános vízumkódex szabályai vonatkoznak majd, ami erősen meg fogja nehezíteni számukra a belépést. A megállapodás 15 éven át volt érvényben. Mit jelent ez a gyakorlatban? Innen kiderül.

“Senki ne próbáljon puszit adni a királynőnek” – magyar politikusok emlékeznek II. Erzsébet látogatására

II. Erzsébet hetven évi regnálása alatt egyetlen alkalommal, 1993-ban járt Magyarországon. Jeszenszky Géza, a rendszerváltozás utáni első külügyminiszter ugyanakkor többször is találkozott vele, és azt mondja, az uralkodó valódi érdeklődést tanúsított a magyarok iránt. A hivatalos látogatáson részt vevő Kuncze Gábor egy roppant személyes élményt osztott meg Erzsébetről, plusz kiderült, hogy a királynő és az akkori államfő Göncz Árpád között tényleg működött a kémia. Bővebben.

A brit királynő személye számunkra szinte elképzelhetetlen módon határozta meg országa mindennapjait, és halálával nem csupán egy korszak zárul le, de egy sor fontos átalakulásra kerül sor. Bankjegyeket vonnak ki a forgalomból, sőt, postaládákat cserélnek le, de a legmeglepőbb változás talán az úgynevezett „uralkodói engedéllyel” működő cégekről szól. Részletek.

További hírek II. Erzsébet elhalálozásával kapcsolatban:

Többszörösen törvénysértő 18 fokos irodákban dolgoztatni az állami alkalmazottakat a MASZSZ szerint

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) álláspontja értelmében a Gulyás Gergely által bejelentett 18 fokos irodaszabállyal a kormány munkáltatóként is súlyosan megsérti a munkavállalók jogait, valamint veszélyezteti egészségüket. A MASZSZ a “szociális párbeszéd rendszere elleni ámokfutásnak” nevezte a dolgozók százezreit érintő lépést, amelyről mint írják, a kormány ígérete ellenére ismét az érdekképviseletekkel történő egyeztetés nélkül született döntés.

Az autópályákra is érkezik az áremelés

Mivel egy tavalyi kormánydöntés óta az e-matricák és e-útdíjak mértéke a korábbi év inflációs adataitól függ, a drágulásról még bejelentés nem történt, de a csütörtökön megjelent augusztusi számok alapján már kiszámolható, mi vár az autósokra januártól. További információkért katt ide.

Novák Katalin bejelentette a családbarát elnökök hálózatának létrehozását

Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via Getty Images

A köztársasági elnök Aleksandar Vucic államfővel tartott sajtótájékoztatóján adott hírt a tömörülésről, amelynek soraiba elsőként a szerb köztársasági elnököt hívta meg. Részletek.

Novák Előd a Btk. szigorítását követeli a “cigánybűnözés” miatt

A Mi Hazánk Mozgalom alelnöke törvényjavaslatot nyújtott be a Büntető törvénykönyv szigorítására, amelynek előzménye, hogy – állítja Novák – pár héttel ezelőtt “majdnem megismétlődött a Cosma-gyilkosság”. Novák nem csupán a Kádár-korszak sajnálatos terminusát hozta vissza a politikai közbeszédbe ismét, de a fegyverviselés témáját is, amelyet illetően újabb törvénymódosítást javasol a párt. Részletek.

HPV elleni ingyenes védőoltás: pár napja maradt a szülőknek az igénylésre

Az térítésmentes HPV (humán papilloma vírus) elleni védőoltást még a szexuális élet megkezdése előtt érdemes beadni, ezért azt az általános iskola hetedik osztályos, 12. életévüket betöltött gyermekek számára kérhető. Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos arra szólította fel a szülőket, hogy minél többen igényeljék a vakcinát a fiatalok védelme érdekében. Bővebben.

Országszerte bezárhatnak a múzeumok a rendkívüli rezsiárak miatt

MTI/Cseke Csilla

Míg az Országos Széchényi Könyvtár a világítás és a vízhasználat korszerűsítésétől reméli a költségek csökkenését, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) terjedelmes, a vidéki múzeumok álláspontját is tükröző írásában már nem zárja ki az átmeneti bezárás lehetőségét. Az MNM az energiaárak növekedése mellett a katás szabályok változása által megugró díjterhekre is kitér. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

(Címlapkép: Sean Gallup/Getty Images)

Ez is érdekelhet

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...

képcím

Hivatalos végeredmény: 87,28 százalékkal győzött Vlagyimir...

képcím

Putyin nyert és már az ukrajnai békekötésről gondolkodik