Az észak-koreai nők életének szerves része a nemi erőszak

Az áldozatok számára elképzelhetetlen, hogy felemeljék a hangjukat a rendszerint hatalmi pozícióban lévő elkövetők ellen, akik nyilvános helyeken erőszakolják a nőket.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-01 11:52

Az észak-koreai Keszong városában sétáló nők. (Fotó: Pool/Getty Images)

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtökön közzétett jelentése szerint az észak-koreai nők mindennapi életének része a szexuális erőszak – írja az MTI. A bántalmazott nőknek esélyük sincs panaszt tenni a hatalmi pozíciót betöltő férfiak ellen.

A New York-i székhelyű szervezet jelentése 106 észak-koreai menekült beszámolója alapján készült, amelyek szerint Észak-Koreában a nemi erőszak egy teljesen nyílt, széles körben tolerált jelenség. Mivel a hatóságok a szexuális erőszakot nem tekintik súlyos bűncselekménynek, ezért a nők számára “szinte elképzelhetetlen”, hogy az igazságszolgáltatáshoz forduljanak, az erőszakkal járó szégyen és társadalmi megbélyegzés pedig végképp hallgatásra ítél mindenkit.

 

A HRW jelentése részletez több, hatalmi pozícióban álló férfi – börtönőrök, rendőrök, ügyészek, katonák és piaci felügyelők – által elkövetett szexuális bűncselekményt. A szervezet szerint a teljes büntetlenségben elkövetett nemi erőszakra nyilvános helyeken, a piacokon, az utcán, vonatokon, valamint ellenőrzési pontokon, katonai bázisokon és börtönökben kerül sor.

Miközben az Egyesült Államok vezette globális diplomácia rengeteget foglalkozik a kelet-ázsiai ország nukleáris fegyverkezéssel, a külvilágtól teljesen elzárkózó térség lesújtó emberi jogi helyzetéről alig esik szó nyíltan.

Mai nap hírei

Izraelé a világ legerősebb hadserege - Megtámadni őrültség

novekedes.hu12 órája

Dárdaiék ismét nyertek a Bundesligában, közel a bennmaradáshoz a Hertha

m4sport.hu12 órája

Nagy esők jönnek – mutatjuk mikor és hol!

hirado.hu13 órája

Osztrák belügyminiszter: Akinek nincs joga Európában lenni, azt haza kell küldeni

vasarnap.hu14 órája

Hatalmas húzásra készülhet a Barcelona: a világ egyik legjobb kapusa érkezik?

liner.hu16 órája

Elvesztette a Bundesliga közvetítési jogát a Sport TV – innentől itt lesznek láthatóak a meccsek

promotions.hu18 órája

Hivatalos: Németország nem fogadja el a beutazásnál a keleti vakcinákat

nyugatifeny.hu18 órája

A Pfizer átírhatja az immunrendszerünk működését német kutatók gyanúja szerint

napidoktor.hu18 órája