Állami gondozottak és fogyatékosok válnak leggyakrabban kényszerprostituálttá

Ma Magyarországon 36 ezren élnek emberkereskedők áldozataként. 

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-03 21:19

Fotó: Thinkstock

Prostitúcióra kényszerítés, munkacélú kizsákmányolás, házi rabszolgaság: ezek mind az emberkereskedelem különböző formái. Konkrét adásvételről nincs feltétlenül szó, az áldozatokat gyakran megtévesztéssel vagy kényszerrel rángatják bele a rabságba, ahol csak munka és verés a jussuk – írja az Abcúg

Világszerte 40,3 millióan élnek rabszolgasorban

A Global Slavery Index legfrissebb adatai szerint világszerte 40,3 millióan, Magyarországon pedig körülbelül 36 ezeren élnek emberkereskedők áldozataként. A Nemzetközi Migrációs Szervezet kutatásai szerint közülük 5-20 ezer fő kényszerprostituált és 10-40 ezer főt munkáért zsákmányolnak ki. Az unióban csak Bulgáriában és Romániában rosszabbak ezek az arányok a hazai számoknál.

A Baptista Szeretetszolgálat 14 éve működő, emberkereskedelem elleni programja leginkább szexuális szolgáltatásokra kényszerített lányokkal foglalkozik, akiket védett házakban bújtatnak fogvatartóik elől. A három átlagosnak látszó családi házban 30 nőt tudnak befogadni, akiknek szociális szakemberek és pszichológusok segítenek. Öt olyan nő története következik, akik a náluk leltek menedékrer.

Zitát egy “barátnője” juttatta futtatói kezére

Zita 28 éves korában, közvetlenül egy abortusz után elment bulizni egy barátnőjével, majd másnak a svájci Luzernben ébredt egy magyar családnál, akik közölték, hogy amint felépült, neki is láthat a munkának. Prostituáltként. Ő végül két nap után a szobája nyitott ablakán át megszökött. A két nap alatt 12 férfival kellett akarata ellenére lefeküdnie.

Rita állami gondozottként nőtt fel, majd tudatosan ment Ibizára prostituáltnak

A most 27 éves Rita azt pontosan tudta, hogy Ibizán prostituáltként fog dolgozni, arra viszont nem számított, hogy minden pénzét elveszi a szexmaffia. Ami a stricinek járó pénz után maradt, az mind a lakhatására ment el. Teherbe esett és ki akart lépni, de a futtatói nem engedték el. Kisfia már majdnem kétéves, és még mindketten a szeretetszolgálat által biztosított szobában élnek.

Barbi értelmi sérült

A jelenleg 31 éves Barbi négy évvel ezelőtt, terhesen menekült el futtatói elől. Előtte tíz évig prostitúcióra kényszerítették. A környezetében élő fiúk már fiatal korától fogva szexjátékszerként tekintettek rá, ami miatt hatalmas szégyenérzet alakult ki benne, és szülei is megbélyegezték. Innen egyenes út vezetett az emberkereskedők kezei közé.

Evelin már 14 évesen az utcán állt

Akkor olyan kis buta voltam! Én is azt hittem, hogy jó dolog prostituáltnak lenni. Dolgozz, keresd a pénzt, teljesen természetes módja ez egy lánynak. Tizenévesen kellene lenni egy anyának, egy apának, nagyszülőnek, akárkinek, aki eléd teszi a reggelit, elküld iskolába, meg barátoknak, akikkel utána lógsz. Ez nekem sose volt. Így keveredtem oda ehhez a közeghez. Ha egyszer belekerülsz, megmérgezi az életed

– mondja Evelin, aki 11 évesen került állami gondozásba, és éveken át stricik adták-vették a testét. Hogy mennyit fizettek érte, az sose derült ki, mindig csak annyit mondtak neki, hogy még nem dolgozta le az árát.

Gabriellát egy család tartotta fogva

Gabriellát három gyermekével együtt egy család tartotta fogva egy délnyugat-magyarországi faluban, ahol a környékén élő férfiak rendelkezésére bocsátották a testét. A családfő először a bizalmába férkőzött, és csak később vált fogvatartójává, majd mivel közös gyermekük is született, nem volt nehéz úgy tennie, mintha egy család lennének. Gabriella történetében van még egy fontos elem: hiába találkozott számtalan ponton a gyermekvédelmi jelzőrendszerrel, senkinek sem tűnt fel, hogy milyen szörnyű helyzetben van az édesanya.

Mai nap hírei

Annak köszönheted, hogy életben vagy, hogy még nem találkoztál ezzel a tízéves kisfiúval

unilife.hu9 órája

Melania Trump ruhájával üzent az egész világnak

joy.hu10 órája

Plasztikkártyát kap, akit már beoltottak, akár este 8 után is kimehet vele

life.hu10 órája

Sír és nevet a növényvédelem, februárra visszajön a tél

agraragazat.hu12 órája

Az elnöki beiktatást nem Joe Biden vagy Kamala Harris, hanem Amanda Gorman nyerte

444.hu14 órája

Politikai válságot okozhat az Európai Bizottság erélytelensége

demokrata.hu15 órája

Újabb részletek! Megszólalt Galambos Lajos ügyvédje

metropol.hu16 órája

Ilyenkor a legnagyobb a szívinfarktus kockázata

napidoktor.hu19 órája