Kiemelt Hírek 2018. április 21.

Kim Dzsongun felfüggeszti atomprogramját

Startlap Kiemelt Hírek 2018. április 21.
Donald Trump ujjongott a Twitteren.

Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét – jelentette ki Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pénteken, a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának plenáris ülésén.

Kitért arra is, hogy országa soha nem vet be tömegpusztító fegyvert, ha nem éri nukleáris fenyegetés, provokáció.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szerint április 21-től Észak-Korea leállítja atom- és az interkontinentális rakétákkal végzett kísérleteit, és ezzel együtt megerősítve az atomkísérletek leállítására tett ígéretet, bezárja nukleáris kísérleti telepét – írta a 24.hu

Az ország pedig csatlakozik a globális nukleáris leszerelési folyamathoz, vagyis nem adnak át atomfegyvert, és kapcsolódó műszaki tudást sem más országoknak – fűzte hozzá Kim Dzsongun.

A bejelentés követően egy hét múlva Kim Dzsong Un találkozik Mun Dzse In dél-koreai elnökkel a két országot elválasztó demarkációs vonalon fekvő Panmindzsonban.

Dél-Korea azonnal üdvözölte az észak-koreai bejelentést, ahogyan Donald Trump amerikai elnök is, aki Twitter oldalán reagált a hírre:

Nagyszerű hír Észak-Koreának és a világnak – fogalmazott mikroblog-bejegyzésében az elnök, majd utalva közelgő csúcstalálkozójukra az észak-koreai vezetővel hozzátette: Nagy előrelépés! Várom a csúcstalálkozónkat!

 

Címlapkép: Europress / AFP / KCNA VIA KNS / 

 

 

 

Keresés az oldalon