Az egyik szülő beszámolt a veronai buszbaleset tárgyalásáról: olasz ügyvédet fogadott a buszsofőr

Az ügy egyetlen magyar vádlottja korábban anyagi helyzetére hivatkozva kért kirendelt védőt, és a veronai tárgyaláson nem jelent meg, pedig a szülők szerint pár napja Olaszországban járt, ahol felfogadott egy jogi képviselőt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-01 15:01

A tragédia helyszíne a baleset másnapján. (Fotó: MTI/ Varga György)

Szerdán megkezdték a tavaly januári, 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbaleset olaszországi tárgyalását.

Az egyik áldozat édesapja, valamint az áldozatok egy másik csoportját képviselő ügyvéd az ATV Egyenes beszédben számolt be a fejleményekről.

Krizsány László, az egyik elhunyt diák apja a szerdai tárgyalásról tartott haza, miközben bejelentkezett a műsorba. Elmondásai szerint hiába várt mindenki az egyetlen magyar vádlottra, a buszt vezető sofőrre, aki végül nem jelent meg a bíróságon.

A szülő szerint a buszvezető korábban anyagi okokra hivatkozva védőügyvédet kért az olasz államtól, azóta azonban arról értesültek, hogy alig pár nappal ezelőtt a férfi Olaszországba ment élettársával, ahol megbíztak egy olasz ügyvédet a képviseletével. A jogász a rövid határidő okán kérte az ügy újabb halasztását.

Krizsány arról is beszélt, érthetetlennek tartja, hogy az áldozatok hozzátartozói nem kapnak segítséget Magyarországon ahhoz, hogy lezárhassák a tragédiát. Pedig a gyerekek nem egy magán szervezésű, hanem egy iskolai úton hunytak el. Az édesapa elmondta: a szülők jogászok közreműködésével napokon belül szeretnének lépni azért, hogy végre megkezdjék a baleset vizsgálatát, amire véleményük szerint már rég sort kellett volna keríteni. 

 

A kilencvenes évekig vezetnek vissza a szálak

Pörzse Tamás jogász elmagyarázta, hogy két helyen nem indíthatnak ugyanabban az ügyben büntetőeljárást. Azt is kifejtette, hogy a baleset kapcsán kirobbant ügy a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza, amikor kiszélesítették az érintett autópálya-szakaszt, így az ügy öt vádlottja között olyanok is vannak, akik ezekért a munkálatokért tartoztak felelősséggel.

Hangsúlyozta: az elhunytak életét lehetetlen pénzzel kárpótolni, így szeretteik elsősorban azt szeretnék, hogy valamilyen megnyugvásra leljenek az eljárás által.

Pörzse azt is elmondta, hogy folyamatos tárgyalásban álltak a magyarországi felelősségbiztosítóval, de az egyeztetések megrekedtek. Megjegyezte, hogy a magyar gyakorlat általában 3-6 milliós kártérítést ítél meg egy közeli hozzátartozó elvesztése esetén, Olaszországban azonban ennek tízszeresét is, 100-200 ezer eurót is kapnak a rokonok.

A jogi képviselő azt mondja, a következő érdemi tárgyalást december közepére tűzik ki. Véleménye szerint 3-4 hónap alatt elérhetik, hogy az érintett felek egyeztethessenek egymással. Kiemelte, hogy ennek során szeretnék egyértelműen közölni: a felelősöknek nem pusztán jogi, hanem erkölcsi kötelessége rendezni a kérdést.

Mai nap hírei

Leállt a a Facebook Messenger

digitalhungary.hu14 órája

Nem jól alakulnak a dolgok, feszültek a vadászok is

mezohir.hu14 órája

HVG: Rogán feleségének másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

168.hu15 órája

Hasznos szolgáltatással újít a Telenor

gsmring.hu17 órája

Ez lehet a bizonyítéka annak, hogy Brad Pitt újra fülig szerelmes

joy.hu18 órája

Texasban megfagytak a majmok is

koponyeg.hu18 órája

Közzétették a Szovjetunióba elhurcoltak adatbázisát

demokrata.hu18 órája

Egy újabb nagy gyomrost vittek be a koronavírusnak

liner.hu19 órája