Az amerikai fiatalok egyharmada kételkedik abban, hogy a Föld gömbölyű

Startlap - Startlap
Csak az 55 éven felüliek vannak tisztában a tényekkel.

Egy friss felmérés alapján az amerikaiak csupán 84 százaléka biztos benne, hogy a Föld gömbölyű, írja a Forbes. A YouGov által készített kutatás során 8215 ember véleményét kérdezték meg a Föld alakjáról.

A bizonytalankodók öt százaléka mindig úgy vélte, hogy a Föld gömbölyű, de mostanában vannak kétségeik. Két százalékuk szerint szinte tuti, hogy lapos, de azért erre megesküdni nem mernének. További két százalék viszont mélyen meg van győződve arról, hogy otthonuk lapos.

A számok a 18-24 év közötti korosztály esetében a legkétségbeejtőbbek: fiatal amerikaiaknak mindössze 66 százaléka van meggyőződve arról, hogy a bolygónk gömböt formál. Nem sokkal jobb a helyzet 25-34 év közöttiek körében sem, esetükben 76 százalékot tesznek ki azok, akik szerint a Föld biztosan gömbölyű. A felmérésből kiderül, hogy minél idősebb valaki, annál bölcsebb, ugyanis az életkor növekedésével együtt a szkeptikusok aránya is csökken. Az 55 éven felülieknek már szinte alig van okuk szégyenkezni, csupán 6 százalékuk tartozik a kételkedők közé.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a lapos Föld híveinek körében jóval nagyobb a mélyen vallásosak aránya, mint a teljes mintában. Továbbá azt is megállapították, hogy szkepticizmus a jövedelemmel is korrelál, a szegényebben válaszadók körében nagyobb a bizonytalanok aránya.

Címlapkép: Thinkstock

Ez is érdekelhet

képcím

Már csecsemők is fekszenek a Heim Pálban koronavírus miatt

képcím

Olyan idő lesz 2030-ra, mint hárommillió éve

képcím

Még nincs veszve a Föld – egyre több a fa