Kiemelt Hírek 2018. március 20.

Atombombával semmisítene meg a NASA egy felénk tartó aszteroidát

Startlap Kiemelt Hírek 2018. március 20.
Két tervvel készült a NASA, a nukleáris töltetet akkor vetik be, ha nem sikerül rakétával eltéríteni a kisbolygót a pályájáról.

2135. szeptember 25-én, tehát mintegy száz év múlva érkezik a Föld közelébe a 101955 BENNU elnevezésű aszteroida, írja a Qubit. Az objektum valamivel nagyobb, mint a New York-i Empire State Building, az ütközés esélye pedig a jelenlegi számítások szerint 1 a 2700-hoz. Az aszteroida a jelen állás szerint 482 ezer kilométerre fogja megközelíteni a Földet. 

A BENNU valódi képe és modellje (Fotó: NASA)

A NASA két tervet készített, hogy elkerüljük az esetleges ütközést. Vagy egy nagy hatótávolságú űrrakétával térítik el pályájáról a HAMMER (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response) misszió keretében, vagy ha ez nem megy, akkor nukleáris töltettel semmisítik meg a BENNU-t. Az 550 méter átmárőjű kisbolygót 1999-ben fedezték fel, nevét az ókori egyiptomi hitvilág főnixhez hasonló madara, Bennu után kapta.

Mintavétel a BENNU-ról (Fotó: NASA)

Az fenti két forgatókönyvet még átírhatja a 2016 tavaszán indított OSIRIS-REx misszió, amelynek során még az idén egy űrszonda veszi közelebbről szemügyre az aszteroidát. A szonda a tervek szerint 2018 augusztusában éri el a kisbolygót, 505 napot repül együtt vele és bár a felszínére nem száll le, egy robotkarral mintát vesz belőle. Ezután 2021-ben elhagyná a BENNU térségét, és mintegy 6 milliárd kilométeres űrutazás után 2023 szeptemberében térne vissza a Földre.

Címlapkép: Lawrence Livermore National Laboratory

Keresés az oldalon