Kiemelt Hírek 2020. június 30.

Áprilisban átlépte a 400 ezret a bruttó átlagbér

Startlap Kiemelt Hírek 2020. június 30.
Megérkeztek a KSH friss számai a hazai munkaerőpiacról. A fizetések nőttek, de lassabban, mint tavaly ilyenkor. Esti hírösszefoglaló.

Áprilisban átlépte a 400 ezret a bruttó átlagkereset

7,8 százalékkal magasabb volt az idei április átlagkereset az egy évvel korábbinál. Ugyanakkor a pandémia miatt 2016 decembere óta most volt a legmérsékeltebb a fizetések növekedési üteme. Ez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt friss adataiból derült ki, amelyek szektoronként mutatják be a bruttó és nettó bérek összegét, illetve azok emelkedésének mértékét. Pontos számok és további részletek itt találhatók

Valóban kíméletlen volt a kirúgási hullám Magyarországon

Nemcsak a fizetések, hanem a foglalkoztatás alakulásáról is jelentett a KSH: az áprilisi számok alapján már látszik, hogy tényleg drasztikusan alakult a felmondások száma. Ha érdekel, hányan veszítették el a munkájukat, akkor itt folytasd az olvasást.

Hazudott a nemi erőszakról az érdi tinilány, hogy nyugodtan randizhasson a barátjával

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság forrónyomos egysége már javában nyomozott, és készültek a kórházi látleletek és egyéb vizsgálatok, amikor kiderült: az érdi tinédzser csak kitalálta, hogy megerőszakolták, mindezt azért, hogy találkozhasson a barátjával. Az esetről itt olvashatsz tovább.

Lemondott a balatonszemesi fideszes polgármester

Szomorú Szilárdnyolc hónappal ezelőtt váltotta a település élén a független Takács Józsefet, aki leginkább azzal vált híressé, hogy a veje önkormányzati autóval terítette a drogot a tó partján, de ezenkívül több más kétes ügye is volt. Szomorú július 1-jei határidővel jelentette be távozását, és ezt különös magyarázattal indokolta. Részletek itt.

Koronavírus: baljós számokat közöltek Ausztriából, Romániából és Szerbiából

Fotó: Thomas Kronsteiner/Getty Images

Az elmúlt héten Ausztriában több száz új megbetegedést regisztráltak. A román járványügyi szakemberek a július elsejére tervezett újabb lazítások elhalasztását javasolják, Belgrádban pedig zárt térben immár kötelező maszkot viselni. Minderről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Karácsony Gergely: A Hajógyári szigeten semmiféle beruházás nem járhat a zöldfelület indokolatlan pusztításával. És pont.

A jelenleg hullámtérként működő, különösen értékes fővárosi szigeten olyan védműrendszer megépítését tervezik egy beruházás miatt, amelynek érdekében mintegy 1000 fa kivágására kerülne sor. A főpolgármester kemény kommentárt intézett a hírhez. Részletek itt.

Megszólalt az Index főszerkesztője: A történések a szerkesztőség feje fölött zajlanak, beleszólásunk, ráhatásunk nincs ezekre

Ződi Zsolt, a portál egy hete kinevezett vezérigazgatójának váratlan távozására szolgálati közleményben reagált Dull Szabolcs főszerkesztő. A sorait erre a linkre kattintva olvashatod el.

Novák Katalin levélben fordult az európai szocialisták frakcióvezetőjéhez László Imre Hitlert dicsérő mondata miatt

Miután László Imre, a XI. kerületi polgármester a június 25-i kerületi testületi ülés alatt Adolf Hitler eredményeit méltatta, Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára levélben kérte számon az európai szocialisták frakcióvezetőjét. Ebben a cikkben ismertetik Novák írását, és annak előzményeit.

Matolcsy György intézkedett, és azonnal lezuhant a forint

Két hete tartósan gyengül a forint, azonban 10 perccel azután, hogy a múlt kedden a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa bejelentett valamit, hirtelen nagyot zuhant az árfolyam. Mi történt pontosan? Innen kiderül.

Elköltözik Budapestről a CEU több százezer kötetes könyvtára is?

Fotó: Chris McGrath/Getty Images)

A Közép-európai Egyetem elüldözése után az egyetemi könyvtár volt azon kevés dolog egyike, ami nálunk maradt. Az intézmény honlapján közzétett írás tanúsága szerint ez nem marad így. További információkért kattints ide.

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

Keresés az oldalon