Főleg rendőrnők vártak az anyák napi tüntetőkre a Karmelitánál

Startlap - Startlap
Rendhagyó anyák napi tüntetést szervezett vasárnap délutánra a budavári Karmelita kolostor elé az ADOM Diákmozgalom, a Magyar Anyák akciócsoport, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Nőkért Egyesület, a Tanítanék Mozgalom és több más szervezet.

A “Női kiállás a gyerekekért, az anyákért, a nőkért” résztvevőit az esemény közösségi oldalán arra kérték, hogy fehér öltözékben, vörös szalaggal érkezzenek. A szervezők szerint felháborító, hogy az “oktatási rendszer szétverése, kivéreztetése” ellen kiálló gyerekeiket “gumibottal, könnygázzal és fogvatartással bünteti a hatalom”, ezért mindenkit arra kértek, hogy a csatlakozásukkal fejezzék ki az elégedetlenségünket a “fennálló rezsimmel szemben” – írja az MTI.

A békésnek hirdetett eseményre nőket vártak, a férfiakat arra kérték, hogy a háttérben figyeljenek és “csak akkor avatkozzanak be”, ha ezt kérik tőlük.

A rendezvényt a Magyar Anyák akciócsoport szervezője a demonstráción az 1956-os eseményekkel állította párhuzamba. Hajnal Edina szerint az akkori tiltakozók a felmenői a maiaknak, akik a forradalom örökségét folytatják, szabadságot és tisztességet követelve. Elég a bántalmazásból, elég az erőszakból – mondta az aktivista.

A kormány “berontott az otthonokba”

A szervezők képviseletében köszöntötte a résztvevőket Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója is, aki hangsúlyozta, a tiltakozók nem maradhatnak láthatatlanok, miközben az erőszak ott van az állam működésében, a bántalmazó hatalom viselkedésében és tetteiben.

A kormány “berontott az otthonokba, a legócskább módon kényszeríti rá az ásatag értékrendjét” mindenkire, és nem elég, hogy semmibe veszi a gyermekeket, szegénységben tartja őket, most gumibotot és könnygázt is bevetett ellenük – utalt a szerdai tüntetésen történtekre Törley Katalin, azt ígérve, hogy folytatják a tiltakozásokat, és mostantól ők lesznek ott az első sorokban.

Gyermekeket jelképező virágok

A beszédeket követően pár perc csendre kérték a résztvevőket, majd a magukkal hozott, a szervezők közlése szerint a gyermekeket jelképező virágokat a Sándor-palota elé vitték. A tiltakozók pártjelvényeket nem hoztak magukkal, csak a háttérben fölállított hangosítón volt látható a Magyar Kétfarkú Kutya Párt emblémája.

A Demokratikus Koalíció vasárnap este közleményben tudatta az MTI-vel, hogy Dobrev Klára – több női párttársával – a magyar anyákkal tüntetett a civilek anyák napi demonstrációján.

Részvevő virággal a kezében a rendhagyó anyák napi tüntetésen a Karmelita kolostor előtt 2023. május 7-én.
Részvevő virággal a kezében a rendhagyó anyák napi tüntetésen a Karmelita kolostor előtt. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A 444.hu tudósítója szerint az esemény végig visszafogott mederben zajlott, egymást követő, egymondatos “beszédekkel”. Ezek egyáltalán nem csak a tüntető diákok lekönnygázazására reflektáltak, hanem olyan, a nőket érintő témákra is, mint például a családon belüli erőszak. A lap szerint főleg rendőrnők fogadták a Várban fehérbe öltözve tüntető nőket.

Címlapkép: Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója (elöl, b), mellette Hajnal Edina, a Magyar Anyák akciócsoport szervezője a rendhagyó anyák napi tüntetésen a Karmelita kolostor előtt 2023. május 7-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ez is érdekelhet

képcím

Többször lőtt a magyar rendőr a menekülő embercsempészre

képcím

Ausztriában gyilkolt, Magyarországon kapták el

képcím

Esztergomi robbantás: Hősi halottá nyilvánította az elhunyt...