Kiemelt Hírek 2018. október 29.

Angela Merkel nem indul el ismét a CDU elnöki tisztségéért

Startlap Kiemelt Hírek 2018. október 29.
Eddig azt vallotta, a pártelnöki és a kancellári tisztség elválaszthatatlan egymástól.

Angela Merkel német kancellár nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán, német sajtóértesülések szerint ezt pártja elnökségi ülésén jelentette be hétfőn Berlinben.

A döntés közvetlen előzménye a Hessen tartományban vasárnap rendezett törvényhozási (Landtag-) választás, amelyen a CDU ugyan az első helyen végzett és folytathatja a kormányzást eddigi koalíciós partnerével, a Zöldekkel, de 1966 óta a leggyengébb eredményt, 27 százalékot ért el.

Angela Merkel 2000 óta vezeti a CDU-t. Eddig rendre azt hangoztatta, hogy a pártelnöki és a kancellári tisztség elválaszthatatlan egymástól, a két pozíciót ugyanannak a személynek kell betöltenie. A legfrissebb hírügynökségi értesülés szerint azonban kormányfő akar maradni akkor is, ha nem ő lesz a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke.

A dpa szerint az utódlásról a CDU decemberi hamburgi kongresszusán dönthetnek.

A pártelnöki tisztségre pályázni akar a CDU és bajorországi testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) egykori közös frakcióvezetője, Friedrich Merz – értesült a dpa a politikus környezetéből. A Reuters hírügynökség Annegret Kramp-Karrenbauert, a CDU főtitkárát említette favoritként Merkel utódaként a párt élén.

 

(MTI)

Keresés az oldalon