Kiemelt Hírek 2018. július 18.

Akkora a hiány az óvónőkből a falvakban, hogy aki megmaradt, az nem tud szabadságra menni

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 18.
Rég nem látott gondokkal küszködnek.

Már lakással és támogatással kell csábítani a kistelepülésekre az óvónőket, akik nem szívesen vállalják a napi szintű ingázást.

Akkora a hiány a nevelőkből, hogy jelenleg is 760 betöltetlen állást hirdetnek egész Magyarországon, így elmondható, országos problémává vált a mérték. Legrosszabb helyzetben a kistelepülések óvodái vannak, csak Somogy megyében 13 településre keresnek óvodapedagógust vagy óvodavezetőt – számolt be róla a Sonline.hu.

A lap által megemlített mikei Mesevár óvodába hónapok óta nem találnak embert, ezért a vezető egymaga lát el 20 helyi gyereket, és szabadságra sem tud menni. Abban bíznak, hogy szeptembertől fel tudnak venni egy új munkatársat is.

Ebben azonban nem lesz könnyű dolguk, mert érthetően az óvónők nem igazán akarnak ingázni, így több helyen már lakással vagy vagy lakhatási támogatással csábítják őket.

A munkaerő hiány ellenére azonban van egy kellemes ellenpélda is: a kaposvári járás Gige községében szeptemberben az önkormányzati épület felújításával nyílik egy óvoda, ahová már 26 gyereket fel is vettek. A vezető 40 kilométerről fog bejárni, a nevelői állásra pedig pályázatot írtak ki.

Keresés az oldalon