Akár 60 kilométerre is ellőhet a honvédség által megrendelt német önjáró löveg

Startlap - Startlap
A Leopárdok mellett 24 db. PzH 2000-es önjáró löveget is vásárolunk.

A Magyar Honvédség karácsony előtt jelentette be, hogy 44 új Leopárd 2A7+ harckocsit, és 24 Panzerhaubitze 2000-es önjáró löveget szerez be. Megnéztük, mit tud a Krauss-Maffei Wegmann 57 tonnás, 155 milliméteres, 52-es kaliberű tarackkal szerelt önjáró lövege, a PzH 2000-es – írja a portfolio.hu.

A horvátok, a görögök és az olaszok is ezt használják

A Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) a német KMW fegyvergyártó vállalat önjáró lövege, amely a cég termékinformációi szerint a konvencionális küldetések mellett az aszimmetrikus hadviselésben is bevethető, mint indirekt harcászati támogató eszköz. Többek közt a horvát, német, görög, olasz, litván, holland, katari katonaság üzemeltet Panzerhaubitze 2000-eseket, hozzájuk csatlakozik Magyarország, ha meg is érkezik a megrendelt 24 fegyverrendszer. A megrendeléstől számítva akár néhány évig is eltarthat, míg legyártják és szállítják a fegyvereket.

Nem kicsi

Az önjáró löveg 11,7 méter hosszú, 3,5 méter széles és 3,4 méter magas. Harci tömege 57 tonna a hivatalos adatok szerint, a 986 lóerős motor egy tank üzemanyaggal 420 kilométerre viszi el az 5 fős legénységet. Így működik a gyakorlatban:

Ez is érdekelhet

képcím

Leterhelt a honvédség, elmarad az augusztus 20-i szolnoki...

képcím

Lefújták a légi parádét, a tűzijáték sorsa még kérdéses

képcím

Szijjártó Péternek eddig egyetlen téli napra elegendő gázt...