A Transparency szerint a kormány bevallotta, hogy nem tartja be a saját törvényeit

Nem adták ki azokat az igazolásokat, amelyekből kiderül, mely egyesületek kaptak tao-pénzeket a cégektől.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-27 11:48

Fotó: Thinkstock

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója annak kapcsán nyilatkozott a Klubrádiónak, hogy a BRFK lezárta a Pénzügyminisztériumban eltűnt tao-iratok miatt indított nyomozást.

A Transparency International Magyarország januárban tett feljelentést, mert az akkor még NGM nevet viselő tárca a Kúria ítélete ellenére sem adta ki az igényelt teljesítési igazolásokat. Ezekből derül ki az, melyik cég milyen egyesületeket támogatott azzal, hogy a nyeresége után fizetendő adót az államkassza helyett valamely sport- vagy kulturális szervezetnek utalta.

„Az, hogy nincsenek meg adatok, beismerő vallomás a kormány szájából arról, hogy nem tartják és tartatják be a saját törvényeiket” – mondta Ligeti.

A BRFK szerint a minisztérium nem sért törvényt azzal, hogy visszatartja az iratokat, mivel nem is kapta meg azokat. A G7 szerint azonban ez nem fordulhatna elő, hiszen a tárcának havonta be kellene hajtania a teljesítési igazolásokat a sportszövetségeken. A nyomozók indoklása szerint tehát a minisztérium azért nem sért törvényt, mert nem tart be egy jogszabályt.

Mind a sportban, mind a kultúra területén rengeteg visszaélésről hallani: az elmúlt években több 100 milliárdnyi adóforint áramlott csak a sportba, és hasonló nagyságrendben jutottak forráshoz a színházak is.

Ligeti Miklós a Klubrádiónak elmondta, nem tesznek újabb jogi lépéseket, hiszen ezeket az adatokat hiába várnák a minisztériumtól, azt viszont aggályosnak tartják, hogy a sportszövetségek tao-költéseit az előírások ellenére sem ellenőrzik.

Mai nap hírei

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter a vakcinákról

demokrata.hu2 órája

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu3 órája

Hajnalban kezdte meg a napot Orbán Viktor

metropol.hu4 órája

Annak köszönheted, hogy életben vagy, hogy még nem találkoztál ezzel a tízéves kisfiúval

unilife.hu16 órája

Molnár Lamos Krisztina: Áthelyezve a COVID-intenzívre – A harmadik hullám a nővérpultból

wmn.hu16 órája

Melania Trump ruhájával üzent az egész világnak

joy.hu17 órája

Plasztikkártyát kap, akit már beoltottak, akár este 8 után is kimehet vele

life.hu17 órája

Sír és nevet a növényvédelem, februárra visszajön a tél

agraragazat.hu19 órája