A kormány is a 7,5 milliárd eurós támogatás befagyasztására számít

Startlap - Startlap
De az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Navracsics Tibor szerint el fogják fogadni a helyreállítási tervet.

A magyar kormány arra számít, hogy az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) december 12-i ülésén elfogadják a magyar helyreállítási tervet – mondta kedden Navracsics Tibor a Reuters beszámolója szerint, melyet a 24.hu szemlézett.

Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter arról is beszélt, hogy várakozásai szerint az Európai Bizottság feltételezhetően azt fogja indítványozni az uniós kormányoknak, hogy függesszék fel az uniós költségvetésből Magyarországnak nyújtani kívánt hozzájárulás 65 százalékát, ami közel 7,5 milliárd eurónak felel meg.

Navracsics kihangsúlyozta: Magyarország eleget tett a kért vállalásoknak Brüsszel irányába, és arra számít, hogy 2023-ban megkapja az összes felfüggesztett európai uniós forrást.

A fideszes politikus kijelentése alátámasztja azokat a korábbi sajtóértesüléseket, amelyek arról szóltak, hogy 7,5 milliárd eurónyi magyar támogatás befagyasztását javasolja az Európai Bizottság az Európai Tanács november 30-i ülésén.

Navracsics Tibor
Fotó: MTI/Kovács Anikó

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy értesült, hogy a felfüggesztés oka az, hogy az Európai Bizottság elégedetlen a magyar kormány által 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével.

Így fenntartja a már szeptember 18-án megfogalmazott javaslatát.

Később a Népszava is a felfüggesztésről és a helyreállítási terv elfogadásáról írt, hozzátéve, hogy az utóbbihoz kapcsolódó mintegy 5,8 milliárd euró (2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás odaítélését nagyon szigorú feltételekhez köti az Európai Bizottság.

Ez is érdekelhet

képcím

Átlépte a 10 százalékot az infláció

képcím

Sok elhunytnak találtak koronavírust a szívében

képcím

Hagyományos Kínai Orvoslás Részleget nyitnak a Semmelweis...