A szegedi taxis, aki ingyen, limuzinnal fuvarozza a rászoruló gyerekeket

Egyetlen felhívására 600 önkéntes csatlakozott hozzá.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-27 02:32

Fotó: Hajdú D. András / Abcúg

A taxisok megítélése néha nem igazán a legjobb, de mire a cikk végére érsz, addigra lehet, hogy megváltozik a véleményed – köszönhetően Berinszki Zoltánnak.

Nem mindennapi ötlet

A szegedi vállalkozó korábban 17 évig mentőzött, mielőtt elkezdett taxizni, de nem múltak nyomtalanul el azok az esztendők, mert továbbra is azon volt, hogy minél több gyereken segíthessen. Ezért életre keltette a Taxisok és civilek a beteg gyermekekért alapítványt, taxicsekkeket vásárolt, hogy azok a vidéki gyerekek is hazamehessenek a kórházból, akiknek tömegközlekedéssel semmi esélyük sem lett volna hazajutni rövid kimenőikre – írja az Abcúg.hu.

De még ennél is továbbment: most már ott tart, hogy saját pénzéből limuzint bérel, hogy a kicsiket cirkuszba, repülőnapra, fesztiválokra vihesse. 

Nem maradt egyedül

Mikor pár évvel ezelőtt kitalálta, hogy azzal segít a gyógyíthatatlan beteg gyerekeknek és családjaiknak, hogy hazaszállítja őket az ünnepekre, kiírta próbaképp a Facebookra a felajánlását. Jelentkezett is egy család, akinek kétéves gyermeke gyógyíthatatlanul feküdt a szegedi kórházban. Így mikor a kicsi 3 órás kimenőt kapott, a fuvarja segítségével hazavitte Hódmezővásárhelyre őt, a családjához, karácsonyozni. Ezzel hatalmas örömet szerzett nekik, különösen azért, mert a kisgyerek két hónappal később elhunyt.

Zoltán ezek után úgy érezte, nyilvánossá kell tennie kezdeményezését, így egy internetes felhívást tett közzé. Nem is maradt egyedül: egyetlen hét alatt csaknem hatszázan csatlakoztak önkéntesként, az ország minden pontjáról. Azóta több mint a duplájára emelkedett ez a szám taxisokkal és civilekkel együtt, és az egykori mentős ma már igazi vezetője a közösségnek. Minden városban koordinátorok fogják össze a tagokat, ahogyan rájuk hárul a segítségre szoruló gyerekek felkutatása is.

De a SOTE budapesti medikusai például bált szerveztek,  aminek teljes bevételét az alapítványnak adták. A befolyt összegből a férfi pedig 1500-2000 forint névértékű taxicsekkeket vásárolt egy szegedi személyfuvarozó cégnél, amit odaadott a helyi gyermekkórház szociális munkásainak. Ők pedig felkutatják azokat a srácokat, akik így haza tudnak menni.

A cirkusz

Most azt szeretné, hogy az időnként általa, a gyerekeknek bérelt limuzinhoz hasonlót meg is tudjon vásárolni. De még itt sem áll meg, mert éppen azon van, ne csak a kórházban fekvő apróságokon tudjon segíteni, hanem más hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő gyerkőcökön is. Össze is állt a Richter Flórián Cirkusszal, mivel a névadó megkereste őt azzal, hogy bárhol is tartsanak előadást, 16 kölyöknek mindig tudna helyet biztosítani a nézőtéren.

Az Abcúg.hu újságírója el is kísérte őt az egyik, hódmezővásárhelyi előadásra, ahol a helyi koordinátor egy gyermekorvos segítségével gyűjtötte össze a kiválasztottakat. A taxis bármerre is járt, szívélyesen üdvözölték a porond közelében, maga Richter Flórián, a cirkusz vezetője is barátként köszöntötte.

Aztán jött a várva várt elefánt szám, amire természetesen Zoltán elintézte, hogy az ő csapatába tartozó gyerekek ülhessenek fel először. Nem mindenki vállalkozott erre, de persze a bátrabbak ki nem hagynák volna a lehetőséget. Ezek után Zoltán pár percre eltűnt, hogy legközelebb már a porondon bukkanjon fel, csörgővel a fején és a lábán, cintányérral a lába közt, oldalán a bohóccal. Nem is maradt el a hatalmas nevetés, ahogy nekiállt rázni magát a mókamester utasításaira. 

Nem áll le egy pillanatra sem a jótékonykodás

A férfinak folyamatosan számos más projektje is fut, például egy leukémiás kislányt vitt el limuzinnal egy flashmobra, ahol élete álma teljesülhetett: színpadra léphetett, miközben több száz ember tapsolt neki.

A múlt héten pedig a szegedi Dr. Waltner Károly Intézmény fogyatékkal élő gyerekeivel látogatott ki a repülőnapra, ahol életükben először, a földön is láthattak repülőt.

Berinszki Zoltán Az Abcúg.hu-nak búcsúzóul elárulta, hogy legnagyobb vágya az lenne, ha a taxicsekkes módszert az ország minden pontján bevezetnék a kórházak.

Mai nap hírei

Magyar siker: érkezik az első szállítmány az egyik leghatékonyabb készítményből

demokrata.hu4 órája

Mesés vagyon, ezt hagyta örökösére Pécsi Ildikó

metropol.hu11 órája

Veszélyes is lehet az iPhone 12 sorozatban lévő Magsafe

gsmring.hu11 órája

Előre leszóltak nekik, hogy a raktárkoncerten ne játsszák el az Orbán Viktorról szóló számukat

444.hu14 órája

Ezzel a Youtube funkcióval rengeteg új videót fedezhetsz fel!

digitalhungary.hu14 órája

Újabb adag havazás jön

agroinform.hu14 órája

Többet számít, hogy reggel vagy este sportolsz, mint gondolnád

she.life.hu15 órája

Ben Affleck újabb fotóján nevetnek az internetezők: mi van vele?

joy.hu17 órája