A szegedi taxis, aki ingyen, limuzinnal fuvarozza a rászoruló gyerekeket

Startlap - Startlap
Egyetlen felhívására 600 önkéntes csatlakozott hozzá.

A taxisok megítélése néha nem igazán a legjobb, de mire a cikk végére érsz, addigra lehet, hogy megváltozik a véleményed – köszönhetően Berinszki Zoltánnak.

Nem mindennapi ötlet

A szegedi vállalkozó korábban 17 évig mentőzött, mielőtt elkezdett taxizni, de nem múltak nyomtalanul el azok az esztendők, mert továbbra is azon volt, hogy minél több gyereken segíthessen. Ezért életre keltette a Taxisok és civilek a beteg gyermekekért alapítványt, taxicsekkeket vásárolt, hogy azok a vidéki gyerekek is hazamehessenek a kórházból, akiknek tömegközlekedéssel semmi esélyük sem lett volna hazajutni rövid kimenőikre – írja az Abcúg.hu.

De még ennél is továbbment: most már ott tart, hogy saját pénzéből limuzint bérel, hogy a kicsiket cirkuszba, repülőnapra, fesztiválokra vihesse. 

Nem maradt egyedül

Mikor pár évvel ezelőtt kitalálta, hogy azzal segít a gyógyíthatatlan beteg gyerekeknek és családjaiknak, hogy hazaszállítja őket az ünnepekre, kiírta próbaképp a Facebookra a felajánlását. Jelentkezett is egy család, akinek kétéves gyermeke gyógyíthatatlanul feküdt a szegedi kórházban. Így mikor a kicsi 3 órás kimenőt kapott, a fuvarja segítségével hazavitte Hódmezővásárhelyre őt, a családjához, karácsonyozni. Ezzel hatalmas örömet szerzett nekik, különösen azért, mert a kisgyerek két hónappal később elhunyt.

Zoltán ezek után úgy érezte, nyilvánossá kell tennie kezdeményezését, így egy internetes felhívást tett közzé. Nem is maradt egyedül: egyetlen hét alatt csaknem hatszázan csatlakoztak önkéntesként, az ország minden pontjáról. Azóta több mint a duplájára emelkedett ez a szám taxisokkal és civilekkel együtt, és az egykori mentős ma már igazi vezetője a közösségnek. Minden városban koordinátorok fogják össze a tagokat, ahogyan rájuk hárul a segítségre szoruló gyerekek felkutatása is.

De a SOTE budapesti medikusai például bált szerveztek,  aminek teljes bevételét az alapítványnak adták. A befolyt összegből a férfi pedig 1500-2000 forint névértékű taxicsekkeket vásárolt egy szegedi személyfuvarozó cégnél, amit odaadott a helyi gyermekkórház szociális munkásainak. Ők pedig felkutatják azokat a srácokat, akik így haza tudnak menni.

A cirkusz

Most azt szeretné, hogy az időnként általa, a gyerekeknek bérelt limuzinhoz hasonlót meg is tudjon vásárolni. De még itt sem áll meg, mert éppen azon van, ne csak a kórházban fekvő apróságokon tudjon segíteni, hanem más hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő gyerkőcökön is. Össze is állt a Richter Flórián Cirkusszal, mivel a névadó megkereste őt azzal, hogy bárhol is tartsanak előadást, 16 kölyöknek mindig tudna helyet biztosítani a nézőtéren.

Az Abcúg.hu újságírója el is kísérte őt az egyik, hódmezővásárhelyi előadásra, ahol a helyi koordinátor egy gyermekorvos segítségével gyűjtötte össze a kiválasztottakat. A taxis bármerre is járt, szívélyesen üdvözölték a porond közelében, maga Richter Flórián, a cirkusz vezetője is barátként köszöntötte.

Aztán jött a várva várt elefánt szám, amire természetesen Zoltán elintézte, hogy az ő csapatába tartozó gyerekek ülhessenek fel először. Nem mindenki vállalkozott erre, de persze a bátrabbak ki nem hagynák volna a lehetőséget. Ezek után Zoltán pár percre eltűnt, hogy legközelebb már a porondon bukkanjon fel, csörgővel a fején és a lábán, cintányérral a lába közt, oldalán a bohóccal. Nem is maradt el a hatalmas nevetés, ahogy nekiállt rázni magát a mókamester utasításaira. 

Nem áll le egy pillanatra sem a jótékonykodás

A férfinak folyamatosan számos más projektje is fut, például egy leukémiás kislányt vitt el limuzinnal egy flashmobra, ahol élete álma teljesülhetett: színpadra léphetett, miközben több száz ember tapsolt neki.

A múlt héten pedig a szegedi Dr. Waltner Károly Intézmény fogyatékkal élő gyerekeivel látogatott ki a repülőnapra, ahol életükben először, a földön is láthattak repülőt.

Berinszki Zoltán Az Abcúg.hu-nak búcsúzóul elárulta, hogy legnagyobb vágya az lenne, ha a taxicsekkes módszert az ország minden pontján bevezetnék a kórházak.

Ez is érdekelhet

képcím

Az extrém hideg miatt már figyelmeztetést adott ki az OMSZ: jön a...

képcím

Videón az isztambuli repülőbaleset - többen meghaltak

képcím

Ungváry Krisztián: A komplett Fidesz-elit börtönben köthet ki