Kiemelt Hírek 2020. június 05.

A román államfő alkotmányossági óvást emelt a trianoni évfordulót ünneplő törvény ellen

Startlap Kiemelt Hírek 2020. június 05.
A bukaresti parlament nagy többséggel szavazta meg, hogy június 4-ét ünnepnappá nyilvánítsák, Klaus Iohannis alkotmányossági óvást emelt. Esti hírösszefoglaló.

A román államfő alkotmányossági óvást emelt a trianoni évfordulót ünneplő törvény ellen

A bukaresti képviselőház május 13-án nagy többséggel szavazta meg azt a törvénytervezetet, amely a “trianoni szerződés napjává”, ünnepnappá nyilvánítja június 4-ét, vagyis a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját. Klaus Iohannis román államfő alkotmányossági óvást emelt a törvény ellen. Részletek itt.

Karácsony Gergely kiakadt: “A kormány a költségvetéssel elkezdte Budapest totális kivéreztetését”

A főpolgármesternek elege lett: elhalasztotta a jövő hétre tervezett főváros-kormány egyeztetést, miután kiderült, hogy a jövő évi költségvetés elvenné az önkormányzatoktól az iparűzési adót, cserébe kedvezményes hitelvételt kaphatnának csak. Karácsony Gergely szerint ezzel a kormány harminc éve először olyan helyzetet teremtene, hogy nem az állam támogatja a fővárost, hanem Budapest finanszírozza az államot, és ezt nem fogja engedni. Indulatos bejegyzésében emlékeztetett rá: a Budapesten megtermelt minden 100 adóforintból 97-et eddig is elvont a kormány. A városvezető teljes írását ebben a cikkben ismertetik.

Kásler Miklós elárulta, kinek jár az 500 ezer forintos juttatás

Az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatóján közölte, pontosan kik fognak részesülni a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásből, amit az egészségügyi dolgozók között osztanak szét. A támogatottak köre igen széles. Ha kíváncsi vagy, mit mondott Kásler, akkor itt folytasd az olvasást.

Koronavírus-gyanús dolgozót találtak, bezárták a gödi strandot

Pénteken ideiglenesen lakatott tettek a Gödi Strand és Termálfürdőre, mivel a létesítmény egyik dolgozója esetében nem zárható ki teljességgel, hogy koronavírussal fertőződött. Az esetről itt írunk bővebben.

Januártól az egész országban betiltják az avarégetést

Fotó: Universal Images Group via Getty Images

Eddig az önkormányzatok rendeletben szabályozhatták az avarégetést, az Országgyűlés friss döntése értelmében azonban jövő évtől országszerte tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése. Részletek itt.

Buffalói rendőrök úgy fellöktek egy idős bácsit, hogy elterült a földön és vér folyt a füléből

Bejárta a sajtót az a kép, amely csütörtökön készült, és amelyen öt buffalói rendőr látható, ahogy a rendőri erőszak ellen tiltakozókat követve letérdelnek a tüntetőkkel szemben az utcán. Ehhez képest pénteken pontosan ugyanott két rendőrt felmentettek a munkavégzés alól és vizsgálatot indítottak, ugyanis amikor odalépett hozzájuk egy 75 éves férfi, egyszerűen fellökték, de úgy, hogy a férfit azóta is kórházban ápolják. Az esetről elsőként nyilatkozó rendőrségi szóvivő pedig nemes egyszerűséggel elhallgatta, hogy a bácsit a rendőrök lökték meg. A jelenetről van videó, íme.

Igor Matovic szlovák kormányfő bocsánatot kért a magyaroktól

A szlovák miniszterelnök egy magyarul induló Facebook-bejegyzésben kért bocsánatot a szlovákiai magyaroktól pénteken, amiért az anyanyelvükhöz való ragaszkodásuk miatt igazságtalanságok érték őket. Igor Matovic egyúttal a múltbéli szlovákok számára megértést kért, akik “ugyanezen okokból szenvedtek, főként a 19. század második felében a történelmi Magyarországon”. Ha érdekel a téma és a poszt, akkor erre a linkre kattints.

“Megváltás volt számára a halál” – kegyetlen állatkínzás történt Cegléden, levágták egy macska lábait

Soltész Lászlóné, a ceglédi Állatmenhely Nyílt Alapítvány elnöke elmondta: egy helyi lakostól kaptak értesítést arról, hogy bekúszott az udvarára egy macska, akinek mind a négy lábát levágták. Fotó és további részletek itt olvashatók a felkavaró esetről.

Gyümölcsbe rejtett petárda robbant fel egy vemhes elefánt szájában

Fotó: Daniel Berehulak/Getty Images

Hiába próbálták megmenteni, négy nappal később meghalt az elefánt az indiai Kerala államban, akinek a szájában felrobbant egy gyümölcsben eldugott petárda. Az állat komoly szenvedéseket élt át, a lakosság felháborodott. Az ügy körülményeiről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Éles váltást hoz az időjárásban a szombat

Szombat hajnalra elvonul a hidegfront, és a helyét sok napsütés veszi át, és csak kevés helyen várható csapadék. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Keresés az oldalon