A román államfő alkotmányossági óvást emelt a trianoni évfordulót ünneplő törvény ellen

Startlap - Startlap
A bukaresti parlament nagy többséggel szavazta meg, hogy június 4-ét ünnepnappá nyilvánítsák, Klaus Iohannis alkotmányossági óvást emelt. Esti hírösszefoglaló.

A román államfő alkotmányossági óvást emelt a trianoni évfordulót ünneplő törvény ellen

A bukaresti képviselőház május 13-án nagy többséggel szavazta meg azt a törvénytervezetet, amely a “trianoni szerződés napjává”, ünnepnappá nyilvánítja június 4-ét, vagyis a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóját. Klaus Iohannis román államfő alkotmányossági óvást emelt a törvény ellen. Részletek itt.

Karácsony Gergely kiakadt: “A kormány a költségvetéssel elkezdte Budapest totális kivéreztetését”

A főpolgármesternek elege lett: elhalasztotta a jövő hétre tervezett főváros-kormány egyeztetést, miután kiderült, hogy a jövő évi költségvetés elvenné az önkormányzatoktól az iparűzési adót, cserébe kedvezményes hitelvételt kaphatnának csak. Karácsony Gergely szerint ezzel a kormány harminc éve először olyan helyzetet teremtene, hogy nem az állam támogatja a fővárost, hanem Budapest finanszírozza az államot, és ezt nem fogja engedni. Indulatos bejegyzésében emlékeztetett rá: a Budapesten megtermelt minden 100 adóforintból 97-et eddig is elvont a kormány. A városvezető teljes írását ebben a cikkben ismertetik.

Kásler Miklós elárulta, kinek jár az 500 ezer forintos juttatás

Az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatóján közölte, pontosan kik fognak részesülni a bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatásből, amit az egészségügyi dolgozók között osztanak szét. A támogatottak köre igen széles. Ha kíváncsi vagy, mit mondott Kásler, akkor itt folytasd az olvasást.

Koronavírus-gyanús dolgozót találtak, bezárták a gödi strandot

Pénteken ideiglenesen lakatott tettek a Gödi Strand és Termálfürdőre, mivel a létesítmény egyik dolgozója esetében nem zárható ki teljességgel, hogy koronavírussal fertőződött. Az esetről itt írunk bővebben.

Januártól az egész országban betiltják az avarégetést

Fotó Universal Images Group via Getty Images

Eddig az önkormányzatok rendeletben szabályozhatták az avarégetést, az Országgyűlés friss döntése értelmében azonban jövő évtől országszerte tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése. Részletek itt.

Buffalói rendőrök úgy fellöktek egy idős bácsit, hogy elterült a földön és vér folyt a füléből

Bejárta a sajtót az a kép, amely csütörtökön készült, és amelyen öt buffalói rendőr látható, ahogy a rendőri erőszak ellen tiltakozókat követve letérdelnek a tüntetőkkel szemben az utcán. Ehhez képest pénteken pontosan ugyanott két rendőrt felmentettek a munkavégzés alól és vizsgálatot indítottak, ugyanis amikor odalépett hozzájuk egy 75 éves férfi, egyszerűen fellökték, de úgy, hogy a férfit azóta is kórházban ápolják. Az esetről elsőként nyilatkozó rendőrségi szóvivő pedig nemes egyszerűséggel elhallgatta, hogy a bácsit a rendőrök lökték meg. A jelenetről van videó, íme.

Igor Matovic szlovák kormányfő bocsánatot kért a magyaroktól

A szlovák miniszterelnök egy magyarul induló Facebook-bejegyzésben kért bocsánatot a szlovákiai magyaroktól pénteken, amiért az anyanyelvükhöz való ragaszkodásuk miatt igazságtalanságok érték őket. Igor Matovic egyúttal a múltbéli szlovákok számára megértést kért, akik “ugyanezen okokból szenvedtek, főként a 19. század második felében a történelmi Magyarországon”. Ha érdekel a téma és a poszt, akkor erre a linkre kattints.

“Megváltás volt számára a halál” – kegyetlen állatkínzás történt Cegléden, levágták egy macska lábait

Soltész Lászlóné, a ceglédi Állatmenhely Nyílt Alapítvány elnöke elmondta: egy helyi lakostól kaptak értesítést arról, hogy bekúszott az udvarára egy macska, akinek mind a négy lábát levágták. Fotó és további részletek itt olvashatók a felkavaró esetről.

Gyümölcsbe rejtett petárda robbant fel egy vemhes elefánt szájában

Fotó Daniel BerehulakGetty Images

Hiába próbálták megmenteni, négy nappal később meghalt az elefánt az indiai Kerala államban, akinek a szájában felrobbant egy gyümölcsben eldugott petárda. Az állat komoly szenvedéseket élt át, a lakosság felháborodott. Az ügy körülményeiről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Éles váltást hoz az időjárásban a szombat

Szombat hajnalra elvonul a hidegfront, és a helyét sok napsütés veszi át, és csak kevés helyen várható csapadék. A következő napok részletes időjárás-előrejelzését itt találod.

Ez is érdekelhet

képcím

Beáll Karácsony mögé a DK az önkormányzati választáson

képcím

Megszűnik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálat

képcím

Egészségügyi államtitkár: a magyar kórházi fertőzések...