A rendőrgyilkosság gyanúsítottját ismerték a környéken, állítólag "szeretett beszólni másoknak"

Startlap - Startlap
A hvg.hu újságírója a helyszínen készített interjút az egyik szemtanúval.

A videóban megszólaló szemtanú a XI. kerületi Lecke utcai társasház többi lakójához hasonlóan az éjszaka folyamán, háromnegyed 11 magasságában lövésre lett figyelmes. Ahogy azt korábban is írtuk, a támadó egy késsel három rendőrt megszúrt, majd az utcára menekült, ahol az egyik járőr figyelmeztető lövést követően lábon lőtte, és elfogták. A támadásban az egyik rendőrt a bal combján, a másikat a karján és a mellkasán, a harmadikat szívtájékon szúrta meg, ő belehalt a sérülésbe.

Balhés, kisportolt, erős testalkatú emberként jellemezte a szemtanú a gyanúsítottat. “A kötekedés benne volt, legtöbbször a szomszédok ezt nem veszik fel, elengedik a fülük mellett, most ez nem így történ és rájuk támadt” – fogalmazott a megszólaló, aki hozzátette, hogy a férfi korábban több lakóval is összeszólalkozott. 

A gyanúsított korábban a szomszédoknak a Lecke utcai parkolókat érintő átalakításról és az önkormányzatról panaszkodott, “ő ott rendszeresen parkol és ha fizetőssé fogják tenni, akkor ő kitépi a földből a táblákat és az automatát is” – nyilatkozta a szemtanú. 

A helyi lakosok elmondása alapján a mentők gyorsan kiértek a helyszínre, éjfél előtt nem sokkal 42 rendőrautót, csapaszállító autót, 3 mentőt számoltak meg a Fehérvári úton.

Azt az információt, hogy a férfi tudatmódosító szer hatása alatt állt, amikor a helyszínre érkező rendőrökre támadt egyelőre sem a rendőrség, sem a több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés miatt nyomozó ügyészség nem erősítette meg.

Hangokat hallott, ezért támadhatott 

A Telex korábbi információi szerint a 30 év körüli, rendkívül izmos, 80 kiló körüli gyanúsított már szerda este megpróbálta agresszíven rátörni az ajtót szomszédjára. Ez akkor még nem sikerült neki. Másnap, csütörtök este hét óra körül állítólag körbejárta a négyemeletes társasházat, és mindenkihez becsengetett. „Nem látjátok, mi történik itt? Nem lakik itt senki?” – elmondások szerint ezt üvöltötte a férfi agresszíven, mutogatva a szemközti házakra, a sötét utcára. Láthatóan zavart állapotban volt, de aztán elcsendesedett. Végül este tíz óra körül szakította be a szomszédja ajtaját, mivel – a Telex értesülései szerint – meg akarta menteni a fölötte lakót, de nem tudni, mitől. A lap azt írja, miután beszakította az ajtót, a férfi bevallotta a betörés tényét.

Pintér Sándor hősi halottá nyilvánította az elhunyt rendőrt

Pintér Sándor belügyminiszter hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki a néhai Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert – tudatta a Belügyminisztérium pénteken az MTI-vel. Pintér Sándor részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak.

Mécsesek égnek Baumann Péter emlékére.
Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án. A rendőrség elindította az előző napon este megölt körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát – jelentette be a rendőrség szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. (MTI/Máthé Zoltán)

Baumann Péter temetéséről – amelynek költségeit teljeskörűen a rendőrség viseli – később intézkednek, “a hátrahagyottakról történő kegyeleti gondoskodás összes lehetőségét a Belügyminisztérium biztosítja” – írták.

Közölték azt is, hogy a rendőri intézkedés során egy másik rendőr a bal combján, egy harmadik rendőr pedig a mellkasának jobb oldalán és jobb karján szenvedett szúrt sérüléseket. A két megsérült rendőrt a belügyminiszter elismerésben részesíti – tették hozzá.

A tárcavezető – a rendészeti államtitkár, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány kíséretében – meglátogatta a péntek délután még megfigyelésen kórházban tartózkodó megsérült járőrt, akinek a rendészeti vezetőkkel közösen mielőbbi felgyógyulást kívánt – áll a közleményben. A harmadik megkéselt rendőrt hazaengedték a kórházból az ellátása után, ő már otthonában lábadozik.

A támadásban elhunyt rendőrről bajtársai és parancsnokai a XI. Kerületi Rendőrkapitányságon péntek délután 17 órakor gyertyagyújtással emlékeznek meg.

Az ellenzéki pártok megdöbbenésüket és részvétüket fejezték ki

Harangozó Tamás (MSZP), az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke az MTI-nek küldött közleményében azt írta, az Újbudán történt rendőrgyilkosság “fájdalmasan élesen hívja fel a figyelmet arra, milyen veszélyeket rejthet a rendőri hivatás”. Közölte, az MSZP részvétét fejezi ki a szolgálatteljesítés közben életét vesztett rendőr hozzátartozóinak és az egész rendőri szervezetnek, a másik két rendőrnek pedig mielőbbi felépülést kívánnak.

Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció) közösségi oldalán azt írta, “borzasztó tragédiára ébredt az ország”. Hozzátette: a szolgálatteljesítés közben halálra késelt 29 éves rendőr sok más társához hasonlóan arra esküdött fel, hogy akár az élete árán is védje a biztonságunkat és a rendet, halála mégis felfoghatatlan veszteség. Közölte: a DK egész közössége nevében osztoznak az elhunyt rendőr családjának gyászában.

Novák Előd (Mi Hazánk Mozgalom) Facebook-bejelentkezésében arról beszélt, a párt osztozik a szolgálatteljesítés közben hősi halált halt rendőr hozzátartozóinak gyászában. Országgyűlési képviselőként kezdeményezi a rendőrök szolgálatteljesítés közbeni fegyverhasználati jogának szélesítését, valamint az állomány szúrás- és vágásálló mellénnyel való felszerelését is. Szecsődi Patrik, a Mi Hazánk helyi önkormányzati képviselője kezdeményezte, hogy Újbuda saját halottjának nyilvánítsa Baumann Pétert, a temetés költségeit is átvállalva. 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Facebook-oldalán azt írta, részvétüket és együttérzésüket fejezik ki a meggyilkolt rendőr családjának.

Sas Zoltán, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke közösségi oldalán úgy fogalmazott: biztos abban, hogy a magyar rendőrséget is fel kellene szerelni testkamerákkal, ezeknek egyrészt lenne visszatartó erejük, másrészt pontosan vissza lehetne követni, hogy mi és hogyan történt egy-egy intézkedés során. 

Barabás Richárd (Párbeszéd), Újbuda alpolgármestere közösségi oldalán azt írta: “felfoghatatlan, hogy egy ilyen eset megtörténhet”, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr családjának, barátainak, kollégáinak. A kórházban ápolt két másik rendőrnek mielőbbi felépülést, családjuknak és barátaiknak sok erőt kívánt, és jelezte, Újbuda Önkormányzatának épületeire felvonják a fekete zászló tiszteletük és részvétük jeleként.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Facebookon azt írta, a Vasóba tartó vonatról felhívta Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitányt, hogy tájékozódon az Újbudán történt “döbbenetes rendőrgyilkosság miatt”. Jelezte: felajánlotta, hogy ha bármiben tud segíteni a Fővárosi Önkormányzat, azt megteszik, egyúttal részvétét fejezte ki a családnak.

Ez is érdekelhet

képcím

Gyalogosokat sodort el egy autós Budapesten

képcím

Hivatalos: itt van Ferenc pápa budapesti programja

képcím

Eltemették az Újbudán meggyilkolt rendőrt