A postának segítség kell, hogy idén mindenkinek kiszállítsák a karácsonyi ajándékokat

Startlap - Startlap
Próbálnak felkészülni az időszakra, de rengeteg nehézséggel kell szembenézniük.

„Csak Harry Potter tudja megcsinálni, hogy egyszerre két helyen van.”

Forrai Péter, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese ezzel a szlogennel próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy mindenki időben rendelje meg a karácsonyi ajándékokat, hogy időben eljusson a megfelelő helyre külföldről. Úgy érdemes kalkulálni, hogy a távol-keleti országokból 6-8 hétig, az uniós tagállamokból 1-2 hétig tart a kiszállítás – legalábbis a karácsony előtti időszakban – írja a hvg.hu.

A vezérigazgató-helyettes elárulta, igyekeznek felkészülni az időszakra, hogy elkerüljék a fennforgást, egy évvel ezelőtt például halomban álltak a csomagok a budaörsi elosztó központban karácsony előtt, mert nem volt elég postás. Nem kizárt, hogy most is hasonló lesz a helyzet, ezek után pedig nem csoda, hogy postások rémálomként tekintenek a karácsonyi időszakra.

Bár csaknem 30 ezren dolgoznak a Magyar Postánál, bármikor fel tudnának venni újabb 300 alkalmazottat, mert rengeteg a munka, elsősorban postai ügyintézőkből, kézbesítőkből és csomagfeldolgozókból van hiány.

Egy postás átlagosan bruttó 250 ezer forintot keres itthon, a kézbesítők pedig 200 ezer forintnál kevesebbet, ám egyre többet kell dolgozniuk. Forrai Péter szerint az előző évben nagyjából hárommillió magyar vásárolt online, egy ember átlagosan 11 rendelést adott fel, de volt, aki ennek az ötszörösét. A legtöbben Kínából rendelnek, ezt követi az Egyesült Államok, Hollandia, Szingapúr, Németország és Szlovákia: a rendelt termékek túlnyomó részét elektronikai cikkek (mobiltelefon, tablet), ruhák és étrend-kiegészítők teszik ki.

Évente körülbelül negyedével nő a feladott csomagok száma, így a feldolgozásukon is fejleszteni kell. Idén csaknem 1 milliárd forintért vettek egy tömeg- és térfogatmérésre is alkalmas csomagfeldolgozót, amely óránként 10 ezer, egyenként 100 kilós csomagot is tud kezelni – háromszor annyit, mint korábban. Emellett országszerte 60 postán bővítették a raktárakat, a tárolókat és a csomagkiadó helyeket.

Azt azonban nem tudni, lesz-e elég alkalmazott, aki kezeli és kiszállítja a küldeményeket, ezért biztosan vesznek fel alkalmi postásokat idén is. A munka ugyanis nagyon megterhelő, kevés a futár, a rendszer pedig alulfinanszírozott, így nehéz lépést tartani a felgyorsult világgal, s az egyre csak növekvő online nemzetközi piaccal.

Ez is érdekelhet

képcím

Riasztást adott ki a Magyar Posta

képcím

Eljegyezték Tóth Verát – megmutatta gyémántgyűrűjét az...

képcím

Erzsébet királynő Fülöp herceg előtt tiszteleg az idei...