A minimálbér emelésének ügyében is csúsztat a kormányzati sikerpropaganda

Csak a bruttó minimálbér duplázódott meg és a legnagyobbat az állam kaszálja rajta.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-24 10:54

forrás: jobbanteljesit.kormany.hu

A kormány rádiókban, tévékben és az internet felületein is szeretné újra tudatni az országgal, hogy Magyarország bizony továbbra is jobban teljesít. A gazdasági növekedés, a kisvállalkozások támogatása, a családtámogatások mellett ezúttal is bekerült a sikerek közé a minimálbér 2010 óta bekövetkezett emelése – írja a Menedzsment Fórum.

Ellentmondásos dicshimnuszok

Némiképp következetlennek hat a kommunikáció a béremeléssel kapcsolatban, ugyanis hol azt állítják, hogy ebbe a kormányzat nem szívesen szól bele, hiszen mindenkinek jobb, ha ez a munkáltatók és a munkavállalók közötti megállapodás eredményeképpen alakul, ezzel egyidejűleg pedig sosem hagyják ki a kormány teljesítményét méltató anyagokból.

Ki jár vele jól?

A bruttó minimálbér 102 százalékos növekedéséhez képest a nettó már “csak” 64,5 százalékos emelkedést mutat, ami elég jól mutatja, hogy az intézkedés elsődleges célja nem a munkavállalóknak, hanem az állami bevételeknek kedvez. Arról nem is beszélve, hogy jelentőset nőttek a minimálbérhez kapcsolódó munkavállalói járulékok. A 2010-es 13 264 forint után az idei évben már 49 915 forintot tesznek ki, vagyis

a kötelezően adandó legkisebb bérre bejelentett dolgozó 276,3 százalékkal fizet be többet az államkasszába.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a munkáltató is fizet az államnak minden egyes bejelentett dolgozója után, azt kapjuk, hogy a befizetett járulékok összege 137,4 százalékkal nőttek az elmúlt kilenc évben, így a béremelések abszolút nyertesének az állam minősül.