A rabszolgatörvény kismiska az egészségügyi szakdolgozók túlóráihoz képest

Többségük mégis kénytelen a garantált bérminimummal beérni.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-18 13:22

MTI/Balázs Attila

A tavaly év végén beharangozott jelentős, többlépcsős béremelés dacára az egészségügyi szakdolgozók átlagos fizetése még 2022-re is alig fogja meghaladni a jelenlegi nemzetgazdasági átlagot. Azaz több mint valószínű, hogy az ágazat dolgozói négy év múlva is sokkal rosszabbul fognak keresni, mint más területek munkavállalói – amennyiben a nemzetgazdaságot nem rázza meg semmi, és nem szakadnak be a bérek – írja a Magyar Hang.

A kamara figyelmeztet

Az egészségügyi dolgozók jelentős többsége az igen komoly munkaerőhiány ellenére sem keres többet a garantált bérminimumnál. Erre egyébként, ahogy a portál írja, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) többször is felhívta már a figyelmet.

A béremelések sem segítenek az átlaghoz való felzárkózásban

A kormány által beharangozott, arányait tekintve jelentős béremelés érdemben nem sokat javít az egészségügyi szakdolgozók helyzetén – kommentálta a kormány döntését a lap megkeresésére a MESZK Csongrád megyei elnöke. Irinyi Tamás úgy véli, hogy bérfelzárkóztatásról továbbra sem érdemes beszélni, hiszen egyéb ágazatokban a későbbiekben is nagyobb anyagi megbecsülésben részesülnek a munkavállalók – ami különösen a diplomás szakemberekre igaz. Ráadásul a béremelés csak a főbetegellátásban – jellemzően a fekvőbeteg-ellátásban – dolgozókra vonatkozik. Ám a családorvosi vagy fogászati területek szakdolgozói ugyanúgy kimaradnak, mint a védőnők, illetve a gyógytornászok. Megjegyezte azt is, hogy az emeléssel nem csökken a bértábla okozta bérfeszültség sem: ma egy pályakezdő ugyanannyit keres, mint az, aki 15 éve dolgozik a szakmában.

A túlóra mellé másod és harmadállásra is szükség van az életben maradáshoz

Az elvileg szabadon vállalható pluszmunka jellemzően a vidéki kórházakban kötelező jelleget ölt, azaz többnyire évi ezerórányi túlórát teljesítenek. A munkavállalók a régi beidegződések miatt nem ugrálnak, ráadásul más intézmény nincs a közelben, amely igényt tartana szaktudásukra

– fejtette ki a MESZK elnöke, megjegyezve: csak a túlórákkal, valamint másod- és harmadállások vállalásával képes fenntartani magát egy egészségügyi szakdolgozó.

Mai nap hírei

Bezuhantak az árak: özönlik az olcsó német sertés Magyarországra

agroinform.hu5 órája

Rengeteg régi ügyféllel szúr ki a Vodafone

gsmring.hu6 órája

Feljelentették Demeter Szilárdot a publicisztikája miatt

konyvesmagazin.hu8 órája

Korrupció: a miniszter felmentette az államtitkárt

agraragazat.hu10 órája

Madagaszkár katasztrófa felé robog

koponyeg.hu10 órája

Egy észt diplomata is részt vett az illegális brüsszeli házibulin

demokrata.hu11 órája

Fény derült George Clooney és Jennifer Aniston 25 éves titkára

joy.hu15 órája

Csodálatos képek a világ egyik elfeledett törzséről

napmintnap.com15 órája