A rabszolgatörvény kismiska az egészségügyi szakdolgozók túlóráihoz képest

Startlap - Startlap
Többségük mégis kénytelen a garantált bérminimummal beérni.

A tavaly év végén beharangozott jelentős, többlépcsős béremelés dacára az egészségügyi szakdolgozók átlagos fizetése még 2022-re is alig fogja meghaladni a jelenlegi nemzetgazdasági átlagot. Azaz több mint valószínű, hogy az ágazat dolgozói négy év múlva is sokkal rosszabbul fognak keresni, mint más területek munkavállalói – amennyiben a nemzetgazdaságot nem rázza meg semmi, és nem szakadnak be a bérek – írja a Magyar Hang.

A kamara figyelmeztet

Az egészségügyi dolgozók jelentős többsége az igen komoly munkaerőhiány ellenére sem keres többet a garantált bérminimumnál. Erre egyébként, ahogy a portál írja, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) többször is felhívta már a figyelmet.

A béremelések sem segítenek az átlaghoz való felzárkózásban

A kormány által beharangozott, arányait tekintve jelentős béremelés érdemben nem sokat javít az egészségügyi szakdolgozók helyzetén – kommentálta a kormány döntését a lap megkeresésére a MESZK Csongrád megyei elnöke. Irinyi Tamás úgy véli, hogy bérfelzárkóztatásról továbbra sem érdemes beszélni, hiszen egyéb ágazatokban a későbbiekben is nagyobb anyagi megbecsülésben részesülnek a munkavállalók – ami különösen a diplomás szakemberekre igaz. Ráadásul a béremelés csak a főbetegellátásban – jellemzően a fekvőbeteg-ellátásban – dolgozókra vonatkozik. Ám a családorvosi vagy fogászati területek szakdolgozói ugyanúgy kimaradnak, mint a védőnők, illetve a gyógytornászok. Megjegyezte azt is, hogy az emeléssel nem csökken a bértábla okozta bérfeszültség sem: ma egy pályakezdő ugyanannyit keres, mint az, aki 15 éve dolgozik a szakmában.

A túlóra mellé másod és harmadállásra is szükség van az életben maradáshoz

Az elvileg szabadon vállalható pluszmunka jellemzően a vidéki kórházakban kötelező jelleget ölt, azaz többnyire évi ezerórányi túlórát teljesítenek. A munkavállalók a régi beidegződések miatt nem ugrálnak, ráadásul más intézmény nincs a közelben, amely igényt tartana szaktudásukra

– fejtette ki a MESZK elnöke, megjegyezve: csak a túlórákkal, valamint másod- és harmadállások vállalásával képes fenntartani magát egy egészségügyi szakdolgozó.

Ez is érdekelhet

képcím

Júliustól újabb 18 százalékkal emelkedik az ápolók bére

képcím

Béremelés: 18 százalékkal kaphatnak többet az ápolók

képcím

"Fák you" - ezrek tüntetnek a Kossuth téren Orbánék erdőirtási...