Kiemelt Hírek 2018. július 09.

Mutatjuk, mennyit kellene fizetni a külföldön dolgozó magyaroknak, hogy hazatérjenek

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 09.
Sokak szerint nem feltétlenül a magasabb fizetés az egyetlen megoldás.

Nagyjából 300 ezer munkavállaló hiányzik a hazai munkaerőpiacról, nem pedig a hivatalos adatok szerinti 80 ezer – írja a Portfolio elemzésében. A penzcentrum.hu viszont utánajárt, nagyjából mennyi pénzért lehetne hazacsábítani a magyarokat, hogy inkább itthon dolgozzanak, ne pedig külföldön.

Sokak szerint nem feltétlenül a magasabb fizetés az egyetlen megoldás, hanem legalább ugyanennyire fontosak az előre lépési lehetőségek, megbecsülés vagy az önállóság. Egy külföldön dolgozó ápoló elmondta, náluk az egészségügyben minden eszköz adva van és rendelkezésre áll, semmiből sem szenvednek hiányt. Egy szobalány pedig fél éven belül más szobalányok felettese lett.

A KSH adatai szerint idén áprilisban a bruttó átlagkereset 340 600 forint volt. A németországi magyarok csoportban pár hete azt kérdezték a tagoktól, mennyi pénzért jönnének vissza Magyarországra dolgozni, illetve mekkora összegért cserébe maradnának itthon. Több mint kétezer válasz érkezett.

A legtöbben havi nettó 1800-2000 eurót (nagyjából 580 ezer forintot) szeretnének itthon megkeresni, de sokan voltak, akik beérték 1400-1600 euróval (450-500 ezer forinttal) is. Sokan megjegyezték, nem minden a pénz: egy programozó például azt mondta, hogy kint nagyjából ugyanannyi pénzt tud eltenni havonta mint itthon, de ott nyugodtan lakhat a saját albérletében. Más azt írta, hogy a külföldi munkájából annyi pénzt eltesz, amennyiből támogatni tudja itthon maradt édesanyját.

Keresés az oldalon