Mutatjuk, mennyit kellene fizetni a külföldön dolgozó magyaroknak, hogy hazatérjenek

Sokak szerint nem feltétlenül a magasabb fizetés az egyetlen megoldás.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-09 17:38

Fotó: MTI/EPA/Armando Babani

Nagyjából 300 ezer munkavállaló hiányzik a hazai munkaerőpiacról, nem pedig a hivatalos adatok szerinti 80 ezer – írja a Portfolio elemzésében. A penzcentrum.hu viszont utánajárt, nagyjából mennyi pénzért lehetne hazacsábítani a magyarokat, hogy inkább itthon dolgozzanak, ne pedig külföldön.

Sokak szerint nem feltétlenül a magasabb fizetés az egyetlen megoldás, hanem legalább ugyanennyire fontosak az előre lépési lehetőségek, megbecsülés vagy az önállóság. Egy külföldön dolgozó ápoló elmondta, náluk az egészségügyben minden eszköz adva van és rendelkezésre áll, semmiből sem szenvednek hiányt. Egy szobalány pedig fél éven belül más szobalányok felettese lett.

A KSH adatai szerint idén áprilisban a bruttó átlagkereset 340 600 forint volt. A németországi magyarok csoportban pár hete azt kérdezték a tagoktól, mennyi pénzért jönnének vissza Magyarországra dolgozni, illetve mekkora összegért cserébe maradnának itthon. Több mint kétezer válasz érkezett.

A legtöbben havi nettó 1800-2000 eurót (nagyjából 580 ezer forintot) szeretnének itthon megkeresni, de sokan voltak, akik beérték 1400-1600 euróval (450-500 ezer forinttal) is. Sokan megjegyezték, nem minden a pénz: egy programozó például azt mondta, hogy kint nagyjából ugyanannyi pénzt tud eltenni havonta mint itthon, de ott nyugodtan lakhat a saját albérletében. Más azt írta, hogy a külföldi munkájából annyi pénzt eltesz, amennyiből támogatni tudja itthon maradt édesanyját.

Mai nap hírei

Magyarázkodnak a TV2 műsorának szereplői: Szabó Ádám tényleg beleszeretett egyik kollégájába?

joy.hu5 órája

A gólyák előtt tiszteleg a Kis-Balaton fővárosa

balaton.hu5 órája

Mi is az a munka, amit Koncz folytatni akarna? Mutatjuk!

tiszaujvaros.ezalenyeg.hu6 órája

Dúró Dórának üzentek a könyvkiadók, mert bedarálta a kisebbségeknek szóló mesekönyvet

168ora.hu15 órája

Még a pap is zavarba jött, olyan ruhában ment a nő a fia esküvőjére

femcafe.hu15 órája

Több memóriával és tárhellyel jön az újragondolt Redmi 9A

gsmring.hu17 órája

Két RTL-es műsor áll az élen

mmonline.hu17 órája

Négy újonc Rossi keretében, Szalai is bekerült

eurosport.hosszabbitas.hu19 órája