A Henkel körösladányi gyárában a túlóratörvény nélkül is dolgoztathatnak heti 68 órában 

Startlap - Startlap
A már most is rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállaóknak még rosszabb lesz a sorsa, miután a módosítás hatályba lép.

Tegnap Áder János is aláírta a rabszolgatörvényként csúfolt törvénymódosítást a túlórákról. Az új szabály még nem lépett hatályba, de a Portfolio talált egy olyan nagyvállalatot, ahol a túlóratörvény sem kellett ahhoz, hogy a dolgozókat heti 68 óra munkára kötelezhessék. A Henkel Magyarország Kft. körösladányi gyáráról van szó, ahol egy – a szakszervezet által is aláírt – megállapodás keretében három hónapos munkaidőkeretben állapodtak meg.

Félelmetes, hogy ehhez még a rabszolgatörvény sem kellett

– vélekedik Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) volt főtitkára, aki szerint a Munka Törvénykönyvének jelenlegi verziója is roppant kiszolgáltatottá teszik a dolgozókat. Dávid arról is beszélt, hogy területi, illetve képzési okok miatt az ország számos területén igen korlátozott lehetőségei vannak annak, aki munkahelyet szeretne váltani. A lap az ügy kapcsán felkereste a Henkelt is, ahol elmondták: még csak ki se használták a törvény jelenlegi kereteit.

A Henkel Magyarország Kft. hatályban lévő kollektív szerződésének megfelelően a körösladányi gyárvezetés, a Henkel Magyarország Operations Kft. Körösladányi Gyárának Henkel Munkás Érdekvédelmi Egyesülete (szakszervezet) munkaidőkeretben állapodtak meg, mely a munka törvénykönyvének megfelelően lehetővé teszi az egyenlőtlen munkabeosztást és a hat nap munkavégzést

– közölte a cég. Hozzátették: a szabályozásba több “védelmi pontot” építettek be, mint például a 12 órás munkanapok maximum 5-re való korlátozása, minden hónapban egy teljes szabad hétvége biztosítása, a három hónapos munkaidőkeret, a rövidváltások, illetve a munkaszüneti napok előtti éjszakai műszakok kizárása. A maximális túlórakereten felül rendkívüli munkavégzést elrendelni nem lehet. Hangsúlyozták: a munkaidőkereten belüli egyenlőtlen munkaidőbeosztásról van szó:

 

Amennyiben a munkavállaló például az egyik héten 68 órát dolgozik, ellenben a következő héten csak 12 órát, míg a többi napon pihenőnapokat kap, két hét alatt az óraszám kiegyenlítésre kerül, azaz nem keletkezik rendkívüli munkavégzés. Esetünkben a ledolgozandó óraszámoknak és a pihenőnapoknak három hónapon belül kell kiegyenlítődnie.

A fokozódó munkaerőhiány miatt a 400 túlóra elrendelését lehetővé tevő módosítás által még rosszabb helyzetbe kerülhetnek majd a munkavállalók. Miután az országgyűlés elfogadta a törvényt, folyamatos tiltakozások zajlanak, és az Európai Bizottság is vizsgálja az új szabályt. Orbán Viktor szerint viszont “működni fog”.

 

Ez is érdekelhet

képcím

Megállapodtak a minimálbérről

képcím

Munka közben lett öngyilkos az egyik őr az aradi börtönben

képcím

Deutsch Tamás: Magyarországon az emberek örömmel túlóráznak