A Challenger űrsikló egy nagy darabját találták meg az Atlanti-óceán fenekén

Startlap - Startlap
Az 1986-os balest óta ez az eddigi legnagyobb darab, amelyet megtaláltak az űrsiklóból.

Több mint három évtizeddel a Challenger űrsikló tragédiája után megtalálták az elpusztult űrrepülő egy nagy darabját az Atlanti-óceán fenekén – jelentette be csütörtökön az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kennedy Űrközpontja.

Michael Ciannilli, a NASA egyik vezetője elmondta, hogy a Challenger baleste óta ez az eddigi legnagyobb darab, amelyet megtaláltak az űrsiklóból.

A Challenger űrsikló egy nagy darabját találták meg az Atlanti-óceán fenekén

Fotó megosztása:

A roncsot egy dokumentumfilmes stáb búvárai fedezték fel még márciusban, amikor egy második világháborús repülőgép maradványai után kutattak. Az akkor készült felvételek alapján a NASA igazolta, hogy a darab az 1986. január 28-án felszállt űrsikló része volt.

A Challenger röviddel felemelkedése után szakadt szét, héttagú legénysége, köztük Christa McAuliffe tanárnő is életét vesztette a balesetben.

A Challenger űrsikló a robbanás pillanatában 1986. január 28-án. (Bob PEARSON / AFP)

Az óceán fenekén, a homokba fúródott roncsdarabból mintegy 4,5 méterszer 4,5 méteres darab látható, így akár ennél nagyobb is lehet. A szakemberek szerint feltehetően az űrsikló hasának egy része lehet.

Az űrsikló darabját egyelőre az óceán fenekén, Cape Canaveral közelében, Florida partjainál hagyják, a sorsáról a NASA dönt majd. A roncs továbbra is az amerikai kormány tulajdona.

A felfedezésről készült dokumentumfilmet a History Channel november 22-én mutatja be.

(MTI)

Címlapkép: The History Channel / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Ide utazott Putyin az ellene kiadott elfogatóparancs másnapján -...

képcím

Magyar ember léphet a Holdra, már a dátum is megvan

képcím

A NASA megcsinálta azt, amit az Armageddonban láttunk