Orbán aláírta: korlátozhatják a közvilágítást az önkormányzatok

Startlap - Startlap
Felhatalmazást kaptak a kormánytól a települések a közvilágítás időtartamának, illetve mértékének rendeletben történő szabályozására.

Csütörtöktől rendeletben szabályozhatják a  települési önkormányzatok képviselő-testületei, közgyűlései, Budapest főváros és kerületei tekintetében a  fővárosi önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület esetében a fővárosi közgyűlés, egyéb fővárosi terület esetében a fővárosi kerület képviselő-testülete a  település közvilágításának időtartamával, illetve mértékével kapcsolatos kérdéseket – olvasható a Magyar Közlönyben szerdán éjjel megjelent, Orbán Viktor által aláírt friss rendeletben.

A rendelet leszögezi, hogy a közvilágításra vonatkozó helyi működési rendet közbiztonsági, vagyon- és személyvédelmi, valamint közútbiztonsági szempontokra figyelemmel kell megalkotni.

“Nem alkalmazható a közvilágítási üzemeltetési engedély, illetve semmis a villamosenergia-vásárlási vagy villamosenergia-vételezési szerződés mindazon rendelkezése, amely a közvilágítással kapcsolatos közbiztonsági kérdésben bármely szerv vagy hatóság jóváhagyását vagy véleményének beszerzését írja elő” – olvasható a Közlönyben.

Az intézkedés a háborús veszélyhelyzet fennállásának ideje alatt lesz érvényben.

Amikor nyáron bejelentette a kormány, hogy a településeknek piaci áron kell beszerezniük majd az áramot, több önkormányzatnál is felmerült, hogy a közvilágításon spórolnának – emlékeztet a Telex. Erről beszélt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is az InfoRádiónak: “Elképzelhető, hogy éjfél és hajnali négy között nem lesz közvilágítás egyes kistelepüléseken, ha az érintett önkormányzatok nem kapnak valamilyen kompenzációt a rezsicsökkentés utáni időszakban”.

 

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

A KINCS felmérése szerint a magyarok 72 százalékának nem nőttek...

képcím

Újra kihirdeti a kormány a veszélyhelyzetet

képcím

Szombattól emelkedik a gáz lakossági piaci ára