Megjelent a rendelet: brutális bírság vár a gyorshajtókra

Startlap - Startlap
Szeptembertől jelentősen emelkedik többféle bírság összege. Valószínűleg csökkeni fog például az utópályák leállósávjában haladók, a biztonsági öv becsatolása nélkül utazók, vagy éppen a behajtási tilalmat megszegők száma.

Megjelent a közlekedési bírságok módosításáról szóló rendelet. A Magyar Közlöny mellékleteiben tételenként felsorolják, hogy szeptembertől mekkora bírságot kell fizetniük az egyes közlekedési szabályokat megszegőknek.

A módosításokat áttekintő 24.hu kiemeli, hogy gyorshajtás esetén szeptembertől, 390 ezer forintot kell például fizetni, ha valaki egy 50-es táblánál 125 km/óra feletti sebességgel hajt. Ez 65 km/órás sebességnél 39 ezer forintba kerül majd.

A sebességhatár túllépéséért

  • 75 km/óránál 58 500,
  • 85 km/óránál 78 000,
  • 95 km/óránál 117 ezer,
  • 105 km/óránál 169 ezer,
  • 115 km/óránál 260 ezer

forint lesz a büntetés.

Nem csak a gyorshajtókra csap le a kormányzati szigor, számos más közlekedési kihágásért is magasabb bírságolás jár ősztől. Íme, néhány ezek közül:

A biztonsági öv használata nélküli közlekedésért lakott területen 13 ezer, lakott területen kívül 19 500, autóúton, autópályán 26 ezer forintot kell fizetni.

Az autópálya leállósávjában haladóra 130 ezres büntetés vár.

A Megállni tilos jelzőtáblánál való megállás, valamint a Várakozni tilos táblánál való várakozás egyaránt 13 ezres bírságot von maga után. A megállás kijelölt gyalogátkelőhelyen, valamint a kijelölt gyalogátkelőhely előtt 5 méteren belül már 33 forintba kerül a sofőrnek.

Behajtási tilalom megszegése esetén 39 ezer, a kötelező haladási irány megszegésekor pedig 65 ezer forintos büntetést kapunk.

Ha a jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, 26 ezres bírságra, ha több mint hat hónapja, de kevesebb mint egy éve 33 ezres bírságra, ha pedig több mint egy éve lejárt 39 ezres bírságra számíthatunk.  

A gépjárművel engedély nélkül történő közlekedés esetén védett természeti területen 195 ezres, fokozottan védett természeti területen 390 ezres bírságot jelent. Az engedélyezett közlekedési útról való letérés védett vagy fokozottan védett természeti területen 130 ezres bírságot eredményez.

 

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez is érdekelhet

képcím

Fontos határidő közeleg az autósoknak, tízezreket bukhatnak rajta

képcím

Fotókon a HÉV-vel ütközött autó

képcím

18500 járművet akar venni az állam