90 nap és háromszori figyelmeztetés - így enyhítettek a hajléktalanságot tiltó törvényen

Nem kell rögtön elmenniük.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-12 18:35

Fotó: Thinkstock

Csütörtöki ülésén fogadta el az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága azt a kormánypárti módosító javaslatot, ami enyhítene az utcán élőkre vonatkozó szabálysértési eljáráson – írja a hvg.hu.

A jogszabály a hajléktalanokkal szemben speciális helyszíni intézkedési eljárást vezet be: ennek keretében a rendőr felszólítja a hajléktalant a közterület elhagyására, és aki ennek eleget tesz, azzal szemben nem indul meg az eljárás, ahogy azt az eddigi javaslat is tartalmazta. Aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen, az továbbra is szabálysértést követ el, ám a változtatás értelmében a szabálysértési eljárás csak akkor indul meg, ha a rendőrség 90 napon belül már háromszor felszólította a hajléktalant a közterület elhagyására, aki ennek a negyedik felszólítás alkalmával sem tesz eleget.

 

A felszólítások ellenőrzésére létrejön egy nyilvántartás azokról, akiket helyszíni intézkedések alá vontak. Az adatokat a helyszíni intézkedéstől számítva 90 napig, illetve az eljárás megindításáig lehet tárolni. A szabálysértési eljárás eredménye pénzbírság nem lehet, a bíróság döntésének megfelelően közérdekű munka vagy elzárás róható ki a hajléktalanokra.

A rendőrség az eljárás ideje alatt köteles gondoskodni a hajléktalan tisztálkodásáról, tiszta ruhájáról, ingóságairól és vele élő állatairól is, mivel az eljáráshoz az érintettet előállítják. Az ingóságokat hat hónapig őrzik, után pedig megsemmisítik őket.

Címkék:

hajléktalanság

Mai nap hírei

Neked vajon hány éves a lelked? Tűpontos jellemzést ad rólad

femcafe.hu5 órája

Kunetz Zsombor: A kormány gyáva volt

168ora.hu7 órája

Indul a diószezon – vajon meddig emelkednek az árak?

agroinform.hu8 órája

Aránytalanul nő a koronavírus fertőzöttek száma

napidoktor.hu9 órája

Tizenkétezerhez közelít az aktív fertőzöttek száma, hat honfitásunk hunyt el

demokrata.hu10 órája

Hétfőtől újra földvásárlás: folytatódik az osztatlan közös tulajdon felszámolása

magro.hu13 órája

Salma Hayek 54 évesen is szédületesen bomba fürdőruhában

joy.hu14 órája

Egy romániai ház padlója alatt találták meg Isaac Newton egyik első könyvét!

napmintnap.com15 órája