3 szuper recept csirkemellből a hétvégi ebédhez

Startlap - Startlap
A csirkemell az egyik legjobban variálható alapanyag, készítsd el többféleképpen!

A csirkemell az egyik legkönnyebben használható alapanyag. A semlegessége miatt gyakorlatilag bármivel ízesíthetjük és a legtöbb ember szereti is. Most 3 variációt mutatunk belőle a hétvégi ebédhez.

 

Csirkemell gombamártással

Hozzávalók:

4-5 csirkemell filé

50 dkg gomba

2 dl tejszín

liszt

olaj

bors

zöldpetrezselyem

 

Elkészítés:

A csirkemelleket megmossuk, leszárítjuk és félbe vágjuk, hogy ne legyen túl vastag, könnyen átsüljön. Sózzuk mindkét oldalát. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd a húsokat lisztben megforgatva elősütjük benne. Félretesszük.

A megmaradt zsiradékban a felszeletelt gombát megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, zöldpetrezselyemmel ízesítjük, majd puhára pároljuk. Meghintjük kb. 1 kanál liszttel, összekeverjük és felengedjük vízzel. Jól kiforraljuk mártás sűrűségűre, végül belekeverjük a tejszínt. Tálaláskor a hússzeleteket tálra rakjuk, és ráöntjük a gombamártást. Párolt rizst kínálhatunk hozzá.

 

Kínai szezámmagos csirkemell

Hozzávalók:

1 db csirkemellfilé

A bundázáshoz:

9 ek liszt

1 ek olaj

2 db tojás

1 csipet só

1-1,5 dl víz

1 csomag sütőpor

A mázhoz:

10 dkg ketchup

csiliszósz vagy erős paprikakrém ízlés szerint

2 tk méz

3-4 ek szezámmag

 

Elkészítés:

A csirkemellet kisebb szeletekre, csíkokra vágjuk, és megsózzuk. Egy tálba beletesszük a bundázáshoz valókat (liszt, só, tojás, olaj, sütőpor), és a vízzel felöntve sűrű masszát készítünk belőle.

A mázhoz a ketchupot, a mézet, a csilit és a szezámmagot összekeverjük. A húst beleforgatjuk a bundázáshoz elkészített masszába, majd bő, forró olajban kisütjük. (Amikor a húskockát beletesszük a bő, forró olajba, figyeljünk, hogy a bunda teljesen befedje.)

A megsült húsfalatokat lecsepegtetjük, rögtön a mázba forgatjuk, majd tálra szedjük őket.

 

Mozzarellás-bazsalikomos csirkemell

Hozzávalók:

4 nagy csirkemell-filé

4 nagy mozzarella golyó

6 paradicsom

1 nagy csokor bazsalikom

só, bors, morzsolt oregánó

olívaolaj

 

Elkészítés:

A csirkemelleket hosszában magunk elé fektetjük, keresztben fél centinként bevagdossuk, de nem teljesen, az alsó egy centin maradjon egyben.

Mindenhol bedörzsöljük sóval, borssal és az oregánóval, beléjük masszírozunk pár evőkanál olívaolajat.

A mozzarellákat és a paradicsomokat is fél centisre szeleteljük, a sajtról leitatjuk a nedvességet. A bazsalikomlevelekkel együtt elosztjuk a húsok vágataiban, majd tepsire ültetjük, melléjük locsolunk 1-2 dl vizet.

180 fokos sütőbe toljuk kb. fél órára. Addig sütjük, míg a sajt megolvad, itt-ott megbarnul, addigra a hús is átsül.

 

Fotók: Pinterest

Ez is érdekelhet

képcím

Bőnyi iskolai késelés: megműtötték a hatodikos lányt

képcím

Bemutatták a Transylvania Catholica című albumot...

képcím

Hazánk legrégebbi alapítású városa, amit mindenkinek látnia...