2020-tól a gazdagok egyeteme lehet a Corvinus

Startlap - Startlap
Két év múlva már nem hirdetnek állami férőhelyet.

Meglepő bejelentést tett a dolgozói értekezleten a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, Lánczi András – írja a Népszava. 2019 nyarától az egyetem kikerül a közvetlen minisztériumi fenntartás alól, egy állami alapítású közhasznú alapítvány fogja működtetni.

Bár szeptemberi közleményükben még tagadták, hogy a tehetősek elitegyetemévé akarják tenni az intézményt, ennek ellentmondanak a most elhangzottak: 2020-ban már egyáltalán nem fognak állami férőhelyeket meghirdetni. Céljuk, hogy legalább 60 százalékra növeljék a fizetős és a külföldi – szintén fizetős – hallgatóik arányát, az állami képzés helyett pedig létrehoznak egy Corvinus-ösztöndíjat.

A kínai Fudan Egyetemmel pénteken írhatnak alá egy megállapodást, melynek keretében kettős diplomaprogram indul 4 millió forintos szemeszterenkénti tandíjért. Ezzel is azt szeretnék elérni, hogy 2030-ra az egyetem Európa legjobb száz, illetve a világ lejobb kétszáz egyeteme közé kerüljön.

Terveik között szerepel az oktatók fizetésének emelése is, hogy ne kelljen egyszerre több helyen dolgozniuk.

A dolgozói kérdésekre Lánczi azt válaszolta, hogy nincs ok aggodalomra, az alapítvány kuratóriuma „nagy autonómiával” fog működni. Egyetlen elvárás van csak a kormány részéről: a világszínvonal.

Ez is érdekelhet

képcím

Itt vannak a felvételi ponthatárok

képcím

Így veheti el a pénzt Orbántól az Európai Unió

képcím

Nyugdíjemelés: itt vannak a pontos összegek