Kiemelt Hírek 2018. június 19.

10 év munka egy lakásért? Ez a minimum Budapesten

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 19.
Lakást vásárolni önerőből, családi támogatás nélkül nem egyszerű feladat - ezt támasztja alá egy friss kutatás is. Akad olyan megye ugyanakkor, ahol 3 év is elég egy 100 négyzetméteres ház megvételére.

Élénk a lakáspiac országszerte, ami egyrészről jó hír, hiszen frissül a lakáskínálat, másrészről viszont rossz, ugyanis ezzel párhuzamosan az árak is elszálltak. Az Ingatlan.com elkészített egy elemzést arra vonatkozóan, hogy melyik megyében, hány hónapnyi helyi átlagfizetésből vásárolhatunk meg egy átlagos 50 vagy 100 négyzetméteres lakást.

A fővárosiak dolgoznak a lakásért a legtöbbet

Bár a statisztikák alapján Budapesten a legmagasabbak az átlagbérek, ehhez alkalmazkodnak a négyzetméterárak is, így a fővárosban kell a legtöbbet dolgozni azért, ha egy 50 négyzetméteres lakást szeretnénk megvásárolni – írta az Index.hu. A kínálati piac árai alapján Budapesten egy 50 négyzetméteres lakás június elején átlagosan 29,9 millió forintba került, így átlag fizetéssel kalkulálva a magas lakásárak miatt 113 havi – azaz közel 10 évi – jelenlegi nettó átlagfizetés kell az adott ingatlan megvételéhez.

Pest megyében sem sokkal jobb a helyzet, itt például 103 hónapnyi bérre van szükségünk, de a Balaton közelségének köszönhetően Somogy megyében is bő 8 évnyi havi fizetést kell egy 50 négyzetméteres lakásra félre tennünk.

Bács-Kiskun megyében 97 hónap kellene ehhez, Győr-Moson Sopron megyében 84 havi átlagfizetésből lenne megvásárolható egy hasonló adottságokkal rendelkező ingatlan.

Mivel az árak sok helyen egyre magasabbak, így országszerte megindult egy kiköltözési hullám, sokan döntenek amellett, hogy a városokközpontokból a települések vonzáskörzetébe költöznek el, hiszen a kisebb helységekben olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni.

Van, ahol elég 3 év

A lista másik végén Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Nógrád megye áll, itt a legalacsonyabbak az átlagfizetések, s ehhez alkalmazkodnak az ingatlan árak is, így a kimutatások szerint itt akár 3-4 éves jövedelem is elég lehet a vételárra.

Érdekes trend még, hogy bizonyos országrészekben alacsonyabb a kereslet a családi házak iránt, így például Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Tolna megyében már 3 éves fizetésből előteremthetjük egy 100 négyzetméteres ház árát.

A végére pedig egy jó hír: a nagyvárosokban az utóbbi években a lakások drágulása bőven meghaladta a fizetések emelkedését, ez pedig lassíthatja a lakásárak növekedését a következő időszakban.

Keresés az oldalon