Ilyen étolajjal soha ne süss! Rákkeltő vegyületek keletkezhetnek benne hő hatására
A sütés nem tartozik a legegészségesebb ételkészítési módok közé, de ha csak alkalmanként alkalmazzuk, önmagában nem jelent veszélyt az egészségünkre. A legfontosabb, hogy megfelelő zsiradékot használjunk hozzá. De vajon mi az ideális választás: a zsír vagy a növényi olaj? Erről kérdezte a Zywienie.medonet Anna Janiszewska-Janowicz klinikai dietetikust, a LUX MED csoport szakértőjét.

A zsírnak vannak hátrányai
A zsír (pontosabban a sertészsír) állati eredetű zsiradék, amit elsősorban sült ételek készítéséhez használnak, de gyakran fogyasztják magában is. Jellemzően sertésszalonna, tokaszalonna vagy hasaalja kiolvasztásával készül. A zsír sokféle konyhai célra felhasználható, gyakran használják például a sütőiparban és a cukrászatban. Az egyik előnye, hogy viszonylag magas a füstölési pontja – magyarázta Anna Janiszewska-Janowicz. Ez körülbelül 220 °C, ami például a vajhoz képest (ami 150 °C-on kezd el füstölni) jelentős különbség.
Ez azt jelenti, hogy technikai szempontból a zsír az egyik legalkalmasabb zsiradék a magas hőmérsékletű sütéshez.
Ugyanakkor fontos a mértékletesség: a túl gyakori sütés – még ha zsíron történik is – hosszú távon nem egészséges.
“A zsír legnagyobb hátránya a benne található telített zsírsavak és koleszterin” – folytatta a dietetikus. Ezek túlzott fogyasztása megemelheti a vér „rossz” (LDL) koleszterinszintjét, ami érelmeszesedés kialakulásához vezethet. Egészségügyi szempontból ezért nem ajánlott nagy mennyiségű zsír fogyasztása – étrendünk alapját inkább a növényi zsírok képezzék.
100 gramm sertészsír: 46,54 g telített zsírsavat, 42,47 g egyszeresen telítetlen zsírsavat, 6,38 g többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Emellett nyomokban található benne D- és E-vitamin, valamint néhány ásványi anyag is.
Növényi olajok: sokféle típus, sokféle hatás
A növényi olajok kínálata széles – ide tartozik a repceolaj, olívaolaj, kókuszolaj, lenmagolaj, tökmagolaj, és még sok más olaj is.
“Ha sütésről van szó, az egészségesebb választás mindenképp a növényi olaj” – hangsúlyozta a szakértő.
Különösen a repceolaj, amely bővelkedik az Omega-3, -6 és -9 többszörösen telítetlen zsírsavakban. Ezek a zsírsavak fontos szerepet játszanak a szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségek megelőzésében. Élettani szempontból szintén jó választás az olívaolaj is.
A repceolaj füstölési pontja 205 °C. 100 grammonként: 63,3 g egyszeresen telítetlen zsírsavat, 28,1 g többszörösen telítetlen zsírsavat, 7,4 g telített zsírsavat tartalmaz. Továbbá E- és K-vitaminban, valamint növényi szterolokban is gazdag.
A növényi szterolok szerkezete hasonlít a koleszterinhez, így a bélrendszerben versengenek vele a felszívódásért – ennek köszönhetően csökkentik a vér koleszterinszintjét. A repceolaj fitoszteroltartalma kiemelkedően magas: 893,8 mg / 100 g.
Összehasonlításként: az olívaolaj 288 mg / 100 g, a lenmagolaj 466,7 mg / 100 g fitoszterolt tartalmaz.
Hidegen sajtolt olajokkal soha ne süssünk!
Fontos megjegyezni, hogy nem minden növényi olaj alkalmas sütésre. “A hidegen sajtolt olajok, például a lenmagolaj, feketekömény- vagy avokádóolaj számos pozitív egészségügyi hatással bírnak, rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaznak” – mondta Janiszewska-Janowicz. De ezeket tilos melegíteni, mert hő hatására rákkeltő vegyületek keletkezhetnek bennük.Sütés helyett inkább hideg ételekhez, salátákhoz, smoothie-khoz használjuk őket.