Kütyü 2019. október 03.

Érvek és ellenérvek: érdemes vezeték nélküli töltőt venni?

Marci Kütyü 2019. október 03.
Évek óta sokasodnak a piacon a vezeték nélküli mobil töltők. Kétségtelen előnyük, hogy több, különböző márkájú készüléket lehet rajtuk elhelyezni, ám érdemes a hátrányokat is figyelembe venni. Ormótlanok, lassabban töltenek, drágábbak és még a kezünkbe sem vehetjük a készüléket, ha összekapcsoltuk velük.

Amióta az elektromos kütyük elárasztották világunkat, a tudósok azon törik a fejüket, hogyan lehetne minél hatékonyabban, rövidebb idő alatt és helyet foglalva feltölteni őket.

A klasszikus, vezetékes töltés egyelőre még mindig hasít, ám a vezeték nélküli módszer is egyre terjed.

Utóbbi kapcsán szeretnénk áttekintést nyújtani, mennyire előnyös, s milyen aggályokat vet fel a használata.

Több dolgot is lehet vele egyszerre tölteni

A vezeték nélküli töltőállomás kétségtelen előnye, hogy egyszerre több telefont, okosórát, kis méretű elektromos eszközt lehet tölteni rajta, csak rá kell helyezni őket a töltőlapra. Mindegy, milyen márkáról van szó, androidos vagy Apple a készülék, a kütyük ugyanúgy töltődnek.

Forrás: iStock

Nem úgy, mint a vezetékes megoldásnál, ahol ahány készülék, annyiféle bemenet. Az ember nem gabalyodik bele az összecsomózódott vezetékekbe, azok huzala nem sérül az állandó fel, letekeréstől, s nem állhat elő konnektorhiány sem.

Töltés közben nem használhatjuk az eszközt

Ugyanakkor jelentős hátrány, hogy amíg a vezetékről töltött telefont bármikor kézbe vehetjük, s használhatjuk töltés közben is, a vezeték nélküli állomáson csak úgy töltődik, ha otthagyjuk. Ugyancsak kényelmetlenséget okoz, hogy egyrészt drágább a hagyományosnál, másfelől, amíg a kis méretű kábeles töltőt lazán becsúsztatjuk a táskánkba, hogy bárhol tölthessük később a telefont, a vezeték nélküli nagyobb darab.

Ha mégis vásárolnánk vezeték nélküli töltőt, vegyük figyelembe azt is, hogy a kábeles változatnál lassabban tölt, viszont éppenséggel a gyermekbetegségeinek köszönhetően is biztonságosabb, mivel a hagyományos kábeles töltőket hajlamosak az emberek csereberélni egymás között és bár ennek előfordulási esélye meglehetősen csekély, de nem kizárt, hogy akár fertőzött töltőre is kapcsolhatjuk így a telefonunkat. 

Egy hacker ugyanis bizonyította, hogy lehetséges egy sima, mezei Apple USB lightning kábelt is úgy átalakítani, hogy azon keresztül a hacker beléphet abba a számítógépbe, amelyikre ráklattyintották.

Ezen apropóból nézzük is meg, hogy melyek azok a vezeték nélküli kábelek, amik közül érdemes lehet válogatni!

LG

LG WCD-110

Vezeték nélküli töltés erre alkalmas készülékekhez; Egyszerű design; Álló és fekvő pozíció segíti a töltés közbeni használatot; Összecsukható, hordozható kialakítás; Ára: 10 890 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert mint általában a vezeték nélküli töltők, ez is praktikus, a használata magától értetődő és nem tűnik szignifikánsan lassabbnak, mint a hagyományos, kábeles verzió. Óriási előnye (ez szintén egy általános specifikum), hogy kíméli az eszközünk USB csatlakozóját, így az egyik leggyakoribb telefonhalálokként ismert nem lehet feltölteni problematikáját ha meg nem is akadályozza, de mindenképp elodázza.

Hátrányok

Az egyetlen hátulütője, hogy nincsenek rajta jelző LED-ek, így ránézésre nem fogjuk tudni megállapítani, hogy végzett-e a töltéssel.

Kiknek ajánljuk? 

Azoknak, akiknek szükségük van egy megbízható vezeték nélküli töltőre.

Spigen Essential F301W

Vezeték nélküli gyorstöltő állvány, LED visszajelző fénnyel mely a különböző működési funkciókat jelez; Ára: Kb. 8 500 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert van jelző LED-je, így tudni fogjuk, hogy mikor végzett a telefon feltöltésével, továbbá ő is elég gyors, ráadásul biztonságosan és stabilan elhelyezhető és nem csúszkál a talpa, mint sok más vezeték nélküli töltőnek. Mindezek mellett a jelző fényerőssége sem zavaró, így aludni is lehet mellette.

Hátrányok

Egyes telefonok esetében előfordulhat, hogy csak egy adott ponton képes őket érzékelni a töltő. 

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik jó áron szeretnének minőségi kiegészítőt vásárolni a telefonjukhoz.

BlitzWolf BW-FWC3

Ultravékony; Csúszásmentes; LED-lámpás; Ára: 6 990 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Elsősorban azért, mert ezt akár már hurcolhatjuk is magunkkal, hiszen annyira vékony, hogy a zsebünkben is elférhet. A másik jelentősen jó tulajdonsága, hogy univerzális töltő, ami azt jelenti, hogy ennél nem kell végigbogarásznunk, hogy ott van-e a telefonunk a támogatott készülékek listáján, minden QI rendszerű eszközzel kompatibilis. Mindezek mellé még egészen olcsó is.

Hátrányok

Az olcsóság árát ott kell megfizetni, hogy tapintásra filléres műanyagnak fog tűnni a cucc, lehet, hogy az is, amit ha összekötünk az ultravékonysággal, már egyértelművé is válik, hogy nem kell leejteni.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik olcsón szeretnének egy jó vezeték nélküli töltőt és nem hírhedtek arról, hogy szeretnek dolgokat földhöz vágni.

Huawei CP60

Csúszásmentes; Tokon keresztül is működik; Ára: Kb. 12 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert dizájnos, és mert a legtöbb hasonló töltővel ellentétben nem kell kiszedni a telefont a tokjából ahhoz, hogy az eszköz érzékelje. A lehetőségekhez mérten ez is gyors, valamint csúszásgátló felülettel is ellátták, így a telefonunkat kevésbé fenyegeti a lepottyanás veszélye.

Hátrányok

A jelző LED fénye elég erős bír lenni, így célszerű a szobának abban a sarkában tartani, ahol nem zavar minket éjszaka. A másik hátrányos tulajdonsága, hogy eléggé drága.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem sajnálják a pénzt egy jó minőségű vezeték nélküli töltőért.

Samsung EP-PG920I

Univerzális; LED-lámpás; Ára: Kb. 10 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Alapvetően azért mert elvégzi a dolgát, a rászerelt gumitalpak biztosítják a stabilitását, a jelzőfények pedig kiválóan működnek rajta (töltés: kék, kész: zöld). A kezelése is egyszerű és annak ellenére, hogy nincs gyorstöltő funkciója, sőt a mezőny leglassabb töltőjéről beszélünk ebben az esetben, egy éjszaka bőven elég neki ahhoz, hogy feltöltse a telefonunkat.

Hátrányok

Ahhoz képest, hogy nem a legerősebb versenyzője a társaságnak, elég drága, ráadásul ennél a készüléknél is van, hogy meg kell találni azt a pontot, ahol hajlandó rendesen tölteni, nem elég csak úgy rátenni valahova a telefont.

Kiknek ajánljuk?

Leginkább azoknak, akik szeretnek a márkahűségükkel tüntetni.

Keresés az oldalon