Kütyü 2019. július 30.

A legjobb okosórák

Marci Kütyü 2019. július 30.
Az alábbiakban körbejárjuk, hogy ha valaki igazán jó okosórát akar vásárolni, akkor mire érdemes odafigyelnie, illetve választ keresünk arra is, hogy van-e értelme egyáltalán ilyesmit venni?

A legfontosabb kérdés, amit magunknak fel kell tennünk, hogy miért akarunk venni okosórát, mire szeretnénk használni?

Ugyanis számtalan funkciója van, egyes modellek pedig eltérhetnek abban, hogy ezen rengeteg dolog közül melyekhez értenek jobban, illetve miket érdemes velük inkább csinálni.

Például komolyabb sportoláshoz szívesebben vesz az ember egy okoskarkötőt, mint az Apple csilivili okosóráját, mivel az utóbbit kellemetlenebb dolog elhagyni, illetve összetörni, ha úgy alakulna a dolog.

Fontos szempont még, hogy kell-e egyáltalán nekünk okosóra? Ugye a rengeteg funkció elsöprő többségét ugyanilyen jó hatásfokkal tudja egy mezítlábas okostelefonos applikáció is, ugyanúgy képes lépést számlálni, alvást monitorozni, pulzust mérni, sőt még a gitárodat is behangolja, ha arról van szó.

Funkciók szerinti választás

Persze rögtön más lesz a helyzet, ha pl. notórius autóban telefonálók vagyunk, akkor mégis csak jobb, ha a csuklónkon van az az óra, mintha a fél kézzel a telefont markolásznánk, bár ere is jó megoldás lehet a készülék kihangosítása.

De akkor lehet, hogy csak flancolni jó? Ennél azért egy kanyarral összetettebb a dolog, ugyanis

az okosóra komoly kényelmi tényező. A csuklónkra vetett egyetlen pillantással megtudhatjuk, hogy mi van éppen a telefonunkon, ki keresett, írt, vagy miért szól az emlékeztető. Arról a helyzetről meg ne is beszéljünk, amikor a kaputos világot káromolva dühödten kergetjük a csörgő telefonunkat egy közepesen telepakolt táska mélyén. Szóval az okosóra hasznos és menő dolog, még ha nem is létfontosságú a birtoklása.   

Az alábbi listában inkább a hagyományos órákkal fogunk foglalkozni, akiket a sportosabb okoskarkötők hoznak lázba, azok legyenek kedvesek ide átfáradni.

Sportosoknak

Garmin VívoActive 3

Aktivitás: Futás, Kerékpározás, Úszás, Fitnesz, Síelés, Golf, Evezés, Járás, Jóga; Pulzusmérés: Közvetlenül/Csuklón; Operációs rendszer kompatibilitás: Android, iOS; Vízálló 50 m (5 ATM); Max. akkumulátor üzemidő 168 óra (7 nap); Óralap átmérője 43,1 mm; Ára: Kb. 70 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Azért mert villámgyors és az eleve beállítottakon túl még számtalan egyéb funkcióval is bővíthető. A GPS precizitásán műholdas segítséggel tudunk tuningolni, a pulzusmérő érzékeny és jól dolgozik, olyannyira, hogy a szívritmuszavart is felismeri. Különösen sportolók számára hasznos, mivel rendelkezik gyárilag beletáplált edzéstervekkel. Jól teljesített az okosórák egyik legmegosztóbb frontján, hiszen a kezelése szinte közérthető, ráadásul maga az óra 50 méterig még vízálló, valamint képes az NFC alapú tranzakciókra is.

Hátrányok

Nem szereti a Huawei telefonokat, ezek esetében a Bluetooth kapcsolat hajlamos szakadozni.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik sportolásra is szívesen használnák.

Azoknak, akik sokáig használnák

Huawei Watch GT

Nyomon követett tevékenységek: Lépések, pulzusszám, alvás, úszás, biciklizés, kalória számláló; Funkciók: GPS, zseblámpa, időzítő, find phone, időjárás, iránytű; Vízállóság: 5 atm; Szenzorok: Iránytű, Gyro-érzékelő, pulzusmérő, barométer, környezeti fényérzékelő, Giroszkóp; Technológia: Smart; Ára: Kb. 50 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Azért mert elég sokáig bírja az akkumulátora töltés nélkül, ez akár két hét is lehet. Elsősorban ezt is inkább sportoláshoz érdemes használni, a mérési eredményei nagyjából pontosak, 50 méterig vízálló, hibátlanul csatlakozik a telefonhoz, hovatovább a terület is meglehetősen nagy, amelyen belül képes érzékelni a telefont, így akár több szoba is elválaszthatja tőle, akkor is megtalálja.

Hátrányok

Nem véletlenül mondtuk feljebb, hogy ezt is inkább sportoláshoz javasoljuk, mivel a többi funkciója elég szegényes. Eleve egy zárt rendszerről van szó, így plusz applikációkkal nem bővíthető, telefonálni sem lehet vele (egyedül kinyomni lehet a bejövő hívást) és médialejátszóval sem rendelkezik. Ami azonban még problémásabb, hogy nem tud magyarul.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak a sportolóknak, akiknek Huawei telefonjuk van, és ezért nem mernek kísérletezni az eggyel fentebbi versenyzővel.

Azoknak, akiknek fontos az ár

Xiaomi Amazfit Bip

Okosóra / aktivitásmérő GPS funkcióval; Android és iOS támogatás (Mi Fit Alkalmazás); Pulzusmérés, lépésszámláló, alvásfigyelés, sport tevékenység (futás, kerékpár, séta); 1,28 colos reflektív érintőképernyő; Háttérvilágítás; 2.5D domború Corning gorilla glass 3. generációs üveg; IP68 víz- ,és porálló kialakítás; 30+ napos üzemidő; Ára: Kb. 18 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert ideális belépő kategóriás okosóra. Megfizethető és közben a lényeges tulajdonságaiban majdhogynem azt a szintet hozza, mint a pár árkategóriával fölötte szériázó társai. Az üzemideje erős, nem kell két-háromnaponta tölteni, a lépésszámlálója, pulzusmérője megbízható, maga a készülék egy bizonyos pontig vízálló és közben a dizájnja is elegáns, sima óraként is nyugodtan viselhető.

Hátrányok

Ugyan az óra sokáig bírja, viszont a kísérőalkalmazása jó étvággyal fogyasztja a telefon akkumulátorát, így azt sajnos gyakrabban kell majd tölteni emiatt. További kellemetlenség, hogy plusz alkalmazásokat sem lehet rátelepíteni, továbbá hajlamos a fagyásra is.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik az okosórákkal való ismerkedésüket nem több tízezer forint kiadással szeretnék megkezdeni.

Azoknak, akik telefon helyett használnák

Samsung Galaxy Watch 46mm

Smart funkciók: Akkumulátor állapota, Hívási lehetőség (SIM kártya nélkül), NFC fizetések, Zenelejátszó, Mobil kezelése, Értesítés mobilról, Rezgés, Mobil keresése; Pulzusmérés: Közvetlenül/Csuklón; Sport funkció. Érzékelők: GPS , Iránytű, Gyorsulásmérő , Magasságmérő , Barometr , Fényerősség , Galileo, Giroszkóp, GLONASS. Forgatható lunettával. Ára: Kb. 80 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Azért mert ez az az óra, amivel tényleg mindent csinálhatunk, amit amúgy a telefonunkkal végeznénk. Beszélhetünk rajta, zenét hallgathatunk vele, a lehetőségekhez mérten nyugodtan bővíthetjük a funkcióit. A mikrofonja kiváló minőségű, így „telefonálás” közben sem kell David Hasselhoffosat játszanunk (Kitt, merre vagy?!), hanem simán tarthatjuk akár a kormányon is a kezünket közben. Könnyen kezelhető és meglehetősen gyors is

Hátrányok

Nem szereti az iPhone-okat, így azokon néhány funkciója rakoncátlankodik, vagy el se indul. Mivel ez már komolyabb dolgokat tud, mint a fentebbi kollégái, ezért nem kell meglepődni azon, hogy ennek az árát az akkumulátor élettartamával kell megfizetni. Ha minden funkciót bekapcsolva tartunk rajta és rendesen használjuk, akkor két napnál többet egyhuzamban nem fog bírni. A motorja a Samsung saját fejlesztésű Tizen rendszere, amire sajnos nagyon kevesen fejlesztenek alkalmazásokat (gy.k. senki), így a bővíthetősége inkább illúzió, mint valódi lehetőség.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem szeretnek a telefonjukhoz ragadva létezni és valami praktikusabb, elegánsabb megoldással váltanák ki ezt.

Apple-híveknek

Apple Watch Series 4 44mm

A kijelző típusa: 3D érintőképernyő; A kijelző mérete: 1.78 col; A kijelző felbontása: 448 x 368; Adatközlés: Bluetooth, Wi-FI, NFC; Műholdas navigációs rendszer: A-GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS; Beépített érzékelők: Pulzusmérő; Kivitelezés: Vízzállóság - 50 méterig; Funkciók: Gyorsulásmérő, GPS, giroszkóp, zenehallgatás, Ion-X megerősített üveg, Siri, fényképnézet, üzenetkezelés. Ára: Kb. 140 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Nyilván ha az ember rá van csavarodva az Apple termékeire, akkor már magáért a logóért is, de azért persze azt is hozzá kell tenni, hogy ezért a cég tesz is, hogy így legyen. Kényelmes a viselete, viszonylag nagy a kijelzője, a remek mikrofonjának köszönhetően világosan és érthetően lehet vele telefonálni. A mérései talán a legpontosabbak a mezőnyben és rendelkezik EKG-val is. Emellett még figyel is ránk, ha sokáig ülünk egy helyben, odaszól, hogy tessék már mozogni egy kicsit, mert ez így egészségtelen.

Hátrányok

Talán csak egy igazi hátránya van, az, amit már megszokhattunk az Apple termékeknél, ez pedig az ára. Emellett a rengeteg funkció okán természetesen itt is az akkuidő az, ami kicsit rövidre sikerült.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnének egy elsőrangú okosórát és készek megfizetni annak a hasonlóképpen elsőrangú árát is.

Keresés az oldalon