Otthon 2020. szeptember 16.

Ezekkel a praktikákkal tarthatod frissen az ételeket

Fatima Otthon 2020. szeptember 16.
A nagybevásárlások és nagy főzések után sok étel landol a kukában, az élelmiszerpazarlás sajnos valós, globális probléma. Mutatunk néhány tippet, trükköt, ami megkönnyíti a tárolást és megakadályozza az ételek kidobását.

Gyakran eshetünk túlzásokba bevásárláskor, egy egytagú háztartásban élő is ugyanannyira túlvásárolhatja magát, mint egy nagy család. Ezzel alapvetően nincs probléma, ha utána a hűtő fele nem a hulladékban végzi. Tény, gyorsan romlanak az egyes élelmiszerek, így mutatunk pár trükköt, amivel elkerülhető az élelmiszerpazarlás.

Minden konyhába kötelező

Egy konyhából sem hiányozhatnak a csinos kis tárolóüvegek, ám azt csak kevesen tudják, hogy hasznos trükk lehet, ha a kisebb darabokra vágott répát, retket és zellert tetővel lefedett üveg tárolóedényben, vízben tartjuk, ugyanis így hosszabb ideig frissek maradnak majd a zöldségek. Ugyanezt megtehetjük például salátalevelekkel, petrezselyemmel, póréhagymával, fokhagymával és kaporral is, hogy ne fonnyadjanak vagy száradjanak el olyan gyorsan – írja a Vivre.

 

Olla Tároló fedővel

Ár: 3490 Ft.

Hirdetés

 

Ezen kívül más tárolódobozokat is érdemes beszerezni, hiszen egyrészt frissen tartják az ételeket, másrészt megakadályozzák, hogy a hozzávalók átvegyék egymás szagát a hűtőben. Arról nem is beszélve, hogy a kollégista, egyetemista gyereknek is kellenek a dobozok, amikben viszi magával anya által előre elkészített finomságokat, de egy piknikhez elkél a tároló. A lenti egy rendkívül hasznos darab, ugyanis amellett, hogy jól záró műanyag edény, egy kivehető szűrő is van benne, így például a megmosott zöldség, gyümölcs vagy az egy adag frissen leszűrt tészta tárolására is alkalmas.

 

Clip and Go tárolódoboz fedővel

Ár: 2 490 Ft.

Hirdetés

 

A hűtő ideális hőmérséklete 3 °C-os, ilyen körülmények között az ételek megőrzik állagukat. Ha a hűtődben nem található digitális hőmérő, amelyet magad is beállíthatsz, beszerezhetsz egy hűtőtermométert.

Alapnak tűnik, mégsincs minden konyhában kenyértartó – pedig kéne! A kenyér ugyanis akkor keményedik vagy penészedik meg, ha nedvesség vagy hő közelében tároljuk, a tartóval azonban biztosítani lehet a számára megfelelő körülményeket. 

 

Kenyértartó doboz

Ár: 10 890 Ft.

Hirdetés

 

A hagyományos zacskók nem zárnak jól, így bennük a zöldségek, gyümülcsök gyorsan elfonnyadnak, illetve a szaguk elterjed a hűtőben. Ám a hűtőzacskók segítségével lefagyaszthatjuk vagy tárolhatjuk a betárazott élelmiszert – vagy akár főtt ételt is.

 

Food Bliss 50 db fagyasztótasak

Hirdetés

 

A blog egyik jó tanácsa talán meglepő lehet, és pofon egyszerű: a papírtörlők is hozzájárulnak a hozzávalók frissen tartásához. Hogyan? Mivel a növények a nedvességre érzékenyek, így a fiók alját érdemes lefedni törlővel, hogy az felfogja a nedvességet – ennek segítségével tovább lehet tárolni őket. 

Talán az eddigieknél kicsit drágább mulatság, de bőven megéri a vákuumozógép, ezzel lehet meghosszabbítani ugyanis a legtovább a hozzávalók, ételek felhasználhatóságát. Gondoljunk csak a húsra, amit ha levegő ér, beindul a baktériumok, gombák megállíthatatlan szaporodása – vákuumcsomagolással mindez elkerülhető. A lefagyasztott ételek minősége is jobban megmarad, mivel  egy vákuumos tasakban nincs hely a zacskó és a termék felülete között, a folyadék nem tud kiszivárogni. 

Az alábbi eszköz is azt ígéri, hogy az étel nyolcszor tartósabb lesz, megőrzi ízét és színét. Egy gombnyomás után szívás, majd légmentesítés történik – egyébként három különálló funkcióra képes: vákuumszívás, elzárás, vákuumszívás + lezárás. A csomag magában foglalja a 10 újrafelhasználható minőségi tasakot (méretük 20 x 30 cm), mely alkalmas fagyasztóhoz, mikrohullámú sütőbe és forrásban lévő vízhez.

 

Kitchen Heroes Elektromos vákuumozó készülék

Ár: 19 090 Ft.

Hirdetés

Keresés az oldalon