Biztonságos a koronavírus alatt a többször használatos tasak és bevásárlószatyor?

Fatima
Az utóbbi időkben egyre nagyobb teret hódítottak maguknak a környezettudatos megoldások, például sokan már csak vászontáskákkal és többször használható tárolókkal járnak bevásárolni. A koronavírus alatt azonban szárnyra kelt a pletyka, hogy ezek a megoldások veszélyesek lehetnek, több városban is betiltották a használatukat. Valóban károsak lennének és fenyegetik az egészségünket?

Bár a legtöbben manapság már házhoz rendelik a szükséges élelmiszereket és háztartási kellékeket, azért elég sokan megfordulnak a boltokban is. Itt persze ki vannak téve a fertőzésveszélynek, így óvintézkedésekre volt szükség a fokozott védelem érdekében: ma már csak arcmaszkban lehet menni bevásárolni és erősen javasolják a kesztyű használatát is. Sőt, néhol arra is felhívták a figyelmet, hogy a vásárlók jobban teszik, ha mellőzik a népszerű vászontáskákat és a többször felhasználható tasakokat. Van ok a félelemre?

Betiltásra került San Franciscóban

Mint ismert, a COVID-19 köhögés és tüsszentés által a levegőbe került cseppekkel terjed, és megtelepszik a különböző felületeken. Ha ilyesmihez érünk, majd a szemünkhöz, szánkhoz nyúlunk, könnyen elkaphatjuk a vírust. A világ számos pontján, köztük San Franciscóban éppen ezen okból döntöttek az újrafelhasználható táskák teljes betiltása mellett annak érdekében, hogy mind az ügyfelek, mind a szupermarketek alkalmazottai védve legyenek. Bár az még mindig kérdéses, hogy egyes felületeken hány napi képes életben maradni a vírus, egy tanulmány szerint a műanyag zacskókon három napig életképes, az azonban ismeretlen, hogy az újra felhasználható táskákon mennyi ideig bírja – írja az Independent.

A tanulmány hozzátette: a vírus hosszabb ideig képes életben maradni kartonon – 24 órán keresztül –, a műanyag és a rozsdamentes acél felületeken akár 2-3 napig is. Az azonban nem világos, hogy mennyi ideig élhet a ruhákon és a nehezebben tisztítható felületeken.

“A porózus anyag miatt spekulálunk, az gyorsan kiszárad, és beragadhat a szálakhoz” – mondta Vincent Munster a BBC-nek, aki maga is részt vett az NIH tanulmányában, miközben Timothy Newsome, a Sydney-i Egyetem tanára kimondja: a koronavírus újrahasznosítható zsákokon keresztüli terjedésének kockázata viszonylag alacsony. Azt is hozzátette, hogy az átvitel túlnyomó részt emberről emberre történik, így sokkal inkább az emberek miatt aggódunk, mintsem holmi zacskók miatt.

Az Egyesült Államokban egyébként számos állam úgy döntött, hogy ideiglenesen betiltja az többször használható zacskókat, hogy minimalizálják a Covid-19 átvitelének kockázatát. Március 31-én New Hampshire lett az első állam, ami meghozta a tiltó intézkedést, majd  San Francisco követte, ahol korlátozták a vevők és ügyfelek számára a saját táskáik, bögrék vagy más újrafelhasználható cikkek használatát az alapvető boltokban – írja az Independent.

Nem kell messzire menni

2015 októberében az Egyesült Királyság kormánya új törvényt vezetett be, miszerint a nagy üzletekben minden egyszer használatos nejlonzacskóért öt pennyt kell elkérniük. Ezt annak érdekében hozták meg, hogy csökkentsék az egyszer használatos műanyagtasakok és az általuk okozott hulladék mennyiségét. Bár eddig nem bizonyított tény, hogy a környezetbarát megoldás tényleg káros lenne, Angliában mégis ideiglenesen felfüggesztették a díjakat az online élelmiszerboltokban történő szállításhoz használt táskákért (ezzel a szállítást is megkönnyítve), a boltokban egyébként még használhatják a saját zsákjaikat.

Fotó: Getty Images

Hogyan védekezhetünk? 

A boltban és a nyilvános tereken is tartsuk a távolságot (legalább 2 méter) embertársainktól, rendszeresen fertőtlenítsük a kezeinket, és ha lehetőség van rá, akkor legalább 20 másodpercig alaposan mossuk át szappanos vízzel. Kerüljük az arc érintését, használjunk kesztyűt, maszkot, és részesítsük előnyben az érintésmentes fizetési módszereket. Hogy a vászontáskákkal mit tehetünk, arról Krivánszki Ivettet, az ELTE Természettudományi Kar biológus szak hallgatóját kérdeztük, aki maga is elszántan harcol, hogy megőrizze a környezet épségét

– Én két szempont alapján reagálnék a felvetett problémára. Az egyik, amikor az a kérdés, hogy mi magunk nagyobb veszélynek vagyunk-e kitéve azáltal, hogy a vásárlásból hazahordjuk a többször használatos szatyorra rátapadt vírust. Szerintem a fertőzésveszélyt, ugyanúgy mint amikor kezet mosunk, kiválóan lehet csökkenteni, ha minden vásárlás után alaposan ki vannak mosva a szatyrok szappanos vízzel; vagy ha olyan az anyag, akár mosógépben is, 60 fokon nyugodtan ki lehet mosni őket. Ha fehér, akkor egy hipós fertőtlenítés is hatékony lehet. Nyilvánvalóan az élelmiszert, ami benne volt ugyanúgy le kell fertőtleníteni, mint azt, amit egyszer használatos zacskóban vittünk haza. Bár nincs adat arról, hogy pontosan meddig is marad aktív a vírus az anyagban, anyagon, de ha pár órán belül ki van mosva, akkor szerintem nem okozhat nagyobb problémát, mint például a ruha, ami rajtunk volt amikor bevásároltunk, vagy a többször használható maszk, vagy táskánk, pénztárcánk, amiket azért olyan gyakran nem fertőtlenítünk vagy mosunk ki – kezdi a Startlapnak Ivett, hozzétéve: van alapja is a tiltásnak, hiszen az egyszer használatos zacskót nem kell kimosni, ki lehet dobni és utána nincs is vele probléma, a kórházakban is a legtöbb steril eszköz érthető okból egyszer használatos.

– A másik szempont pedig az, hogy mennyire viszi át a vírust egyik helyről a másikra, vagy akár a bolti dolgozók kezére. Sajnos nem lehet ellenőrizni, hogy ki az, aki tényleg alaposan megtisztítva használja többször ezeket a szatyrokat, illetve, hogy aznap már hány helyet járt végig velük az illető (karantén alatt remélhetőleg csak egyet, és azt is a lehető legrövidebb ideig, de ugyebár látjuk, hogy vannak, akiknek ez nem igazán sikerül…) Szerintem ez ugyanúgy érvényes az egyszer használatos zacskókra is, mivel azokon is megtapad a vírus, azokat is ugyanúgy megfogja a pénztáros. Ezek a zacskók ráadásul egész nap ki vannak téve a boltban, mindenki összefogdossa őket, tehát ugyanúgy lehetnek fertőző forrás. Egészen biztos vagyok benne, hogy azokon legalább annyi baktérium és vírus tapad meg, mint egy olyan többször használható vászon vagy hálós szatyron, amit csak egy ember használ, és nem fogdossák össze több százan egy nap – mondta a környezet iránt élénken érdeklődő biológus hallgató, aki azt is megosztotta, hogy őt személy szerint hogyan érinti a vírushelyzet.

– Én legtöbbször friss pékárut szoktam vásárolni, de most higiéniai okokból mindenhol be vannak csomagolva, ez sajnos elkerülhetetlen, és érthető is, szóval szerintem fontos szem előtt tartani, hogy most a vírus megállítása az elsődleges, és néhány téren kicsit visszaszorulhatnak a környezettudatosabb megoldások. Viszont ha már felhoztam a kenyeret, ha valaki továbbra sem szeretne ennyi műanyagot használni, lehet otthon sütni ha van rá lehetőség, és rögtön meg is oldódott a becsomagolt kenyér problémája.

Ivett véleményével összhangban Dr. Donald Schaffner, a Rutgers Egyetem mikrobiológusa és élelmiszerbiztonsági szakértője szerint is a tisztítás a kulcs.

“Ha aggódunk, hogy táskákon lehet koronavírus, akkor mossuk le. Mi is mossunk kezet, miután befejeztük az termékek elpakolását ” – mondta az Independentnek, hozzátéve: az antibakteriális törlők és a fertőtlenítő sprék felhasználhatók a legtöbb újrahasznosítható zsák tisztítására, de meleg, szappanos vízzel is lehet mosni ezeket.