SUP-ot vennél? Mutatunk néhány jó választást!

Felfújható, népszerű deszkákat néztünk meg 150 ezer forint környékén, a profi olasztól a stabil magyaron át a majdnem mindent tudó kínaiig.

A SUP (Stand Up Paddle) egyre népszerűbb sporteszközzé válik hazánkban, lassanként szinte minden magára valamit is adó strandon lehet kölcsönözni a felfújható, vagy hagyományos, merev deszkákat. Kérdés persze, hogy megéri-e a sorban állást és az óránként kicsengetett pár ezer forintot ez a szórakozás? Ha nagyon rákattanunk, talán több értelme van mégis venni egyet. 

Ami nagy általánosságban mindenre vonatkozik, így a SUP esetében is megállja a helyét, hogy jobb dolog valami márkásabb gyártó deszkáját megvásárolni, mint egy olcsó bóvlit, már csak azért is, mert az utóbbiak közül kevesen érik meg a második szülinapjukat.

No, de mégis, milyen deszkát vegyünk?

Persze ez nagyban attól függ, hogy mit akarunk csinálni rajta és mennyien. Nyilván ha az egész család szeretné önfeledten csapatni egy SUP tetején, akkor célszerűbb egy minél nagyobb és a hullámzásnak ellenállóbb lekerekített csúcsú deszkát választani. Ha a cél a túrázás és nem a vízen csorgás, akkor a hegyesebb végű, ezáltal nagyobb sebességre alkalmas verzió kell nekünk. Ara kell csak odafigyelni, hogy ez a deszka egy kicsit jobban ki van téve az időjárás viszontagságainak, magyarán a feltámadó hullámok könnyen megboríthatják.

Természetesen használják a SUP-ot jógához, de még horgászatra is. Ezekben az esetben megint csak nem a keskeny változat lesz a barátunk, hanem a lassabb, nagyobb, de stabilabb megoldás. Ami még rettenetesen fontos, hogy mindig vigyünk magunkkal mentőmellényt, akkor is, ha úszóhártyáink vannak és kölyökkorunkban delfinek neveltek minket, ugyanis a Balaton közepén egy hirtelen jövő időjárásváltozás csúnya meglepetéseket tud okozni és olyankor nagyon jól tud jönni a mellény.

Mi micsoda?

All round deszka: amolyan általános, általában lekerekített orrú és farú, széles és hosszú, stabil deszka, mindenkinek megfelelő lehet vizes kirándulásokhoz. Jógázásra ideális. 

Race deszka: ez leginkább a profik kelléke, keskenyebb és hosszabb, mint a többi SUP. Igen gyorsan lehet vele haladni, de használatához szükséges ügyesség, tapasztalat. 

Touring deszka: hosszabb, de stabil deszka, szintén gyorsabb haladásra képes vele az ember, dinamikus evezéshez alkalmas. 

Olasz fejlesztésű felfújható SUP – prémium elérhető áron

Az olasz RRD az egyik legmenőbb márkának számít a SUP-ok világában. 

Az Air Evo család pedig ennek a felhalmozott tudásnak az egyik kiteljesedése. Az RRD Air Evo SUP már fejlesztések során esett át, így hasonló merevséget produkál, mint drágább szaktársai, az olcsóbb kínai „koppintásokat” pedig kenterbe veri. Egy kicsit drágább, mint a többi beugró deszka (vagyis olyan SUP, ami haladóknak is tökéletes), de többet is tud, olyanoknak ajánljuk, akik szeretnének belekóstolni több dimenziójába ennek a gyönyörű sportnak.

Ez az egyik legjobb allround-freeride deszka árkategóriájában, stabil, fordulékony, jó a sebessége, és a kisebb hullámokon szörfözésre is bevethető.

A fenti tulajdonságok ideálissá teszik akár hosszabb túrákra is, de az ismerősökkel való versenyeken sem hagy minket cserben.

Ugyanakkor, ha „csak” a családdal való maszatolásra szerezzük be, vagy esetleg jógázni, akkor arra is ideális, hiszen kis helyen is elfér, csak bedobjuk a kocsiba és irány a strand.

A profi hangulatot jelzi, hogy több méretben is kapható a SUP, ahogyan az is, hogy evező nem jár hozzá, mert e tekintetben is rengeteg a variálási lehetőség.

Ugyanakkor szkeget (vagyis a deszka alján lévő uszonyt) és kétutas pumpát adnak a csomagban, ahogyan mindenhol. Amit ki kell emelni, hogy itt is jár egy profi táska, amivel a fent említett kompakt méretet tudjuk tartani. Utóbbi sok helyen nem alaptartozék, és akár egy lapát árát is meg tudja közelíteni, a javítószett pedig, amit szintén nem adnak mindenhol, hatalmasat menthet, gyakorlatilag kötelező elem.

RRD Air Evo SUP

Kb. 139 000 Ft – 159 000 Ft között összegért kapható.

Hirdetés

A magyar márka

A SupStar néven futó magyar cég SUP-jával nem titkoltan a beugró kategóriára lőtt: a deszka túrázásra, jógázásra és strandolásra lett kialakítva, a versenyzésre és a szörfözésre deklaráltan nem ajánlott.

Ugyanakkor deszkáik kifejezetten merevek, jól irányíthatók és akár két felnőtt vagy egy felnőtt és két gyerek is elvan rajtuk, ennek ellenére nem az „úszó sziget” kategóriába esnek, tehát haladósabbak.

Olyanoknak ajánljuk ezt a deszkát, akik könnyedebb szórakozásra keresnek egy megbízhatóbb deszkát, elérhető szervizzel.

A csomagba itt a hordozó hátizsák nem tartozik bele. A leengedett deszka autócsomagtartóban való szállításához ugyanis nincs szükség hátizsákra. Ugyanakkor kapunk egy igen hasznos vízhatlan táskát, amibe belepakolhatjuk értékeinket, ha nagyobb túrára indulunk.

A szkeg, evező, pumpa és javítószett mellé itt még két év garancia is jár, ami a könnyű elérhetőségnek köszönhetően be is váltható.(Jelenleg csak zöld és piros színben kapható)

SupStar Green Board - felfújható

A szkeg, evező, pumpa és javítószett mellé itt most garancia is jár. 97 020 Ft.

Hirdetés

A kínai változat – beugró móka

A kínai Bestway gyakorlatilag mindent IS! gyárt (1100 termék), ami vízhez és a mókához köthető.

SUP-jaik és a sporthoz kapcsolódó kiegészítőik a Hydro-Force márkanév alatt szaladnak és kifejezetten jól teljesítenek a beugró szinten. A cég mára gyakorlatilag a világ minden kontinensén megvetette a lábát, ami azért jelent valamit.

Az Aqua Journey SUP-oknak jó a merevsége és kifejezetten stabilak, ami nagy öröm a kezdőknek.

Alapvetően állóvizekre tervezték, de ha belejövünk, akkor megtáncoltathatjuk kisebb hullámokon is.

Az eszköz könnyen kezelhető vízen és szárazföldön is, ami nagy öröm annak, aki szállítgatja.

A SUP anyagai kicsit le vannak maradva a profibb cuccoktól, de alapvetően tényleg jól teljesít. Főként a kicsit bátrabbaknak ajánljuk, például, akik nem félnek a külföldről való rendeléstől, és a jógánál többet szeretnének kapni ettől a sporttól.

A csomagban itt is minden benne van, ami jelzi, hogy egy kezdőbb szettel van dolgunk, tehát kapunk állítható evezőt, kézipumpát, javítószettet, rugalmas rögzítőzsinórt, három szkeget és amit külön ki kell emelni: utazótáskát is, ami azért jól jön, ha többet mozgunk vele és a tárolásnál is segít!

Bestway Paddle Board Aqua Journey SUP

Kifejezetten jó próbálkozás. Kb. 75 000 Ft.

Hirdetés