Belföld 2020. július 07.

A legjobb balatoni strandok - Top 8-as ajánló

Balázs Belföld 2020. július 07.
Írhat bárki bármit, a legtöbben úgyis a Balaton partján fogják eltölteni az idei nyaralásukat, vagy legalábbis annak egy jelentős részét, úgyhogy meg is néztük, a magyar tenger mely strandjain lehet ezt a legjobban tenni.

Kénytelenek vagyunk előre bocsátani, hogy amiképpen a 90-es évek amerikai gengszter hip-hop világát meghatározta a keleti és nyugati oldal szembenállása, úgy a Balaton part esetében is lehetetlen úgy megnyilvánulni, hogy az ember ne foglaljon állást az északi kontra déli part vitában. Szóval essünk is túl rajta, a déli part egyetlen előnye, hogy onnan jobban látszik az északi.

Persze annak ellenére, hogy ez a meggyőződésünk, még nem fogunk úgy tenni, mintha a déli part nem is létezne, sőt, még egészen jó strandokat is tudunk mutatni onnan, de ha valaki esetleg részrehajlónak tartaná az írásunkat, mindenféle köntörfalazás nélkül beismerjük, hogy igaza van.

Valóban nem tudunk a pártatlanság száraz okuláréja mögül nyilatkozni a kérdésben, de ez talán azért is van így jól, mert nem egy objektivitásra törekvő, tényfeltáró anyagot raktunk össze számotokra, hanem egy strandajánlót.

 

Kisfaludy strand (Balatonfüred)

A balatonfüredi Kisfaludy strand az északi part legnagyobb ilyen létesítménye, a kötelező csobbanás mellett egy rakás egyéb dolgot is csinálhatunk a területén, vannak bérelhető vízi sporteszközök, sportpályák, vízi csúszda, játszótér, büfésor, etc.

Külön menőség, hogy ez a strand az egyik legjobb az egész Balaton-parton, ha az akadálymentesítés szempontjából nézzük, tehát a mozgáskorlátozottak is képesek lesznek itt jól érezni magukat.

A Kisfaludy strandon a belépők sem túl húzósak, a 2020-as szezonban az egyszeri felnőtt belépő ára 1 050 Ft, míg a gyermek/diákjegy 650 Ft.

Platán strand (Balatonboglár)

Ugyan a bevezetőben szolidan utaltunk rá, hogy az északi part a kedvencünk, de ettől még meg kell adni a déli partnak is, ami jár,

márpedig otromba igazságtalanság lenne nem szólnunk a boglári Platán strandról, ami a környék kevés kiváló minőségű, de mégis szabad strandjainak egyike.

A területén ugyanúgy találunk ingyenes (öltözőfülke, illemhelyek, sportpályák, stb.), mint fizetős (öltözőkabin, értékmegőrző, trambulin, óriáscsúszda, stb.) szolgáltatásokat és természetesen mindenféle finomságokat a büfékben, ha megéheznénk.

Mivel szabad strandról beszélünk, ezért nincsenek belépők, ingyenesen látogatható a Platán.

Szigligeti strand (Szigliget)

Kicsiknek és nagyoknak is remek kikapcsolódást ígér a várairól is ismert, festői Szigliget strandja. Itt a gyerekeknek egy különálló, homokos partszakaszt is találunk, sekély vízzel, ahol a legkisebbek is kockázat (de nem felügyelet) nélkül kipróbálhatják a balatoni pancsolást.

Emellett még találunk itt homoki kézilabdapályát csak úgy, mint röplabdapályát, vízibiciklikölcsönzőt, büféket és minden egyebet, ami egy jól felszerelt strandhoz kell.

A Szigligeti strandra a felnőtt napijegy 1 000 Ft, míg a gyermek, illetve a diák belépő 500 Ft.

Diási játékstrand (Gyenesdiás)

A tó talán legtöbb aktivitást biztosító strandja a Diási játékstrand, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A gyerekeknek a belépő mellé nekifutásból jár egy ingyen csúszás az óriáscsúszdán, illetve egy sor remek szórakozási és tanulási lehetőségben lesz részük,

megismerkedhetnek a Balaton élővilágával, animátorok vezetésével részt vehetnek egy csomó játékos programban és persze nem utolsósorban jókat pancsolhatnak is.

A nagyobbaknak több sportalternatívájuk is van: röplabda, strandfoci, streetball pályák csak úgy, mint gyakorlatilag bármilyen szabadidős sport a tengótól a pétanque-ig.

A Diási játékstrandra belépő hétköznap felnőtteknek 850 Ft, hétvégén 900 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 600 és 650 Ft, míg a gyerekeknek mindkét esetben 500 Ft.

Lido Strand (Vonyarcvashegy)

Amennyiben nem csak a fövenyen heverészni járunk a Balatonhoz (nem mintha Vonyarcon azt ne lehetne remekül csinálni), hanem egy kicsit aktívabb keretek között tervezünk pihenni, akkor mindenképp a Lido strandon a helyünk, ahol felkészült oktatók segítségével ismerkedhetünk meg a komolyabb vízi sportokkal is, mint amilyen a vízisí, vagy a wakeboard.

Persze nem úgy kell ezt a dolgot elképzelni, hogy a vadállat módjára száguldozóktól a többiek nem tudnak békésen lubickolni, mivel a vízi sportos részleg egy elkülönített részen működik.

A Lido strandra a felnőtt napijegy 1 000, míg a gyermek, a diák és a nyugdíjas jegy pedig 500 forintba kerül.

Napfény strand (Balatonlelle)

A déli partnak mindenféle gonoszkodások ellenére amúgy tényleg van egy kétségtelen előnye, ami elsősorban a gyerekeknek kedvez, hogy sokáig sekély ott a víz, tehát, aki tényleg úszni akar, az jobban teszi, ha háromnapi hideg élelemmel vág neki a víznek, ellenben a gyerekek pancsolásához ideálisak a körülmények.

Emellett találunk itt még élményfürdőt, szaunát, lábtenisz és röplabdapályát, de még egy óriás hullámcsúszdát is.

A Napfény strandra a belépő felnőtteknek 800, míg a gyerekeknek és a nyugdíjasoknak 300 Ft, az élményfürdőre ugyanezek a paraméterek érvényesek, viszont ott csak két órára érvényes a kapott jegy.

Községi strand (Balatonberény)

A déli part legmegfizethetőbb strandjainak egyike kétségkívül a balatonberényi községi strand, ahol a belépő kifizetése fejében számtalan díjmentes szolgáltatáshoz kapunk hozzáférést, ilyen például a játszótér, az ingyenes parkolás lehetősége, vagy a szabadtéri kondipark azoknak, akik egy lángost se tudnak betolni anélkül, hogy utána ne gyúrjanak egy kicsit.

A szezonban ráadásul szerdától vasárnapig animátorok figyelnek arra, hogy az apraja is kitűnően szórakozzon.

A községi strandra a felnőtt napijegy 700 Ft, a gyermekjegy pedig 500 Ft.

Wesselényi strand (Balatonalmádi)

Balatonalmádi legnagyobb strandján mindenki megtalálja a maga számítását. A strand egyébként a 80-as évek egyik legfrekventáltabb balatoni kikapcsolódóhelye volt, aztán hanyatlásnak indult, de az utóbbi években egy sor olyan korszerűsítést végeztek el rajta, amitől újra a magyar tengeri strandok élvonalába került.

Remek a büfésora, rendelkezik EU-konform játszótérrel, ingyenes animációs foglalkozásokkal.

Ugyanúgy van árnyékos, mint napsütötte része, a homokos partja pedig tökéletes a vízparti fetrengéshez.

A strandra a felnőttek belépője 900, a gyermekek, diákok és nyugdíjasok jegye pedig 600 Ft-ba kerül.

Keresés az oldalon