9 +1 termék az otthoni növénytermesztéshez

Turi Dániel
Növényt, zöldségeket vagy gyümölcsöt termesztenél otthon, de fogalmad sincs, hogy kezdj hozzá? Íme, tíz termék, amikkel olyan saját kertet varázsolhatsz magadnak egyszerűen, amilyet csak szeretnél!

Környezettudatosság, szenvedély, hobbi – akármi legyen is az oka, egyre népszerűbb az otthoni növénytermesztés. Legyen szó gyümölcsökről, zöldségekről vagy fűszernövényekről, ez a tíz egyszerű eszköz biztosan megkönnyíti a dolgát azoknak, akik most vágnak bele az otthoni kertészkedésbe.

Csíráztató üvegedény

A csíráztatás az egyik legegyszerűbb, mégis az egyik leghatékonyabb otthon végezhető kertészeti tevékenység, főleg ezzel a kifejezetten erre a célra kialakított edénnyel.  A csíráztatást ráadásul akár együtt is végezheti a család, a tapasztalat azt mutatja, hogy a kisgyerekek is imádják nézni, ahogy növekednek a magok. A lyukacsos tető egyben egy támaszték is az eszközön, így bármikor beállítható rajta, hogy mennyi napfényt és vizet kapjon az adott csíranövény – emellett nagy előnye, hogy mosogatógépben is mosható, szóval a tisztítással sem kell külön bajlódni. Az állandóan szellőző tartóból a vizet ráadásul akármikor kiönthetjük anélkül, hogy annak a növények látnák kárát. A termék leírása alapján tökéletes

retek, búza, lucerna, mustármag vagy brokkoli csíráztatására.

 

Csíráztató üvegedény

A termék tökéletes búza, lucerna, de akár brokkoli vagy mustármag csíráztatására is

Hirdetés

Kétrekeszes fa palántázó

Ez a két, egyenként hatvan literes, rekeszekből álló palántázó elsősorban kültéri zöldség-és gyümölcsültetésre alkalmas, de természetesen lakáson belül is használható. A sikeres növénytermesztéshez elengedhetetlen a megfelelő víz- és tápanyagellátás, amit a termék biztosít is, hiszen mindkettő szabályozható, így garantáltan sem kiszáradni, sem elrohadni nem fog az elültetett növény. A 117*54*25 centis palántázó kezeletlen fa anyagból készült és így is kerül kiszállításra, ami lehetőséget ad arra is, hogy mindenki a saját tetszése szerint alakítsa ki, az összeszerelése pedig pofonegyszerű. Az pedig külön pluszpontot érdemel, hogy a két rekesz élesen elválik egymástól, így olyan növényeket is nevelhetünk egymás mellett, amik egyébként, más körülmények között nem maradnának meg így.

Kétrekeszes fa palántázó

A dupla rekesz miatt egyszerre többféle különböző növényt is nevelhetünk

Hirdetés

Ergonomikus kézikapa

A házi növénytermesztéshez természetesen elengedhetetlenek a megfelelő szerszámok is, de mivel jellemzően kis megművelendő felületről van szó, talán a kapa a legfontosabb mind közül. Ez az egyedi kialakítású eszköz a talaj fellazítása mellett jó szolgálatot tesz akkor is, ha gyomlálásról, vagy keményebb föld megmunkálásáról van szó. A nyele ráadásul meghosszabbítható, így nem is feltétlen kell olyan mélyre hajolni, ha kapálásról van szó. A termékleírás és a vélemények szerint egyébként ez a kézikapa ár-érték arányban tényleg az egyik legjobb a piacon.

Ergonomikus kézikapa

A kéziszerszám gyomlálásra, ültetésre és a talaj fellazítására is jól használható

Hirdetés

Zöldség- és gyümölcsültető zsák

A leggyakoribb ellenérv az otthoni növénytermesztés ellen a helyhiány szokott lenni – ezzel a zsákkal azonban már ez sem lehet akadály! A nagyjából negyven literes zsákok ugyanis alig foglalnak helyet, mindössze harmincöt centi az alapterületük, ehhez képest mégis szinte bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt tökéletesen lehet termeszteni benne. Mindössze annyi a dolgunk, hogy feltöltsük a megfelelő minőségű földdel, komposzttal, tápoldattal.

A zsák kialakítása miatt sem a kéretlen gazok, sem pedig a kártevők miatt nem kell aggódnunk,

a vastag borítása miatt ezek nem tudják megtámadni. Ráadásul a termék oldalán lévő zsebek elvezetik a felesleges nedvességet is, így óvva a növényt a túlöntözéstől.

Zöldség- és gyümölcsültető zsák

A negyven literes zsákok megvédik a növényeket a nem kívánt gazoktól és kerti kártevőktől egyaránt

Hirdetés

Komposztálható hulladékgyűjtő

A komposztot sokan a talaj lelkének is nevezik és  -bár talán kicsit túlságosan költői ez a kép – ez nem áll távol a valóságtól. A konyhai műveletek során keletkező hulladék, legyen szó akár a meghámozott zöldségek, gyümölcsök héjáról, vagy mondjuk a fűszernövények nem használt részeiről, esetleg a tojáshéjról, mind tökéletesen megfelelnek arra, hogy növénytermesztéshez használjuk őket. Ugyanis az összes szükséges táp- és ásványi anyag megtalálható a komposztált földben, amihez a Living Nostalgia hulladék gyűjtője nyújt segítséget. A három literes kuka fémből, acélból és fából készült, ami nem csak jól mutat, de fel is gyorsítja a komposztálás folyamatát

Komposztálható hulladékgyűjtő

Az acélból, fémből és fából készült kuka felgyorsítja a komposztálási folyamatot

Hirdetés

Guruló fa palántázó

A fentebb ajánlott palántázóhoz képest ez a guruló verzió egyrészt már inkább a „haladó” otthoni kertészeknek, másrészt a kényelem kedvelőinek lehet igazán jó választás. A kezeletlen fából készült termék persze itt is biztosítja az alapokat, viszont csak egyetlen nagy rekesszel rendelkezik, így érdemes jól átgondolni, hogy mit ültetünk el benne. Ezt az egyébként nyolcvan centi magas palántázót két dolog teszi igazi közönség kedvenccé: egyrészt nyilván az, hogy könnyedén mozgatható, a nap állásának, vagy kényelmi szempontoknak megfelelően. Másrészt pedig az, hogy a palántázó alsó része tökéletes kerti eszközök és szerszámok, öntözőkannák vagy tápoldatok tárolására is.

Guruló fa palántázó

Az eszköz alsó része tökéletesen használható különböző kertészeti eszközök és szerszámok tárolására

Hirdetés

Paradicsomültető cserép

Szerencsére nem kell igazságot tennünk a kérdésben, miszerint a paradicsom gyümölcsnek vagy inkább zöldségnek számít-e, azt viszont tudjuk, hogy aki kedveli, annak tökéletes választás lehet ez a cserép. A készlet ugyanis magán a tartó cserépen kívül négy gyűrűt is tartalmaz, amik megtartják a növényt és kitámasztják a termését. Ráadásul a gyűrűket a paradicsom növekedésével egyidejűleg használhatjuk, szóval maga a cserép együtt növekszik a paradicsommal. A gyártók elmondása szerint egyébként 

legyen szó koktél- vagy bokorparadicsomról, a termék mindkettőre használható, sőt ültethetünk bele borsót, babot vagy csak egyszerű futónövényeket is.

Paradicsomültető cserép

A négy gyűrű megtartja a termést és stabilizálja a növényt

Hirdetés

Virágtartó állvány

Ha már neveljük, gondozzuk és foglalkozunk a kedvenc növényeinkkel, akkor természetesen meg kell adni a módját annak is, hogy hol, milyen körülmények között tartjuk őket. Ez a dekoratív, hetven centi magas és közel egy méter széles virágtartó állvány hét különböző tartóelemmel rendelkezik, ami a kezdő, de akár a ”haladó” otthoni kertészeknek is minden igényét képes kielégíteni. Külön plusz pont, hogy a termék száz százalékig fenyőből készült, amitől kissé rusztikus hatása is van, ráadásul mindössze hat kilót nyom, így könnyen áthelyezhető a lakás egyik pontjából a másikba. Az állvány egyetlen hátránya, hogy a szabadban nem használható.

Fenyő virágtartó állvány

A hetven centi magas állvány hét tárolórésszel rendelkezik

Hirdetés

Melegház polcokkal, feltekerhető ajtóval

Ezzel a fóliasátorral  olyan házi „üvegházunk” lehet, ami gyakorlatilag minden szempontból tökéletes körülményeket teremt a növényeinknek a növekedéshez és a minőségi terméshez. A melegház két méter magas, közel másfél méter széles, a váz két oldalán pedig kettő-kettő polc található, ahová a növényeinket helyezhetjük. Ráadásul a fóliasátor alig tizenegy kiló, könnyen mozgatható a kerten belül, összeszerelni pedig pofonegyszerű. A melegház egy ajtórésszel is rendelkezik, ami feltekerhető, cipzáras és rögzíthető is – ezzel megvédve az itt tárolt növényeket a kerti kártevőktől. A fólia anyagából adódóan jól tartja a meleget,  megfelelő környezetet biztosítva a növénytermesztéshez.

Melegház polcokkal

A megfelelő hőmérsékletet biztosító melegház alig tizenegy kiló, így könnyen mozgatható

Hirdetés

+1

A növénytermesztés nagykönyve

Hélena Dove a brit királyi botanikus kertek egyik vezető konyhakertésze, akinek a kisujjában van minden, amit a házi növénytermesztésről tudni kell. Épp ezért ajánljuk az ő könyvét, ami a Zöldségtermesztés – Házikertben szakszerűen, könnyedén címet kapta és gyakorlatilag minden információt megtalálhatnak benne azok, akik érdeklődnek a konyhakertészet  iránt: a magvetéstől, a gondozáson keresztül a betakarításig mindenről találhatunk benne hasznos és megfontolandó tanácsot. A könyv elsősorban azoknak lehet igazán célszerű, akik egyelőre csak ismerkednek az otthoni növénytermesztés fortélyaival és szeretnék magukat fejleszteni.

Hélena Dove: Zöldségtermesztés - Házikertben szakszerűen, könnyedén

A brit királyi botanikus kertek vezető kertészének tippjei és tanácsai kezdőknek és haladóknak egyaránt

Hirdetés