Kütyü 2019. szeptember 04.

Mit vigyen magával a gyerek a kollégiumba?

Marci Kütyü 2019. szeptember 04.
Elkezdődött az iskola, bár ilyenkor még a felsőoktatás háza táján nincs nagyon komoly mocorgás, elvégre a szorgalmi időszak a legtöbb helyen a szeptember 9-i héten kezdődik. Így van még idő alaposan átgondolni, hogy mit is vigyen magával koleszos csemeténk?

Az évkezdés mindig képes neuralgikus helyzeteket eredményezni, hiszen rohanni kell, küzdeni azon, hogy minden beférjen egy autóba, bár az is tény, hogy a kollégiumi léttel kapcsolatosan áldásnak mondható, hogy ezt a kört egy évben csak kétszer kell lefutni, az őszi be és a nyári kiköltözéskor.

No, de a kötelező cuccok mellett (ruha, tisztasági minden, evőeszközök, stb.) azért van még néhány egyéb dolog, amelyekkel nagymértékben tudunk lendíteni a kölök közérzetén, ha hozzávágjuk.

Étkezés

Értelemszerűen az egyik legfontosabb kategória, ahova mindent be lehet szuszakolni a sztenderdnek számító vízforralótól kezdve a kenyérpirítón át a szendvicssütőig, azonban van élet ezeken is túl.

Ilyen pl. a saját hűtő, amiből, a megfelelő óvintézkedések megtételét követően kevésbé fognak eltünedezni a dolgok, mint a nagy közös fridzsiderből.

A vízforraló is elengedhetetlen tartozék, ez a fajta ráadásul olyan, amelyiknek meg lehet mondani, hogy mennyire melegítse fel a vizet 85 és 100 fok között, így nem fordulhat elő, hogy még 10 percet kell várakozni a tea/placebo alapú instant kávé fölött, mire az fogyaszthatóra hűl.

Az igazi életmentő mutatvány ebben a pakkban, azonban az elektromos kukta, amely a slow cooker, a gőzölő és a hagyományos kukta erényeit egyesíti. Nincs hozzá szükség komoly séftudományra, arról nem is beszélve, hogy a szülői háztól távol töltött első pár hét kecsapos/mustáros/majonézes tésztáit is egész biztosan übereli a kapott eredmény.

Tulajdonképpen nem kell vele mást csinálni, mint beledobálni a hozzávalókat, kiválasztani a rendelkezésre álló 14 programból a megfelelőt, elindítani, majd otthagyni és elmenni a dolgunkra. Ezt amúgy anélkül is meg lehet tenni, hogy a kezdőknek szánt alap konyhai tippeket utána egy mérgesebb tűzoltótól kellene végighallgatni, hiszen a kukta kikapcsol ha végzett a főzéssel és nem borítja lángba a helyiséget. Hovatovább rendelkezik 24 órás késleltető funkcióval is, így az is megadható neki, hogy mikor kezdjen el dolgozni ahhoz, hogy mire a fáradt diák hazaér friss, meleg étel várja őt.

Tanulás

Természetesen gyermekeink első sorban (legalábbis szeretjük ezzel áltatni magunkat) tanulni mennek az egyetemre, így egyáltalán nem baj, ha adunk nekik pár cuccot, melyekkel könnyebben tudják venni az akadályokat.

Ezek egyike és talán a legfontosabb mind közül a laptop. Ma már senki nem ír házi dolgozatot kézzel, ahogyan egyre több tananyag is hozzáférhető már online, az igazán szemfülesek pedig mindenféle plágium nélkül írhatnak menő szakdolgozatokat anélkül, hogy egyáltalán kitennék a lábukat a koliszobából. Szóval egy laptop/vagy egy pc kötelező tartozéka minden egyetemistának.

Kicsit kevésbé fontos, de jó, ha van a szobában egy nyomtató is, hiszen tökéletes lehet a csoporttárs befotózott jegyzeteinek a sokszorosítására ugyanúgy, mint a referátumhoz kiosztandó segédanyagok kinyomtatására.

A fejhallgató viszont megint egy olyan kütyü, ami elengedhetetlen, hiszen egy kollégiumi szobában nem lesz mindenki ugyanakkor elfoglalt, ritkán fordul elő a tömeges tanulás jelensége, így ha mi tanulnánk, miközben a szobatársaink a tegnapi meccset tárgyalják ki sörözve, üvöltözve, akkor jól jöhet, hiszen csak felcsapjuk a fejünkre, belövünk valami zenét és már mehet is a tanulás. Arról nem is beszélve, hogy ha a reggel nyolcas katalógusos előadáson nem vagyunk a szellemiek terén annyira fittek, hogy jegyzeteljünk, hanem inkább telefonra vesszük az anyagot, a fejhallgató ebben az esetben is remek szolgálatot nyújt, hiszen ennek segítségével otthon úgy tudjuk kijegyzetelni az anyagot, hogy nem kell az egész szobának az Újasszír Birodalom bukásának okairól szóló másfél órás értekezést végig hallgatnia.

Szórakozás

Szórakozni kell, nem csak a gyerekeknek, hanem még nekünk is, úgyhogy nyilvánvalóan a kollégiumban is kell erre lehetőséget biztosítani. Ma már az okostévék például egyáltalán nem annyira drágák, a kollégiumok rendes, szélessávú netelérésével tökéletesen használhatóak, ha pedig még megtoldjuk a mókát egy Netflix, vagy egy HBO Go előfizetéssel, akkor mindig lesz mit nézni rajta, a különböző videómegosztó portálokon sereglő kiapadhatatlan tartalomtárházakról nem is beszélve.

Hasonlóképp jó választás lehet a Nintendo Switch néven futó minikonzol, amit épp mérete okán kifejezetten hordozhatóra terveztek, ráadásul egyből kétféleképpen lehet játszani vele. Az egyik, hogy tévére kapcsoljuk, a másik pedig, hogy a saját kijelzőjén, mintegy tabletszerűen használjuk. Minden konzolhoz alapból két kontroller jár, de egy Switch akár nyolcat is képes kiszolgálni, így remek bútordarabja lehet egy kollégiumi szobának. Arra kell csak vigyázni, hogy ne menjen el miatta a félév.

Ugyanígy fontos kellék a hangszóró is, hiszen egy lazább estére zeneszolgáltatónak éppannyira jó, mint a tévék beépített, általában elég gyengécske hangszóróinak kiváltására. Nem elhanyagolható szempont, hogy az egész akkora mint egy sörösdoboz, így könnyen lehet ide-oda hurcolgatni is.

Keresés az oldalon