Szépség 2020. március 03.

Menő ruhák és kiegészítők túrázáshoz

Balázs Szépség 2020. március 03.
Bár per pillanat éppen megtörni látszik a tavasz irányába folytatott diadalmas menetelésünk, de attól, hogy most rossz idő van, még készülhetünk arra, hogy lesz ennél jobb. Ha pedig így alakul, már mehetünk is túrázni.

Mint legutóbb a síelős ajánlatunkkor, úgy most is a Hervis kínálatából válogattunk nektek mindenféle túrázáshoz köthető jóságot, férfiaknak, nőknek egyaránt. Sőt, a korábbiak szellemében most is megvan az a lehetőség, hogy

amennyiben a STARTLAP13 kuponkódot használjátok, akkor összegtől függetlenül mindenre 13 százalék kedvezményt kaptok. Az akció egész évben, tehát 2020 december 31-ig él. A kupon nem érvényes: a Mega Countdown, az Online kiárusítás, az Első/szuper árra, továbbá sportórákra, kerékpárokra és fitneszgépekre.

No, de mik is azok, amikre nem árt odafigyelnünk a tavaszi túraszerelés összeállításakor? Rendkívül fontos, hogy szél és vízálló ruházatot válasszunk magunknak, hiszen a legszebb tavaszi életérzés is képes egyik pillanatról a másikra átfordulni valami szeles-esős ocsmányságba, amikor nagyon jól tud jönni egy olyan kabát, amelyik egyiket sem ereszti át ezek közül.

Ugyanez vonatkozik a lábbelikre is, bár inkább csak a víz tekintetében. Ázott zokniban a természet lágy ölén bóklászni kifejezetten nem kellemes dolog, úgyhogy inkább próbáljuk is elkerülni, ehhez pedig vízálló cipőre lesz szükségünk. Különösen jó, ha ilyenkor a GTX (azaz GORE-TEX) feliratot felfedezed az adott terméken. Tudniillik, a GORE-TEX egy olyan anyag, ami sűrű szövésének köszönhetően az apró vízcseppeket nem engedi áthatolni, azonban a bőröd közben mégis tud szellőzni. 

Az se baj, ha a nagy vízállás közepette a cipőnk olyan kialakítással bír, ami mondjuk jól tartja a lábunkat, nem csúszkál a talpa és ezek mellé még kielégítően szellőzik.

Ha ezek nincsenek, akkor jön a pofára esés, a bokaficam, a vizes, hovatovább büdös láb és hát ezek egyike sem olyan, amire oly végtelenül áhítozna bármelyikünk is.

Némiképp más megfontolásokat érdemes figyelembe venni az alsóbb ruházatok esetében is, itt elsősorban a pólókra és a pulóverekre gondolunk.

Ezeknél a legfontosabb szempont a melegen tartás, ha jól melegítenek, illetve a legvégsőkre felkészülvén, neadjisten gyorsan képesek száradni is, már nyert ügyünk van.

Jól tesszük, ha gondoskodunk néhány kulacsról is, hiszen egy rendesebb erdei túrán viszonylag ritkaság számba megy a büfé és italautomatából sincsen túl sok, így akkor járunk a legjobban, ha viszünk magunkkal némi üdítő jellegű folyadékot.

A hátizsák is legalább annyira fontos túrakellék, mint a jó cipő, elvégre a legszükségesebbeket mégis csak tárolnunk kell valahol, a kezünkben nem cipelhetjük, úgyhogy a legideálisabb megoldást egy kényelmes hátizsák jelenti.

Persze nem kell nagyon vadul elragadtatni magunkat, egy néhány órás szabadban lófráláshoz fölösleges vándorhátizsákot venni, ilyenkor megteszik a kisebb, könnyebb darabok is.

Ha pedig nem szokásunk pakkal túrázni és tényleg csak pár nagyon alap dolgot akarunk magunkkal vinni, akkor elég lehet egy futóöv is.

Ha pedig meg akarjuk adni a módját ennek a túrázós vircsaftnak és igazi 21. századi ember módjára csörtetnénk bele a természetbe, akkor fogjunk egy remek, kézreálló túrabotot, csapjunk magunkra egy menő okosórát és végül, de nem utolsó sorban egy fejlámpát. Az utóbbi azért nem baj, ha van, mert amennyiben megfeledkezünk magunkról és ránk esteledne, lesz, amivel kitalálunk az erdőből.

Miután összeszedtünk mindent ami kell, már nincs más hátra, mint várni, hogy egy pár fokkal jobb legyen az idő, majd nekivágni a világnak. De azért ne menjünk túl messzire ezzel a szereléssel, nem arra való.

Keresés az oldalon