Kütyü 2020. január 27.

A legjobb szobabiciklik

Balázs Kütyü 2020. január 27.
Bringázni jó és egészséges, azonban a mostani mínuszokban még a főpolgármester se jár biciklivel sehova, ezért inkább mi se tegyük, jobb, ha otthon a négy fal között csináljuk.

Az otthoni edzéshez szobabiciklit lehet vásárolni tizenpárezer forintért csak úgy, mint félmillióért, a kérdés, hogy érdemes-e bármelyik szélsőséget is választani ezek közül?

Nyilván, mint a legtöbb hasonló esetben, itt is az arany középút lesz a megfelelő, persze ez is csak képes beszéd, nem kell rögtön arra gondolni, hogy itt negyedmillió alatt nem lehet jó szobakerékpárt vásárolni. Dehogynem.

Igazából olyan százezer forint körüli összegért már simán lehet olyat találni, ami strapabíró és jó sokáig képes lesz meghibásodás nélkül kiszolgálni az igényeinket, de ha nem jelent problémát, hogy időnként egy-egy alkatrészét ki kell cseréltetni, akkor mehetünk bátran lejjebb is.

Tulajdonképpen négy dologra kell odafigyelni ahhoz, hogy ne fogcsikorgatás, hanem erőnlétmegőrzés legyen a dologból.

Az egyik, hogy állítható legyen a magassága és a kormány pozíciója, így belőhetjük magunknak azt az állást, amivel a legkényelmesebben tudunk tekerni.

A másik, bár ez annyira nem létfontosságú, a háttámla kérdése. Nos, ez az olcsóbb darabokon természetesen nem lesz megtalálható, ellenben, ha nem ragaszkodunk hozzá, akkor emiatt ne verjük magunkat plusz költségekbe, elvégre ez a plusz a valódi kerékpárokra sem jellemző.

A harmadik, hogy mindenképp legyen a pedálon valami pánt, vagy szíj, ami megakadályozza, hogy lecsússzon róla a lábunk, ugyanis ennek hiányában, szerencsétlenebb esetben akár a sérülést is kockáztatjuk.

Végül pedig mindig nagyon pontosan nézzük meg a bicikli terhelhetőségét és annak megfelelően használjuk. Egy 100 kilót bíró bringára ne huppanjunk rá 110 kilóval, mert baj lehet belőle.

A szobabicikli, ami kis helyen is

Miért szeretjük?

Mert ha zsúfolt lakásba vásároljuk, nem kell permanensen beáldozni a kedvéért egy fél szobát, hanem használat után csak fogjuk, összecsukjuk és betámasztjuk az ajtó mögé.

Állítható nyerges, így megtalálhatjuk rajta a nekünk legkényelmesebb pozitúrát, van háttámlája is, az összeszerelése gyors és könnyű.

Hátrányok

A pulzusmérője nem mindig a helyes értéket mutatja, továbbá az elektronikus kezelőfelület néha hajlamos makrancoskodni.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik eddig azért nem vettek szobabiciklit, mert nem tudnák hol tárolni.

KLARFIT Azura Pro X-Bike Szobakerékpár

3 kg lendkerék 8 fokozatban állítható ellenállással; Terhelhetőség: 100 kg; Összecsukható;Szín: kék; Ára: 50 290 Ft.

Hirdetés

 

Az olcsó, de vállalható

Miért szeretjük?

Leginkább az ára miatt, ez nagyjából az a kategória, ahol még érdemes gondolkodni a biciklivásárláson, ennél lejjebb már nem érdemes menni.

Persze ebben az esetben is kell áldozatokat hozni (kezdésnek pl. ne várjunk tőle olyasmiket, amiket a százezer környéki pénzekért vesztegetett gépek tudnak), de alapvetően egy működőképes kis eszköz ez.

Hátrányok

Természetesen fel kell arra készülni, hogy az olcsóság miatt az alkatrészei nem lesznek valami strapabírók, könnyen meghibásodhatnak, úgyhogy tartsuk kéznél azt a garanciajegyet, jó eséllyel szükség lesz rá.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnének egy szobabiciklit, de nincs rá 50+ ezer forintjuk.

Spartan Magnetic 400 Szobakerékpár

Lendkerék tömege 4 kg; 8 fokozatban állítható az ellenállása; Pulzusmérő; 6 funkciós computer; Saját tömeg: 26 kg; Terhelhetőség: 100 kg; Ára: Kb. 40 000 Ft.

Hirdetés

 

A rehabilitációs eszköz

Miért szeretjük?

Mert elsősorban a rehabilitációs fázisban lévők és az idősek számára nyújt remek sportolási lehetőséget.

A döntött ülésnek köszönhetően igen kényelmes vele dolgozni, az összeszerelése viszonylag magától értetődő és közben nem is olyan vészesen drága.

Hátrányok

Nincs hozzá magyar nyelvű használati útmutató, továbbá a pulzusmérő készüléke nem a legtökéletesebb.

Kiknek ajánljuk?

Rehabilitációs kezeléseken résztvevőknek és idős embereknek.

HMS 9259 Szobakerékpár

Súly: 28,5 kg; Maximális felhasználói súly: 120 kg; Kézi ellenállás beállítása: 8 fok; A nyereg vízszintes beállítása; Csúszásmentes pedál állítható pántokkal; Ára: Kb. 70 000 Ft.

Hirdetés

 

A terhelhető

Miért szeretjük?

Általában a mindenféle ilyen kütyük elég mostohán bánnak a megtermettebb honfitársainkkal, kevés köztük az olyan eszköz, ami nem fenyeget összeomlással, ha 100 kilós testsúly felett próbálnánk rá feltápászkodni. Ez a bicikli azonban nem ilyen, ennél 130 kilóig jók vagyunk.

Emellett roppant mód kényelmes, továbbá az egyáltalán nem bonyolult kezelését is három gombbal el tudjuk intézni.

Hátrányok

Kicsit macerás az összeszerelése, semmiképp se álljunk neki, ha nincs rá kb. egy óra szabadidőnk.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnének egy vagány szobabiciklit, illetve azoknak, akik 100 kiló fölött is szeretnek tekerni.

inSPORTline Klegan (11188) Szobakerékpár

Funkciók: scan, idő, sebesség, kalória, távolság, pulzus; 8 terhelési szint; Lendkerék súlya: 6 kg; Terhelhetősége: 130 kg; Súlya: 28 kg; Ára: Kb. 100 000 Ft.

Hirdetés

 

A szuperhalk

Miért szeretjük?

Elsősorban azért, mert használat közben alig ad ki hangot, egyáltalán nem zajos.

Van benne anyag bőven, ennek folyományaként mondjuk nem a legkönnyebb darab, de hát valamit, valamiért, ugye. A kijelzője kielégítően működik és maga a bringa is kényelmes.

Hátrányok

Alapból sem a legkönnyebb műsor az összeszerelése és ezt valamelyest megnehezítheti a magyar nyelvű útmutató hiánya is.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik nem szeretik a zajos dolgokat, de sportolnának.

Kettler Axos Cycle M Szobakerékpár

Lendkerék: 6 kg; Ellenállás: 1-8; Áramellátás: elem; Fékrendszer: Mágnesfék - manuális; Meghajtás: Poly-V bordázott ékszíj; Terhelhetőség: 110 Kg; Ára: 103 900 Ft.

Hirdetés

Keresés az oldalon