Megvan a legkörnyezetszennyezőbb kávéfőzési mód

Startlap Bubba
Meglepő eredményt hozott egy friss kutatás, amely azt vizsgálta, hogy az egyes kávékészítési módszerek során mennyi üvegházhatású gáz keletkezik.

Egyre népszerűbbek a kávépiacon több mint egy évtizede jelen lévő kapszulás kávék. 2021-ről 2022-re 24 százalékkal bővült a piacuk, mely így már több mint 12 millió dolláros évente – írja a BBC nyomán az Infostart.

A műanyag kapszulákkal kapcsolatban gyakran felmerülő kritika, hogy gyártásuk energiaigényes, később pedig felesleges hulladékot képeznek. A legfrisseb kutatások viszont meglepő módon arra az eredményre jutottak, hogy ha a kávé teljes életciklusát vesszük figyelembe, nem a kapszulás kávéra kell ujjal mutogatni.

Két csésze kávé kiskanállal egy asztalon.
Getty Images

A kutatásban azt számították ki, hogy az egyes módszerekkel mennyi üvegházhatású gáz keletkezik, míg 280 milliliternyi kávét lefőzünk. Ehhez a teljes gyártási folyamatot megfigyelték a kávészemek előkészítésétől egészen addig, amíg a papírpoharak a szeméttelepekre nem kerülnek – írja a lap. A vizsgálat legfőbb szempontja az volt, hogy mennyi kávé kell egy csészényi mennyiség elkészítéséhez.

A Québeci Egyetemen elvégzett kutatás eredménye szerint:

  • a környezetet legkevésbé kímélő kávéfőzési módot a filteres kávéfőzők használata jelenti;
  • a második legpazarlóbb módszer a french press, a dugattyús kávéfőző;
  • harmadik helyen a már említett kapszulás kávé áll;
  • a környezetet leginkább kímélő módszer az instant kávé

A kotyogós kávéfőzőt és a nagynyomású kávégépeket nem vizsgálták.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a legnagyobb mennyiségű károsanyag-kibocsátásért maga a kávé termesztése a felelős – olvasható az Infostart cikkében.