Egészség 2020. április 03.

Alakítsd ki az otthoni edzőtermed!

Fatima Egészség 2020. április 03.
A koronavírus miatti korlátozások következtében számtalan edzőterem is bezárt, ám az otthonlét alatt sem kell nélkülöznünk a mozgást. Összegyűjtöttünk pár hasznos felszerelést, amikkel a négy fal közt is karban tarthatjuk a testünket.

A vészhelyzet kellős közepén a legtöbben ki sem mozdulnak otthonról – vagy maximum a sarki boltba futnak le kenyérutánpótlásért. Nincs mozi, színház, buli, és a szórakozóhelyek, edzőtermek legtöbbje is bezárt. A karantén idején eléggé korlátozottak a kikapcsolódási lehetőségek, ha viszont meguntad a Netflixet, az HBO Go-t, a társasjátékokat vagy egyszerűen csak formában szeretnéd tartani magad, akkor érdemes kialakítani otthon egy edzősarkot az alábbi eszközök valamelyikéből. Van egy jó hírünk is: sokat ezek közül most akciósan vehetsz meg a Hervisnél. 

Fotó: Hervis

Kezdjük az alapoknál

A hulahoppkarika és az ugrálókötél sosem megy ki a divatból, ráadásul mindkettő nagyon jól formálja a testet. Azt mondják, napi 10 perc hulahoppozás felér egy intenzív edzéssel, ez nem csoda, hiszen teljesen átmozgat: a derék- és a csípőformáláson túl a tartást is javítja, ugyanakkor erősíti a has- és hátizmokat is. Gyerekkorunk másik kedvenc “játéka”, az ugrálókötél felnőtt fejjel sem ciki, sőt! Könnyen beszerezhető, nem foglal sok helyet és az állóképesség felturbózásának egyik legjobb módja. Arról nem is beszélve, hogy milyen formássá varázsolja a lábakat.

A kettlebellt sokan csodafegyvernek hívják, ugyanis ezzel az eszközzel végzett edzések brutális tempóban égetik a zsírt. Rengeteg izomcsoportot megmozgathatunk ezáltal, ám nem csak a testépítéshez, fogyáshoz hasznos. Azoknak is ajánlják, akik gerinc- és hátproblémákkal küzdenek, vagy vállsérülésen estek át. És ha már a vállaknál, karoknál tartunk, érdemes beszerezni egy karizomerősítőt. A Wonder Arms terméke 5 cserélhető szalagot tartalmaz, amik színek szerint erősödnek kezdőktől a profikig mindenki megtalálja a neki megfelelő intenzitást, a Vivamax Slimming Pro pedig erősíti a hasizomzatot, feszesíti a comb- és farizomzatot, formálja a felsőtestet, így tökéletes választás a teljes izomzat megmozgatásához.

 

Kis felszerelések a látványos eredményért

Az alábbi gépekben az a jó, hogy egyszerre több gyakorlat elvégzésére is tökéletesen alkalmasak. Az első fitneszeszközt egy széken ülve taposásra használhatjuk, ugyanakkor a felülésezést, fekvőtámaszozást is feldobhatjuk vele, bármilyen szokatlan, de a karizom erősítésére is igénybe vehető. A húzódzkodót is úgy alakították ki, hogy a rendeltetésszerű feladata mellett mást is ellásson, például intenzívebbé tegye a fekvőtámaszokat, besegítsen egyéb karizmos edzésekben. A hasizomgépnek köszönhetően kényelmesen végezhetünk hasprést, megdolgoztathatjuk a felsőtest, a törzs izmait. 

 

Nagy gépek otthonra

Az elliptikus tréner az otthoni fitneszgépek királynője, a tónusos lábak és formás fenék hírnöke. Akár 270-400 kalóriát is el lehet égetni mindössze 30 perces edzéssel, és több fokozaton, több célra használható (zsírégetés, izmosítás, kardió, stb.). Nagy előnye, hogy sok izmot, szinte az egész testet megmozgatja, ráadásul az ízületeket is kíméli, ugyanis a talpunk folyamatosan a pedálon van, nem csapódik a földhöz újra és újra. 

A vékony combok, karcsú derék, kerek, feszes popsi eléréséhez nagyszerű megoldás tekerni, egy szobabiciklire pedig jégesőben vagy trópusi hőségben is felpattanhatunk – vagy éppen karanténban. Napi félórás edzéssel javítható a keringés, a vérnyomás, erősíthetők az izmok. A Robust Origo szobakerékpáron például 8 fokozat állítható és jelzi megtett távot, elégetett kalóriát és a pulzusszámot.

Sokan szeretnek a szabadban futni, ám aki most inkább nem menne ki a házból, vagy túl szégyellős, az szerezzen be magának egy futópadot. Több program kipróbálására van lehetőség, egy intenzív edzéssel pedig 700 kalóriát is el lehet égetni. A már említett pozitív hatások ennél az eszköznél is teljesülnek, aki viszont extrém túlsúllyal rendelkezik, annak javasolt másféle sporttal kezdeni és csak később áttérni a futásra.

 

Érdemes kipróbálni

Aki a jól megszokott gépek helyett valami újdonságra vágyik, az is találhat kedvére valót a Hervisben. Bár a gravitációs állvánnyal zsírt égetni nem lehet, mégsem badarság beszerezni egyet otthonra. Az edzés kiegészítéseként lehet használni: “fordított pozícióban” elősegíti a hátizom ellazulását, a derék, csípő és lábak nyújtását és mentesíti a gerincoszlopot a rá nehezedő nyomás alól. Sokan a hátfájás és egyéb gerincbántalmak “kezelésére” alkalmazzák, de nagyszerű reggeli ébresztőnek vagy elalvás előtti lazító gyakorlatnak is.

Egyre többen használják az evezőpadot, ami a test minden izmát használni kell, az alsó és a felső testet is megmozgatja, edzi a kart, a lábat, a mellkast, a hátat, a hasat. Nemcsak bemelegítésre és zsírégetésre hasznos, hanem erősíti a szív- és érrendszert, az izmokat. Fontos, hogy egyenes háttal végezzük a gyakorlatot, így a tartást is javítja, megelőzi a derékfájást vagy a későbbi, helytelen használatból adódó gerincproblémákat.

Az utóbbi évek másik nagy kedvence a vibrációs tréner, ami a vibrációs technológia révén elősegíti a zsírégetést és a testsúlycsökkenést. A Vibroshaper termékén 3 erősségi fokozat (séta, kocogás, sprint) és 99 sebességfokozat állítható be, emellett a felsőtest edzéséhez szalagokat is igénybe vehetünk. A gép a test reflexeit használja, hogy megmozgassa az izmokat, segíthet a koordináció javításában és növelheti az edzés hatékonyságát. Különböző gyakorlatokat lehet végrehajtani rajta, miközben a gép a rezgéssel fokozza ezek intenzitását.

 

Hasznos kellékek

Bemutattuk azokat az eszközöket, amik hasznosak lehetnek az otthoni edzőtermedbe, most pedig 3 olyan kellékre hívjuk fel a figyelmedet, ami jól jöhet a mozgás során. Az egyik ilyen a fitnesz matrac, ami a talajgyakorlatokhoz elengedhetetlen: alátámasztja a hátat, védi a gerincet, kényelmes és hőszigetelő.

Bár sok gép fel van szerelve pulzusmérővel, kilométer- és kalóriaszámlálóval, azért nem árt, ha beszerzünk egy okosórát, ami figyeli testünk minden rezdülését és hű társunk az edzésben és a mindennapokban. Végül pedig a mozgás után jár egy kis lazítás, amit elősegít egy masszázshenger

Kapd fel az edzőruhádat, zsírégetésre fel!

Keresés az oldalon