Kütyü 2020. október 22.

Itt a legolcsóbb, de még használható okostelefon

Balázs Kütyü 2020. október 22.
A kínaiak által gyártott Santin P68 specifikációi hozzák a kötelező minimumot, amire szükség lehet ahhoz, hogy a telefonunk zökkenőmentesen működjön.

Lassan hozzászokunk, hogy amennyiben okostelefonra lenne szükségünk, akkor a működőképesebbje egy fél fizetést alsó hangon elvisz és akkor a prémium készülékekről még egy szó sem esett.  Ezért tűnik szinte hihetetlennek a kínaiak által gyártott Santin P68, amit jelenleg olyan 30 000 forint környéki összegért lehet megrendelni az Aliexpressről.

És itt el is értünk a telefonvásárlás legkockázatosabb részéhez, hiszen ki akarna ennyi pénzt áldozni bármire is a zsákbamacska elven működő Aliexpressen? Nyilván nem arról van szó, hogy kamu lenne, vagy bárki is itt átverésre játszana, szerencsére az oldal elég rugalmasan reagál a problémákra, viszont az is igaz, hogy meglehetősen időigényes az ügyintézés, szóval gond esetén, akár hetekig is levelezhetünk velük, ez pedig egy ilyen tételnél már járhat némi idegeskedéssel. Erre egyébként itt gyűjtötték össze a tudnivalókat, ha netalántán elkeveredne a rendelésünk, vagy hibás csomagot kapnánk, akkor érdemes átböngészni és a tanácsoknak megfelelően eljárni.

További kellemetlenséget jelenthet a leszállítás szokatlan hosszúsága. Ez egyrészt ugye annak tudható be, hogy Kínából küldik a cuccot, így akár a nemzetközi szállítás is tarthat egy hónapon át, de ez még rendben van, utána jön az a rész, hogy ráül a Magyar Királyi Posta és csakhamar kiderülhet, hogy a fővárosi telephelytől a XI. kerület messzebb van, mint Pekingtől Budapest. No persze ezen utóbbiért nem érdemes az Aliexpresst hibáztatni, de ennek ellenére számolni kell vele, amikor onnan rendelünk.

Mit tud a telefon?

Most, hogy mindezt átbeszéltük, nézzük meg, ha minden szép és jó, mit kapunk a pénzünkért. A Santin P68 remekül hozza azt a minimumot, ami szükséges ahhoz, hogy ne érezzük kidobott pénznek azt, amit elköltöttünk az okostelefonunkra. 4 GB RAM memóriával és 64GB tárhellyel már lehet mit kezdeni, emellett van neki elülső és hátsó kamerája is, egyenként 13 megapixellel. Az 5,5 colos kijelző a maga 1440 x 720-as felbontásával nyilván nem az lesz, amin az esti filmet pörgetjük, de hát ennyi pénzért ne is nagyon várjunk mást. Képes 2 SIM kártya kezelésére is, ami jó hír, illetve van neki 3,5 mm-es csatlakozója is, úgyhogy a vezetékes fejhallgatósok is örülhetnek. A 4050 mAh-s akkumulátor eléggé strapabírónak tűnik, de az is igaz, hogy nincs is nagyon olyasmi a készülékben, ami komolyabban igénybe venné a teherbírását.  Játszani nem ezen fogunk, filmet nézni sincs túl sok értelme rajta, arra meg, hogy netezgessünk, telefonáljunk, zenét hallgassunk, tökéletesen megfelelő.

Nagy meglepetésünkre USB-C csatlakozóval is rendelkezik a telefon, így van opció a gyorstöltésre, a processzora 8-magos és egy Android 9-es operációs rendszer fut rajta, ami ugyan nem a legnaprakészebb, de nem is röpít vissza minket a digitális kőkorszakba.  

A végére tartogattuk a legjobbat, a Santin P68 ütésálló, valamint IP 68-as kóddal rendelkezik. Ez ugye azt jelenti, hogy nemcsak a port bírja, hanem néhány méterig büntetlenül vízbe is meríthető. Ebből is látszik, hogy ez az okostelefon elsősorban azoknak való, akik vagy olyan környezetben dolgoznak, ami egy kényes műszer számára káros lehet, de a digitális világ okosságaira meg szükségük van, vagy pedig azoknak, akik notórius lyukaskezűek és mindent levernek, vagy macskatulajdonosoknak, esetleg azoknak, akik egy emberesebb telefonon elkövetett üvöltözés befejező gesztusaként szeretik a készüléket is a falhoz vágni.

Persze, ha mindezek ellenére sem lenne meggyőző a Santin P68 és túl rizikósnak találjátok, de az olcsó okostelefon ötletétől nem zárkóztok el, akkor menjetek a tutira és a Motorola Moto G8-as szériájából válogassatok magatoknak. Ugyan ezek olyan másfélszer. kétszer drágábbak, mint a Santin, de cserébe nem kell kockázatot vállalni és még ezek is olyan áron vannak, ami igen jutányosnak mondható az okostelefon-piacon.

Santin P68 okostelefon

Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

Keresés az oldalon