Kütyü 2021. április 08.

Minden, amit az iPhone 13-ról hallottunk

Fatima Kütyü 2021. április 08.
Összeszedtük a pletykákat és találgatásokat az Apple ősszel érkező mobiljáról.

Az új iPhone várhatóan szeptember közepén jelenik meg, konkrét információ még nincs róla – ellenben sok pletyka terjed. 2020-ban a koronavírus-járvány miatt késett a 12-es széria bemutatása, ám ezzel remélhetőleg idén nem lesznek gondok, így szeptemberben már megismerhetjük új kedvencünket. Az Apple szereti kedden vagy szerdán tartani rendezvényeit, az iPhone megjelenési dátuma pedig általában másfél hét az Apple bejelentése után. Általánosságban elmondható, hogy az új iPhone-ok pénteken, szeptember harmadik hetének környékén jelentek meg normál helyzetben. Valószínűleg idén szeptember 8-án lesz a bemutató, 17-én pedig a megjelenés.

Ha minden igaz, iPhone 13-nak hívják majd az alapkészüléket, ám néhányan az iPhone 12S elnevezésre gyanakodnak. Sokan ez utóbbit a babonákkal magyarázzák, hiszen nem sok jó kapcsolódik a 13-as számhoz, ezért érdemesebb lenne ezt valahogy áthidalni – az eddigi modellek fényében a 12S jó megoldás lehet. Többek iPhone 2021-et vagy XXI-et emlegetnek, de az is elképzelhető, hogy valami szórakoztató nevet kap majd. A hírek szerint a széria egyébként négy modellt tartalmaz – iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro és iPhone 13 Pro Max – akárcsak az iPhone 12 felállás. Lehetnek azonban újdonságok is! 

Ár: az iPhone 13 közel ugyanannyiba kerülhet, mint az iPhone 12. Várhatóan nem lesz ilyen jelentős műszaki frissítés, így az elemzők hasonló árstruktúrát jósolnak 2021-re.

Olyan híresztelések is napvilágot láttak, hogy számos rivális bevétele növekedett azáltal, hogy a gazdasági visszaesés közepette olcsóbb telefonokkal hódítottak, így arra is van lehetőség, hogy valamivel csökkenti az Apple az árakat egyes készülékek esetében. Érdekességképpen: az iPhone 12 értékesítése jelezheti az Apple irányát az iPhone 13 árképzésében. Októberben az iPhone 12 és 12 Pro lett az első és a második legjobban eladott készülék az 5G-s modellek közül világszerte, az Apple pedig nemrégiben jelentette be, hogy az iPhone 12 sikere a vállalat történetének legnagyobb bevételéhez és nyereségéhez vezetett.

Kivitel: Az iPhone 13 valószínűleg ismerős lesz

Tavaly megtörtént a nagy váltás: a lekerekített helyett szögletes telefonokat kaptunk, így idén nem igazán lesz változás a formában, dizájnban. Várhatóan az Apple nem változtat a telefon méretén sem az előző generációhoz képest, tehát megmarad:

  • iPhone 13 Mini: 5,4 hüvelyk
  • iPhone 13: 6,1 hüvelyk
  • iPhone 13 Pro: 6,1 hüvelyk
  • iPhone 13 Pro Max: 6,7 hüvelyk

Két dizájnelem viszont módosulhat: keskenyebb notch jöhet, esetleg elhagyhatják a Lightning portot

A legtöbben egyáltalán nem akarják, hogy egy bevágás csúfítsa a kijelzőjüket – eltűnni nem fog, de remélhetőleg kisebb helyet foglal majd a notch. A Macotakara úgy becsülte, hogy az iPhone 13 bevágása 26,8 mm szélesre zsugorodhat (szemben az iPhone 12-nél mért 34,83 ​​mm-rel), miközben mindig valamivel magasabb lesz, 5,35 mm-rel, szemben az iPhone 12 5,3 mm-es bevágásával – írja a CNet. A másik kényes kérdés a MagSafe, vezeték nélküli töltés előtérbe kerülése és a Lightning helyzete – erről is többször volt már szó. A találgatások szerint egyértelműen ez a jövő, az új széria javában azonban még marad a port, Kuo azt jósolja, hogy csak egy 2021-es iPhone lesz teljesen port nélküli, valószínűleg az iPhone 13 Pro Max.

Fotó: Stanislav Kogiku/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az iPhone szuper kamerafrissítéseket kapott 2020-ban, főleg a Pro Max modellben, ami megismertette az iOS közönségét a lidarral és a ProRaw-val. Az új modell még ezt is felül fogja szárnyalni – legalábbis úgy vélik, hogy az iPhone 13 tartalmazhat periszkópos zoomkamerát, egy ultraszéles látószögű lencsét, amelynek nagyobb rekesze, tehát több fény érheti az érzékelőt, ami jobb képeket eredményez éjszaka vagy gyenge fényviszonyok mellett.

A nagy durranás azonban az, hogy az iPhone 13 sorozat mind a négy modellje tartalmazhatja lidar technológiát. 

További, könnyen jósolható jellemzők: marad az 5G, a dobozban továbbra sem lesz adapter és fülhallgató, csupán a készülék és a kábel – bár már ez utóbbi is kérdésessé vált többek szerint. 

Amire nagyon sokan vágynak

Ott van például a 120 Hz-es frissítési gyakoriság, amit a híresztelések alapján az iPhone 13 Pro és a Pro Max esetében megkapunk majd – időszerű lenne, ugyanis sok versenytárs már ilyen 120Hz-es kijelzővel rendelkezik. Régóta áhított a Face ID mellett a kijelző alá vagy a bekapcsoló gombba épített Touch ID, ami a járványhelyzetben, folyamatos maszkviselés időszakában különösen praktikus lenne. Végezetül: az Apple Watch-on már elérhető az Always On kijelző, ez talán az új iPhone-on is megjelenhet.

Ilyennek képzelik az új készülékeket:

 

 

 

Keresés az oldalon