Kütyü 2020. november 06.

Meghökkentő: 2021-ben jön a port nélküli iPhone 13? Íme a részletek

Fatima Kütyü 2020. november 06.
Ki ne emlékezne rá, mekkora felháborodás volt, amikor az Apple eltávolította a jack csatlakozót az új iPhone-okról. Azt rebesgetik, hamarosan még egy porttal kevesebb lesz a készülékeken - igen, kizárásos alapon a lightningról van szó...

A híresztelések szerint lehetséges, hogy az iPhone 13 Pro és a 13 Pro Max port nélkül érkezik jövőre, míg az iPhone 13 Mini és a szokásos iPhone 13 megtartaná a lightning csatlakozót. Ezzel egybevág az a régi pletyka, miszerint a cég teljesen port nélküli telefonnal újítana – talán az sem véletlen, hogy az iPhone 12-vel bevezetették a MagSafet. Nincs szükség lightning csatlakozóra a töltéshez, ráadásul a dobozból is kikerült a töltő adapter és a fülhallgató. Bár ezt állításuk szerint a környezettudatosság jegyében tették, valahol mégis inkább egy sugallat a felhasználók felé, hogy ha tehetik, válasszák a vezeték nélküli töltést és az AirPods-okat.

A MagSafe hozzáadása után a vezeték nélküli jövő elkerülhetetlennek tűnik az iPhone számára. Bepillantást enged az Apple jövőképébe, ahol a vezeték nélküli iPhone tartozékok ökoszisztémáját mágnesek, nem pedig portok teszik lehetővé.

“A vezeték nélküli technológiák elérték azt a szintet, hogy a hordozható készülék sokkal életképesebb, mint valaha volt” – idézi a Cnet Tuong Huy Nguyen, a Gartner vezető elemzőjének szavait. De milyen jelek utalnak arra, hogy az Apple is a vezeték nélküli lét útján halad?

Nincs már szükség kábelre

A portnak három fő funkciója van: töltés, adatátvitel és audio kimenet. Mielőtt a MagSafet hozzáadta volna telefonjaihoz, az Apple kifejlesztette az AirDrop és az iCloud szoftvert az adatátvitelhez – egy pipa. Ami a hangot illeti, az Apple elindította a vezeték nélküli fülhallgatók trendjét, amikor 2016-ban bemutatta az első generációs AirPods-okat, így a három funkcióból kettő már korábban kapott alternatívát a vezetékek helyett, most pedig a töltés is megoldódott. Háromból három pipa. Ez mind szép és jó, ám át kell hidalni a vezeték nélküli töltést más eszközök, kiegészítők számára is – talán a mágnesesen kapcsolódó iPhone valóban egy új világ előképe. A kiegészítők közt lehetnek játékvezérlők, fényképezőgép-fogantyúk, szelfibotok és még sok egyéb.  

Az Apple folyamatosan javítja a vezeték nélküli töltést

Éveken át tartó fejlesztés után az Apple 2018-ban átvette a vezeték nélküli technológiát, amikor támogatást adott a Qi alapú vezeték nélküli induktív töltési szabványhoz iPhone 8 és iPhone X készülékeihez. Az Apple eredetileg csak 5 wattra korlátozta a teljesítményt, de később 7,5 wattra növelte azt szoftverfrissítés útján. Ez arra utal, hogy

az Apple a vezeték nélküli töltést nem egy speciális, hanem szükséges funkciónak tekinti.

Az AirPower helyébe lépő új vezeték nélküli töltőpadról is pletykáltak, amit végül még azelőtt lemondtak, hogy esélye lett volna piacra lépni. Ahelyett, hogy egyszerre több eszközt töltene, amint azt az AirPower megígérte, ez a Qi pad valószínűleg egyszerre egy eszközt fog tölteni. Az Apple szerint a MagSafe egyébként még gyorsabban működik, mint a Qi töltők. Töltője kétszer akkora energiafogyasztást kínál 15 wattos teljesítmény mellett, ami az Android telefonok által már régóta kedvelt Quick Charge technológiával egyenértékűvé teheti.

Fotó: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Igaz, az Apple több lépésével is kiverte a biztosítékot – például a már említett jack kiiktatásával -, az innováció érdekében nem bánja az ilyen sokkoló, nagy visszhangot kiváltó újításokat. Nem mellesleg az Apple továbbra is évente több tízmillió iPhone-t és AirPods-ot ad el, ezzel bizonyítva, hogy sokan hajlandók alkalmazkodni az újabb technológiájához. Mindezeket figyelembe véve számos elemző, köztük Ming-Chi-Kuo is azt jósolja, hogy az Apple 2021-ig piacra dobja a port nélküli iPhone-t. Szerinte nem véletlenül hozta létre az Apple az éles megkülönböztetést a Pro és az alapmodellek között az utóbbi két szériában, így azt gyanítja, hogy a 13 Pro és a 13 Pro Max port nélküli lesz, míg a 13 Mini és a szokásos 13 megtartaná a lightning csatlakozót.

“Nincs értelme kábelekkel kötni magunkat a mobileszközökhöz” – mondta Phill Schiller, amikor az Apple ugyanazon eseményen bemutatta az AirPods-okat.

Az Apple elemzője,  Kuo beszámolt arról, hogy egy vezeték nélküli telefon “nagyobb megkülönböztetést hoz létre” a felső szintű iPhone és az alapmodell között. A modellek közötti különbségtétel megkönnyítheti az Apple számára, hogy még magasabb árakat rendeljen a Pro iPhone-jaihoz. Ezekkel a nagyobb költségvetéssel rendelkező embereket céloznák meg, akiknek fontos, hogy az Apple legújabb technológiáját használják.

Az új, két kamerás iPhone 12 / Fotó: Apple

Nem az Apple az első

Az Apple általában nem elsőként ugrik be a mobiltelefon-trendekbe, például nem a 12 volt az első 5G- vagy vezeték nélküli töltéssel ellátott készülék a piacon, és nem is ez lenne az első port nélküli sem. (Érdekes, hogy talán előbb látunk port nélküli iPhone-t, mint összecsukhatót…) Egy szó, mint száz: már léteznek portmentes telefonok, például a kínai Vivo telefongyártó tavaly piacra dobta a port és gomb nélküli Apexet, ami szintén mágneses, ráadásul fizikai gombok helyett virtuális nyomásérzékelő gombokkal is rendelkezik, de a tömegpiac számára még nem elérhető. Egyesek talán őrültségnek hiszik majd, hogy az Apple is beleugrik hasonlóba, azonban hosszabb távon még jó is kisülhe belőle: a portok lezárása tartósabbá teheti az iPhone készülékeket. Ha nincsenek ilyen nyílások, kevesebb lehetőség van a por és a víz bejutására a telefonba… Az almás cég egyébként épp a tartósság javítását szolgáló funkciókkal látta el iPhone készülékeit. Ebben az évben a vállalat hangsúlyt fektetett az új iPhone 12 modellek kerámia pajzs képernyőjére, és 2016 óta a vízállóságra is.

Keresés az oldalon