Kütyü 2020. szeptember 29.

Így működik az Apple Watch SE

Balázs Kütyü 2020. szeptember 29.
A szeptember közepi Apple bejelentés legnagyobb meglepetése a cég okosóra-szériájának egy pénztárca barát tagja volt, az Apple Watch SE. Most, hogy elkezdtek befutni az első felhasználói értékelések, már meg tudjuk nézni, hogy mit is kapunk az alacsonyabb árért.

Az Apple idei nagy húzása az volt, hogy több kütyüjéhez is alkotott belépőterméket, ami lényegi vonásaiban hozza azokat a tulajdonságokat (párat leszámítva), amiért az eredeti készülék csábító, csak éppen lényegesen olcsóbb annál. Ilyen volt az iPhone szériában az iPhone SE, illetve ilyen a mostani Apple Watch SE is.

Az első kérdés, amelyet feltehetünk: Valójában mit is vált le az Apple Watch SE?

Nem rendelkezik a Watch 5 mindig bekapcsolt kijelző funkciójával, de nagyobb teljesítménye van, mint a Watch 4-nek, így ha ez a két eszköz továbbra is a piacon lenne, akkor valószínűleg Apple Watch 4.5-nek hívnánk az új jövevényt.

No, de mégis milyen frissítéseket kapott az SE? A fő változás a belsejében lévő chipkészletben van. Megállapították ugyanis, hogy az Apple Watch 5 akkumulátorának élettartama jelentősen javult, amint a mindig bekapcsolt kijelző funkcióját kikapcsolták, és mivel a Watch SE nem rendelkezik ezzel a funkcióval, ezért jó akkumulátor-élettartamot várhatunk ettől a kütyütől, amit az első felhasználói visszajelzések igazoltak is.

Az SE az újdonság erejével leginkább azokra fog hatni, akik az almás okosóra hármas szériáját cserélik le rá és ez különösen igaz az egészségi állapot monitorozáására szolgáló funkcióira, hiszen első sorban emiatt oly vonzó ez a készülék. A Watch SE decibelmérője remekül kiszűri, hogy ha túl hangos környezetbe tévednénk és azonnal riaszt is. Az alvásmonitor tök jó, bár ezt bármelyik Apple okosóra képes kezelni, amelyiken elkocog a legfrissebb WatchOS. A futás, vagy séta közbeni szintkülönbséget mérő kütyü viszonlag hasznos, bár nem túl megbízható, mivel egy kétmérföldes futás során összehasonlítva az Apple Watch 6-tal mért értékeket, volt 10-15 méter különbség a kettő között.

Amire tök jó ez az óra, hogy odaadjuk egy idősebb rokonunknak, akinek az egészségére oda akarunk figyelni. Az Apple Watch SE ugyanis riaszt, ha a viselője elesik, vagy ha szívritmuszavar lép fel nála, így mi is nyugodtabbak lehetünk, már persze akkor, ha épp nem riaszt. Ehhez még érdemes hozzávenni, hogy meglehetősen nagy a kijelzője és jól láthatók rajta a betűk, így az idősebbek is ki tudják silabizálni, hogy mi van odaírva. Ráadásul, ahogy korábban is írtuk, az Apple új Family Setup opciójával több órát is hozzárendelhetünk egy iPhone-hoz, így nem kell a papinak telefont is venni az óra mellé.

A WatchOS 7 legfontosabb új funkciói jól használhatók az Apple Watch új sorozatában, a Watch SE pedig képes alváskövetésre, kézmosás figyelemmel kísérésére, a korábbinál nagyobb számú fitnesz edzés nyomon követésére és új szolgáltatások használatára, mint a beérkező Fitness Plus edzésvideók.

Persze az igazság kedvéért azt is el kell mondani, hogy a kézmosásmonitoring annyira nem működik a valóságban, van hogy észre se veszi, hogy éppen nagyban szappanozzuk be a kezünket, máskor meg csak a művelet feléig tart velünk.

24 órás használat után alapvetően jó kis cuccnak tűnik az Apple Watch SE, a legtöbb bejelentett új izgalmas elemmel rendelkezik (leszámítva a mindig bekapcsolt kijelző és a véroxigén-mérő funkciót), szóval tök jó módja a pénzspórolásnak, már ha mindenképp akarunk magunknak egy Apple okosórát. Persze nem árt észben tartani, hogy a 279 dollár (kb. 87 000 Ft.) csak az indulóár és a két kijelző közül a kisebbel kerül ennyibe, azonban az ellenérték gyors növekedésnek indul, ha nagyobb kijelzőt, jobb szíjat, vagy LTE-t is akarunk a GPS mellé bele.

Keresés az oldalon