Hogyan válasszunk búváruszonyt?

Van csatos, meg belebújós, olcsó, meg drága... mégis, milyen búváruszonyt vegyen az ember, ha még nem, vagy kevéssé ért hozzájuk?

Csodálatos sportág a búvárkodás, legyen szó szabad tüdős vagy palackos merülésről. És szerencsére ez a hobbi is egyre többek számára elérhető, a piac pedig rengetegféle felszerelést kínál hozzá. Éppen ebből adódóan sokaknál akadhatnak problémák is a választást illetően, és ami talán mind közül a legnehezebb kérdés, az a búváruszony.

Bolgár Attilát, a Titán Búváriskola vezetőjét hívtuk segítségül annak a kérdésnek megválaszolásaként, hogy hogyan válasszunk búváruszonyt. 

Egyáltalán miből indulj ki?

Az uszony kiválasztásánál Attila és kollégái a búvároknak mindig azt tanítják egy búvártanfolyamon, hogy a lábuk izomerejéhez mérten válasszanak kemény vagy lágy uszonyt, illetve azt vegyék figyelembe, hogy mihez akarják használni.

Vannak papucsos, azaz zárt uszonyok, amiket simán fel tudunk venni a lábunkra, és vannak pántos uszonyok, amelyeket neoprén csizmával szoktak hordani.

“Ha tudod, mit akarsz csinálni a vízben, akkor könnyen tudod szűkíteni a lehetőségeket” – magyarázza a búvároktató, majd azzal folytatja: szabad tüdős (snorkelig) merüléshez, vízi hokihoz, vagy más víz alatt játszódó sporthoz papucsos uszonyt szoktak ajánlani, hisz ezeknél a sarkunkat nem annyira fogja az uszony, így könnyen ki tud mozdulni belőle a láb, és ezzel elkerülhető az esetleges sérülés.

Palackos merüléshez pedig a pántos uszony a legjobb ötlet, hiszen az jobban tartja a lábunkat, és a parton is könnyebb egy kemény talpú csizmában mozgatni a nehezebb felszereléseket. Nem beszélve arról, hogy a csizma véd a kisüléstől is. Ha pedig úgy hozza a sors, akkor pántos uszonnyal is lehet szabad tüdőzni.

“Esetleg azt is érdemes átgondolni, hogy a jövőben mi lesz a végleti cél: maradunk a szabad tüdőzésnél, vagy megtanulunk palackkal merülni. Ha utóbbi, akkor én mindenképp pántos uszonyt és csizmát javasolnék. De lehet szempont az is, hogy mekkora és milyen súlyú az uszony, hiszen 1 vagy 3 kiló nem mindegy, ha repülővel utazunk valahová” – teszi hozzá Attila.

Az uszonyok további fajtái

Ha méret szerint nézzük, akkor léteznek még rövid, tömzsi uszonyok – amiket főként roncsokban vagy barlangokban használnak a technikai búvárok -, vannak közepes méretű, általában több anyagból készített uszonyok (műanyagok, gumi berakással), amiket főként a rekreációs búvárok használnak, és vannak hosszú tollú, úgynevezett vadász vagy freedive uszonyok is. De vágott vagy áttört uszonnyal is találkozhatunk, ami általában könnyíti a víz áramlását, így könnyebb vele az úszás – sorolja tovább a szakember, majd hangsúlyozza: vásárlás előtt, ha egy mód van rá, mindenképp próbáljon ki az ember többféle uszonyt, és azt vegye meg, amit a lehető legjobbnak érzett.

 

“Ha viszont a próbálgatásra nincs mód, akkor mindenképp a lábunkra jó méretű, közepesen kemény és közepes méretű rekreációs (lehetőleg pántos) uszonyt javasolnék, olyat, amin látszik, hogy nem törik szét az első strandoláskor” – magyarázza Attila.

Talán egyértelmű, de ha csizmánk már van, akkor azt vigyük magunkkal a vásárláshoz.

Uszonypróba: mit kell érezni, amikor felhúzod a lábadra?

Nagyszerű, ha tudsz próbálgatni, de mégis, miből érzed, hogy jó lesz az uszony? Elvégre ez nem egy klasszikus cipőpróba, a víz sokat változtat a körülményeken.

Attila erre a kérdésre azt válaszolja: természetesen egy uszony akkor jó ha nem túl nagy, és nem túl kicsi a lábunkra,

de a papucsos uszonyok esetében különösen fontos a jó illeszkedés, különben kiesik belőle a sarkunk úszás közben!

A pántos uszonyoknál mi magunk tudjuk megfeszíteni a pántot, így biztosan nem fog leesni rólunk – noha itt sem jó, ha lötyög benne a csizmánk, vagy épp levenni nem tudjuk, mert annyira beleszorult – magyarázza a búvároktató, majd hozzáteszi mosolyogva: a búvárboltokban mindig szakértő segítséget kaphatsz, de persze ez a tengerparti “lufiárusoknál” nem jellemző. 

Attila még egy fontos használati szabályra hívja fel a figyelmet: az uszonyt mindig a medence vagy a vízpart közvetlen közelében kell felvenni, és nem szoktunk sétálni benne, hiszen úgy könnyen el lehet esni. Ha mégis el kell mennünk még valamiért úgy, hogy  rajtunk van az uszony, akkor azt mindig hátrafelé sétálva tegyük meg, így az uszony tolla nem akadályoz minket. A vízben pedig általában a “krall” lábtempót szoktuk használni, ami nagyban hasonlít a gyorsúszás lábtempójához.

A drágább mindig jobb?

Erre a kérdésre egy határozott nem a szakértői válasz. Persze mindig megvan az oka annak, hogy egy uszony miért drágább a másiknál, de ettől még az olcsóbbat is kiválóan lehet használni sok esetben. 

Úgy döntöttünk, kiválasztunk öt uszonyt öt különböző árkategóriában, és megkérjük a búvároktatót, véleményezze őket.

A következőket mondta el róluk.

4000 Ft körül

Miton LIPE

3990 Ft

Hirdetés

 

Attila: “Ez a típus tipikusan egy nyaraláson jól használható, halacskanézegető, szabad tüdős uszony.  Méretében kicsi, így lehet, hogy nem tudsz majd nagyon gyorsan úszni vele, de pont ezért könnyedén elfér a hátizsákban is. Palackos vagy komolyabb merüléshez nem ajánlanám.”

5000 Ft körül

Miton HAWAI

Kb. 4800 Ft

Hirdetés

 

Attila: “Ezt az uszonyt is főként nyaralók számára vagy úszók számára javasolnám, hiszen rövid tolla miatt inkább csak segíti az úszást, mint hogy különösképp emelje a hatékonyságát. Sajnos valódi palackos merüléshez így ránézésre nem alkalmas, hiszen ott több tíz kilót kell a víz alatt mozgatni.”

8000 Ft körül

Cressi sub Rondinella

8100 Ft

Hirdetés

 

Attila: “Ez az uszony szintén strandoláshoz való, habár papucsos kialakítása miatt meleg tengerekben akár búvárkodhatunk is benne. A Cressi márka igen jól cseng a búvárok körében, köszönheti ezt annak is, hogy 1946 óta gyárt búvárfelszereléseket.”

30 000 Ft körül

Aqualung hotshot

27900 Ft

Hirdetés

 

Attila: “Az Aqualung szintén egy neves felszerelésgyártó, ez az uszony már sokkal inkább jó palackos merüléshez is. Kis mérete és súlya miatt könnyen szállítható. Habár az oldalon mezítlábas hordást írnak, mégis rugós pánttal van felszerelve, így jól illeszkedik a búvár lábához. Viszont a magam részéről az állítható keménységszabályzó rendszerét csak egy felesleges elromlási pontnak látom. Ebben az árkategóriában, ebből a márkából érdemesebb lehet ezt a típust, vagy ehhez hasonló uszonyokat vásárolni. Ez az erős, ámbár nem túl merev uszony jól használható mind palackos, mind pedig szabad tüdős merüléshez. Sarokpántja rugós kialakítást kapott, ami megkönnyíti a fel-és levételt. Igaz, ehhez a típushoz csizmát is kell venni.”

Ha vigyáz rá az ember, akkor akár egy életen át tud vele merülni. 

50 000 Ft körül

HOLLIS F1

49990 Ft

Hirdetés

 

Attila: “Ezt az uszonyt inkább a technikai búvároknak ajánlanám, nem a rekreációs búvároknak. Az ilyen rövid, kemény uszonyok tökéletesek a roncsokban, azaz kis, szűk terekben való manőverezésre, amihez külön el kell sajátítani egy-két speciális úszásformát. Viszont ez a termék nem előnyös, ha az ember nyílt vízen, krall lábtempóban szeretne úszni vele.

Ezeknél a technikai uszonyoknál már nagyon fontos az önsúlyt megnézni. Egyrészt száraz ruhás búvárként jó, ha van súlya az uszonynak, másfelől viszont ezzel repülőzni plusz cipelni valót és akár pluszköltségeket is jelenthet.

Több gyártó is készít hasonló típusú uszonyokat, érdemes megnézegetni azokat is.”

 

Összefoglalva tehát: az elsődleges kérdés az, hogy az uszonyt mire szeretnéd használni rövid-, és mire hosszú távon. Szabad tüdős, könnyű búvárkodáshoz inkább papucsos, palackos merüléshez pedig inkább a pántos uszony a megfelelő. A drágább uszony nem feltétlenül jobb, vagy szükségesebb. A lehető legszerencsésebb, ha lehetőséged nyílik próbálgatni párat, és szaküzletben kérni véleményt.

 

Érdekelnek más vízi sportok, például a SUP is? Abban is segítünk!

Ha kempingezős búvártúrára indulsz, akkor pedig ezeket a szerkókat se hagyd otthon!