Kütyü 2020. október 17.

A Google Maps megmutatja, mikor vannak a legtöbben egy áruházban

Balázs Kütyü 2020. október 17.
Ma már, ha tudni akarjuk, hogy jutunk el valahova, ahol még nem jártunk, a leggyakoribb reakció, hogy megnézzük a Google Maps-en. De mit tud még ezen kívül az alkalmazás?

A Google Maps azon túl, hogy többségében remekül megmutatja nekünk, miként jussunk el A-ból B-be, egy hihetetlenül információgazdag adatbázis a mindenről is, ami minket körbe vesz. Megmutatja például, hol fizetős a parkoló, így nem érhet meglepetés, tájékoztat a helyi COVID helyzetről, elolvashatod a kinézett étteremről született felhasználói véleményeket, sőt még azt is megmutatja, hogy az áruházban, ahova menni akarsz, mikor van tömegnyomor és mikor levegősebb a helyzet. Hogy ki tudjátok használni a Google Maps rejtett potenciálját, itt van öt olyan funkció, amiről nem biztos, hogy tudtatok.

Tömegnyomor figyelő

Mielőtt kilépsz a lakásból, hogy elindulj bevásárolni, érdemes rápillantani a Google Maps-re, ami megmondja, hogy abban az órában éppen mekkora a tömeg a kiszemelt áruházban. Ezt napi és óránkénti bontásban is megtaláljátok. Persze ez annyira nem működik a tízemeletesek aljában működő kisbolt esetében, viszont a szomszédos Sparnál már igen. És hogy hol találjuk ezt meg?

Keressünk ki a térképen az áruházat, ahova menni szeretnénk, bökjünk rá, majd ha kidobta a bolt oldalát, görgessünk le addig, amíg nem pillantjuk meg a Népszerű időpontok feliratot és meg is érkeztünk.

Itt a népsűrűségen felül olyan igen hasznos infókat is megtalálunk, mint pl. azt, hogy átlagosan mennyi időt töltenek el itt az emberek, így ha időre mennénk valahova, akkor el tudjuk dönteni, hogy belefér-e ez még az ütemtervbe, vagy már nem.

Éttermek és szolgáltatások véleményezése + házhozszállítás

A Tripadvisort nem kell bemutatni senkinek sem, nos, a Google Maps-nek is van ilyen funkciója, ahol megnézhetjük, hogy az adott étteremről mit gondol a nagyérdemű. És ha a futószalagon jönnek szembe az egy csillagok és az olyan jó tanácsok, hogy „Menekülj!”, akkor már gondolhatjuk is, hogy talán mégsem a világ legjobb ötlete beülni oda ebédelni.

Persze az egyéni vélemények mellett megnézhetjük, hogy átlagban miként teljesít az adott intézmény, így ha mondjuk találunk pár rossz értékelést, de arányaiban tekintve inkább a pozitívok képezik a túlsúlyt, akkor lehet, érdemes vele tenni egy próbát.

Itt is ugyanúgy rá kell bökni az étterem nevére és már ki is választhatjuk a Menü, vagy a Vélemények fület, ahonnan kedvünkre tájékozódhatunk, hogy ne kelljen zsákbamacskáznunk. Ha pedig egyáltalán nem akarunk sehova se menni, elég ha csak megnyitjuk az alkalmazást és a keresősáv alatt rábökünk a házhozszállítás opcióra.

Általános információk egy helyen

Google Maps alkalmazás a telefonon és toll egy asztalon.
Forrás: Mateusz Slodkowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Bármikor, amikor egy üzlet nyitva tartására vagyok kíváncsi, vagy valamiért oda kell telefonálnom és nincs meg a hely száma, vagy esetleg csak a címére lenne szükségem, a legegyszerűbb ezt a Google Maps-en belül megkeresni.

A nyitvatartási időt például mindig az aktuális napra vonatkozóan mutatja, így nem szaladhatunk bele olyasmibe, hogy eltérő nyitva tartással működő boltok, hivatalok esetében úgy menjünk oda, hogy utána szomorúan nézzük a bezárt ajtót és az ablakokon belüli sötétséget.

Ráadásul a felkapottabb helyeknél a speciális nyitvatartási idő is megjelenik, tehát, ha nemzeti ünnep van, vagy csak dolgozós szombat, akkor is a megfelelő intervallumot mutatja. De ugyanígy megtaláljuk a telefonszámukat, a weboldalukra mutató linket, vagy az irányítószámukat is.

Élő kamerás nézet

Ha notóriusan bénák vagyunk a térképen tájékozódásban és sose tudjuk, hogy merre forduljunk, még akkor se, ha ki van pöttyözve az út, akkor az élő kamerás nézetet nekünk találták ki.

Ez azt tudja, hogy a kiterjesztett valóság segítségével rávetíti a térképet arra, amit a kameránk lát és azon keresztül igazít el minket.

Ezt a funkciót úgy találjuk meg, hogy beütjük az úti célunkat, majd a térkép alján megjelenő Indulás menü mellett találunk egy Élő kép nevű opciót is. Rábökünk és viszlát eltévedés.

Keresés az oldalon