Szépség 2019. október 22.

A férfi arcbőr ápolása kezdőknek - mit érdemes beszerezni?

Fruzsi Szépség 2019. október 22.
Ha férfiként fogalmad sincs, miként kezdj hozzá egy szimpla, de mégis hatékony arcápolási rutin felépítéséhez, van néhány tanácsunk, amik betartásával arcbőröd, de szakállad is ápolt, egészséges marad.

A férfi arcbőr ápolása a legtöbbek számára a mai napig egyet jelent a borotválkozáshoz szükséges szerek használatával, ez azonban nagy hiba.

A férfiak bőre épp úgy igényli a törődést, mint a nőké, és nem akarunk hazudni: ezt igazából a lányoknak készült kozmetikumokkal is simán meg lehet oldani. Ennek ellenére nagyon nem javasoljuk a nőismerősöktől kölcsönvett termékek alkalmazását, hamarosan megérted, miért.

A férfi bőr különbözik a nőitől: kicsit vastagabb és olajosabb (több a faggyúmirigyük), így könnyebben képez aknékat, továbbá másként öregszik, és a fokozott borotválkozás miatt az igénybevétel is nagyobb. 

Az alapvető lépések, az arcápolás három legfontosabb pillére megegyezik: tisztítás, hidratálás, és fényvédelem – ez az, amit minden férfinak érdemes lenne végeznie.

Lehetőleg – és ez nagyon fontos – korának és bőrtípusának megfelelően!

És az a pont, ami miatt mégis maximálisan indokolt az, hogy minden férfi a saját holmiját kenje az arcára, és ha már így teszi, általában sokkal szívesebben választ valami olyat, ami nem cukorkákról kapta a nevét, és inkább sötétkék vagy szürke csomagolást kapott, nem pedig rózsaszínt. 

Fotó: iStock

Mivel a borotválkozási kozmetikumok szinte már a fogmosáshoz hasonlóan természetes részei a piperék iránt kevésbé rajongó nem tagjai életének is, ezért azokról itt nem lesz szó. Továbbá ősz lévén a napvédők ismertetésétől is eltekintünk – tesszük ezt azon szent meggyőződésünk ellenére, hogy akinek tényleg fontos a bőre, annak évszaktól függetlenül be kell építenie a fényvédőt a napi rutinjába, de egyelőre erről itthon még a nőket is nehéz lenne meggyőzni. A témáról egyébként ebben a cikkben írtunk korábban.

Az arcbőr tisztítása – avagy miért nem jó sem a szappan, sem a sima víz

Amikor az arcbőr tisztításáról kérdezünk egy férfit, akkor általában két csodafegyert emlegetnek: a vizet és a szappant. El kell ismerni, hogy vannak olyan szerencsés emberek, akiknek semmi bajuk nem lesz, ha egyszerűen tusfürdővel mossák le az arcukat, de a közhiedelemmel ellentétben ők vannak kevesebben, a többieknek számára ez az eljárás túl agresszív, és előbb vagy utóbb száraz, vagy pattanásos bőrt eredményez. A sima víz pedig nem képes oldani a zsírt, illetve a bőrünkön lévő szennyeződéseket sem.

A tisztítás körébe tartozik a hámlasztás is: ez történhet mechanikailag – bőrradírral – vagy kémiai hámlasztók segítségével. Utóbbi az elmúlt évtizedben lett nagy sláger, és népszerűsége nem véletlen: egy jó hámlasztó tényleg csodákra képes. 

 A bőrradír viszont már más ügy, de ezzel is érdemes csínján bánni, ugyanis könnyen mikrosérüléseket okozhatunk vele. És amúgy mire jó ez a hámlasztás? Az emberi bőr szarusodik, vagyis folyamatosan megújul, és ezen folyamat végeredményeként elhalt sejtek milliói távoznak. A természetes hámlást több dolog lassíthatja – ilyen például a napsugárzás, nyár végére jól meg is vastagszik a hámréteg – ami aztán húzódó, lepattogó bőrrel, vagy éppen pattanásokkal dobhatja fel a mindennapjainkat. Kivéve a profi hámlasztókét!

Szappan, peeling, maszk

A speciális tisztító szappanok, így például a Clinique for Men is zseniálisan végzik általában a dolgukat, és hagyományos szappanra hajazó kivitelének hála talán könnyebb vele megbarátkozni, mint más arclemosókkal. A Bulldog Original peelingje tökéletes választás lehet radírnak – és még pénztárcabarát is. És végül a legbátrabbaknak maszkot fel: a Missha For Men Skin Rescue szövet arcmaszk remekül tisztítja a bőrt. Az abszolút fiatal korosztálynak a L’Oreal hidratálót érdemes kipróbálni, ami egyben szakállápoló is.

Így történjen a hidratálás

Itt ugyanaz a helyzet, ami a tisztításnál: van néhány kivételezett, akinek – egy jó fényvédőt kivéve ugyebár – semmi szüksége nincs rá, a többieknek viszont amennyiben nem akarnak rendszeresen visszatérő problémákat, maradnak a krémek. Ezzel a lépéssel visszaállítjuk a bőrt víztartalmát, és segítjük a természetes hámlási folyamatot is.

Ezen a ponton külön figyelmet érdemel a szemkörnyék, valamint az öregedő bőr kezelése. Ezt azért emeljük ki, mert ez a téma az, amivel talán a legkevésbé foglalkoznak a férfiak, pedig ők is ráncosak, igaz, a férfi ráncok később alakulnak ki. A szemkörnyéken a bőr szerkezete finomabb, ezért vannak külön erre szolgáló kozmetikumok.

És ez az a terület, amivel a férfiak jártak rosszabbul: a karikák és a duzzadtság náluk jelentkezik jelentősebben. 

Ezért is van itt több erre való kence: a FlosLek Laboratorium és a Biotherm szemkörnyékápolója, valamint a Shiseido fáradt bőrre szolgáló hidratálója is hatásos lehet. De a Clinique sima ránctalanítóját is érdemes kipróbálni, aki meg még csak mostanában kezd szembesülni a barázdákkal, azoknak a Declaré Q10-es krémjét ajánljuk. 

Keresés az oldalon